Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 18:12

Με τις ψήφους των προέδρων πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Με τις ψήφους των προέδρων πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας

 

Με τις ψήφους των προέδρων των Κοινοτήτων Καλαμάτας, Αμφειας και Λαδά που παρέμειναν μέχρι αργά στη συνεδρίαση, το τεχνικό πρόγραμμα των έργων του Δήμου Καλαμάτας για το 2022, που ανέρχεται στα 17.861.657,39 ευρώ, εξασφάλισε πλειοψηφία (19-17) στο Δημοτικό Συμβούλιο, αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Η δημοτική αρχή για το πρόγραμμα δέχθηκε πυρά από τις παρατάξεις των μειοψηφιών, που το καταψήφισαν, ενώ αμφισβήτηση υπήρξε και από την Κοινότητα Βέργας, ο πρόεδρος της οποίας απείχε από την ψηφοφορία, με αφορμή την πληροφόρηση για μη έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου της περιοχής από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οσον αφορά τις σημαντικότερες πηγές χρηματοδότησης του τεχνικού προγράμματος είναι: Από ΕΣΠΑ 4.118.364,64 ευρώ. Από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, 2.160.390,52 ευρώ. Από το “Φιλόδημος ΙΙ” 2.071.962,54 ευρώ. Από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 1.282.420,94 ευρώ. Από ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών 1.187.545,53 ευρώ.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ενημέρωσε αναλυτικά για το πρόγραμμα και παρατήρησε πως οι διεκδικήσεις του δήμου είναι 54 εκ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος ανέφερε ότι έχουμε 129 έργα από τα οποία τα 110 είναι συνεχιζόμενα. Παρατήρησε πως μέχρι τον Ιούλιο η απορρόφηση ήταν 1,6 εκ. ευρώ από το περσινό πρόγραμμα και εξέφρασε την ελπίδα να αλλάξουν οι ρυθμοί. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει το εμβληματικότερο έργο, ο διεθνής διαγωνισμός για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου. Είπε όχι σε αποσπασματικά έργα και επέκρινε το ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα από τη ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών, επισημαίνοντας πως πρέπει να αναλώνεται μέσα στο χρόνο.

Ο σύμβουλος του “Πρότυπου Δήμου” Γιώργος Σωφρονάς (εκπροσώπησε τον επικεφαλής Βασίλη Τζαμουράνη που απουσίασε) υπενθύμισε ότι “πέρσι είχαμε υπερψηφίσει, αλλά διαψευστήκαμε” και μίλησε για χαμηλή επίδοση της δημοτικής αρχής στην υλοποίηση των έργων. Εκανε λόγο για διαχειριστικό τεχνικό πρόγραμμα, από το οποίο λείπουν έργα σε χωριά και γειτονιές. Σημείωσε πως δεν υπάρχει τίποτα για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και των 49 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία, και πρότεινε νέα έργα, όπως το νέο Δημοτικό Σχολείο στο ΚΤΕΛ και τα γήπεδα σε Θουρία και Αμφεια.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου μίλησε για συνεχιζόμενα έργα που χρονίζουν και για “επικοινωνιακές φωτοβολίδες”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης επέκρινε την απουσία διεθνούς διαγωνισμού για το παραλιακό μέτωπο, μίλησε για έργα με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και για μεγάλα προβλήματα που δεν έχει αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή επέκρινε το γεγονός ότι “διεκδικούμε 54 εκ. ευρώ και δεν ασχολούμαστε με τη Ναυαρίνου” και μίλησε για 1 χρόνο και 3 μήνες καθυστέρηση στο ΣΒΑΚ. Παρατήρησε ότι ενώ τον Αύγουστο θα έπρεπε να τελειώσει η Αναγνωσταρά, τον Σεπτέμβριο δεν είχε ξεκινήσει και κάναμε διασκόπηση, ενώ επέκρινε την παράκαμψη των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος επεσήμανε την προτεραιότητα σε αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά έργα και παρατήρησε πως από το 2016 που έγιναν οι πλημμύρες δεν έχει γίνει κανένα μεγάλο έργο. Αναρωτήθηκε “πώς μπορούμε να μιλάμε για τεχνικό πρόγραμμα χωρίς προσωπικό” και ζήτησε μεταξύ άλλων τη σύνδεση του ποδηλατόδρομου με το Δημοτικό Στάδιο.

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών Μιχάλης Αντωνόπουλος (συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή) δήλωσε ότι “στηρίζουμε την υλοποίηση του προγράμματος παρότι διαφωνούμε με κάποια έργα. Θα εργαστούμε για καλύτερες στοχεύσεις στο μέλλον”.

Ο πρόεδρος της Βέργας Γιώργος Κουρετζής είπε με θυμό πως “το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει τη μη νομιμότητα του σχεδίου πόλης της Βέργας. Το σχέδιο πάει για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο”. Παρατήρησε ότι “κάτοικοι λένε πως δεν έχει πρόθεση η δημοτική αρχή και απαξιώνεται η περιουσία των κατοίκων” και δήλωσε πως θα απέχει από την ψηφοφορία.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επιβεβαίωσε τον πρόεδρο λέγοντας πως “έχουμε την πληροφορία ότι για μια ακόμα φορά το σχέδιο της Βέργας επιστρέφεται από το υπουργείο, με την αιτιολογία ότι το 2011 δεν είχε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων”. Για το δρόμο Ανω - Κάτω Βέργα είπε ότι “υπήρχαν λάθη στη μελέτη που δεν ήταν δική μας”.

Γενικότερα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπήρχαν προβλήματα με το προσωπικό, λόγω πανδημίας, και παρατήρησε πως έχει φέρει πολλές νέες χρηματοδοτήσεις. Αναφέρθηκε σε έργα που έχει σχεδιάσει η δημοτική αρχή και δεν τα βρήκε από την προηγούμενη, και επεσήμανε πως πρέπει να συνεργαστούν για την ένταξη της Καλαμάτας στις κλιματικά ουδέτερες πόλεις.

Γ.Σ.


NEWSLETTER