Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 08:30

Απολογισμός διετίας της δημοτικής αρχής Μεσσήνης: Υλοποιεί έργα 21 εκ. και προχωρά άλλα 30 εκ. ευρώ (βίντεο)

Απολογισμός διετίας της δημοτικής αρχής Μεσσήνης: Υλοποιεί  έργα 21 εκ. και προχωρά άλλα 30 εκ. ευρώ (βίντεο)

 

“Την πρώτη διετία ανοίξαμε μια μεγάλη βεντάλια έργων και παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να θέτουμε στόχους και να πετυχαίνουμε. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε συστηματικά, προκειμένου να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα”. Με τα λόγια αυτά ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος έδωσε το στίγμα της δημοτικής αρχής κάνοντας χθες τον απολογισμό δράσης για τη διετία Σεπτέμβριος 2019 - Σεπτέμβριος 2021.

Και δεσμεύτηκε ότι “θα συνεχίσουμε απρόσκοπτα την υλοποίηση του προγράμματος, για το οποίο έχουμε δεσμευτεί στην τοπική κοινωνία, στοχεύοντας σε ανάπτυξη σε όλους τους τομείς”.

Μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή Μεσσήνης έχει υλοποιήσει ή “τρέχει” έργα αξίας 21.727.335 ευρώ, ενώ προς υλοποίηση βρίσκονται έργα 30.868.316 ευρώ. Επιπλέον, σε συνεργασία με άλλους φορείς, υλοποιούνται ή ξεκινούν σύντομα έργα 14.679.706 ευρώ. Ο δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά ανά κατηγορία τα κυριότερα από αυτά, ενώ τοποθετήθηκε και για τα οδικά έργα Καλαμάτα - Ριζόμυλος και Τζάνε - Καλαμάκι. 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 

Ο δήμαρχος Μεσσήνης αναφέρθηκε και στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που έφερε η πανδημία Covid-19 αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Είπε ωστόσο ότι προτεραιότητα παραμένει για τη δημοτική αρχή να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Η δρομολόγηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή είναι ένας τέτοιος αναπτυξιακός στόχος, που ήρθε πιο κοντά στην υλοποίησή του μετά τον επανακαθορισμό χρήσεων γης στην περιοχή ΛΠ3, που δίνει τη δυνατότητα ανοικοδόμησης του παραλιακού μετώπου.  

Επίσης, εκπονείται μελέτη για την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει παραλιακά τη Μεσσήνη με την Καλαμάτα. Μέσα στη Μεσσήνη ξεκίνησαν διανοίξεις δρόμων του σχεδίου πόλης και δημιουργείται χώρος ελεύθερης στάθμευσης δίπλα από την παιδική χαρά του Αγίου Ιωάννη. Ακόμα, ο δήμος διεκδικεί την καθιέρωση της 20ής Σεπτεμβρίου ως τοπικής αργίας. 

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ 

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων των δημοτών, όπως τόνισε ο Γ. Αθανασόπουλος και όποτε χρειάστηκε η δημοτική αρχή βρέθηκε στο πλευρό των πατατοπαραγωγών και των συκοπαραγωγών, συμμετείχε ενεργά στην κινητοποίηση των σταφιδοπαραγωγών, ενώ ενέργειες κάνει και για την κατοχύρωση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας». Επίσης, με το έργο «Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας» βελτιώνονται οι αγροτικοί δρόμοι, ενώ θα γίνουν τσιμεντοστρώσεις σε επιλεγμένα σημεία περίπου 33 χλμ. και ασφαλτοστρώσεις περίπου 9 χλμ. Ο δήμαρχος στάθηκε και στη μελέτη για την κατασκευή της λιμνοδεξαμενής Τρικόρφου, το οποίο χαρακτήρισε ως “ένα σπουδαίο έργο υποδομής που θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα”.

ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 

Στον τομέα των οδικών αξόνων έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα, είπε ο δήμαρχος. Αναφερόμενος στο δρόμο Καλαμάτα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος σημείωσε ότι η δημοτική αρχή “με ολοκληρωμένο και δυναμικό τρόπο διεκδικεί τη λειτουργική διασύνδεση της Μεσσήνης με το νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Αναδείξαμε τις μελέτες και προσπαθούμε να ανατρέψουμε τετελεσμένα”. Υπενθύμισε ότι σύντομα ξεκινά το οδικό έργο Εύα - Μεσσήνη, Μεσσήνη - Λάμπαινα και ο δήμος διεκδικεί την άμεση ένταξη σε πρόγραμμα του τμήματος Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη. Για το… πολύπαθο έργο Τζάνε - Καλαμάκι τόνισε πως θεωρεί “επιτακτική ανάγκη και επιβάλλεται να βρεθεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση του εναπομείναντος τμήματος στο δρόμο Τζάνε - Καλαμάκι, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται δύο στόχοι: η προστασία και ανάδειξη των αρχαίων και η ολοκλήρωση ενός άρτια κατασκευασμένου δρόμου”. Ενα άλλο οδικό έργο που όπως είπε ο κ. Αθανασόπουλος εντάχθηκε στο ΠΔΕ και αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, είναι και η παράκαμψη Νεοχωρίου, ενώ αναφέρθηκε και σε επιμέρους έργα και αποκαταστάσεις σε κατολισθέντα τμήματα δημοτικών οδών σε Ζερμπίσια και Ανδρούσα. 

ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ 

Ο δήμαρχος στο κομμάτι που αφορά τα λιμενικά έργα που υλοποιούνται, αναφέρθηκε στην αποκατάσταση ζημιών από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου 2018 στο λιμάνι Πεταλιδίου, για το οποίο η δημοτική αρχή κατάφερε να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επίσης, ένα άλλο σημαντικό έργο υποδομής για την περιοχή είναι και η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στο Πεταλίδι, για το οποίο έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι. Στο κομμάτι των λιμενικών έργων ικανοποιητικά είπε ότι προχωρά και η αντιδιαβρωτική προστασία της παραλίας της Δ.Ε. Αίπειας.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 

Σε ό,τι αφορά τα έργα ύδρευσης, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις αντικαταστάσεις των παλιών δικτύων από σωλήνες αμιάντου στη Λογγά και την Αδριανή, καθώς και στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για χρηματοδότηση για τη βελτίωση του δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Μεσσήνης αλλά και στην παραλιακή ζώνη, όπως και σε παραλιακούς οικισμούς του δήμου, ενώ ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση του δικτύου στον οικισμό Κακορρεύματος. 

Σε ένα άλλο έργο που αναφέρθηκε ο δήμαρχος ήταν και το ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, το οποίο -είπε- θα προσφέρει αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των δημοσίων χώρων και εντός των ημερών ολοκληρώνονται οι τεχνικές μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης. Αναφορά έκανε και στην αστική ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου Μεσσήνης λέγοντας ότι ολοκληρώνονται σε ένα μήνα οι εργασίες και υπενθύμισε ότι το έργο είχε σταματήσει από τον Φεβρουάριο του 2019. 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά και στις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας και της παραβατικότητας. Σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις είχαν θετικά αποτελέσματα, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει και χρειάζεται διαρκής προσπάθεια. Ο ίδιος προσβλέπει σε μια καλή συνεργασία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά και στην ένταξη του Δήμου Μεσσήνης στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Στον τομέα της καθημερινότητας ο Γιώργος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε στη ριζική ανανέωση του στόλου καθαριότητας με νέα οχήματα και ανανέωση του εξοπλισμού. Επίσης είπε ότι σε αυτά τα δύο χρόνια ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση πεζοδρομίων στη Μεσσήνη, αλλά και στη Νέα Κορώνη. Παραδόθηκε η παιδική χαρά του κεντρικού πάρκου Μεσσήνης και αυτή στην Μπούκα, καθώς και 10 ακόμα παιδικές χαρές σε χωριά του δήμου. Ποικίλες ενέργειες έγιναν και για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μοιράστηκαν τάμπλετ στα σχολεία για την εξ αποστάσεως διδασκαλία, καθώς και υγειονομικό υλικό. Λειτούργησε ο 5ψήφιος τηλεφωνικός αριθμός 15115 και εφαρμόστηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ 

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στα έργα που αφορούν σε σχολεία, όπως αυτό της επέκτασης του 2ου - 4ου Νηπιαγωγείου Μεσσήνης, αλλά και στην αναβάθμιση των 4 παιδικών σταθμών του δήμου. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να μεταστεγαστεί και το Δημοτικό Σχολείο Πεταλιδίου στο ανακαινισμένο σχολικό κτήριο. Επεμβάσεις έγιναν και στο Λύκειο Πεταλιδίου, ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες για ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων του δήμου. Ο Γιώργος Αθανασόπουλος αναφέρθηκε και στα έργα στο Δημοτικό Στάδιο Μεσσήνης και σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις. Ηδη τις επόμενες μέρες ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Δημοτικό Στάδιο, με στόχο να προσελκύσει αθλητικό τουρισμό. Επίσης, διεκδικείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των αποδυτηρίων, γυμναστηρίου και βοηθητικών χώρων του Σταδίου. Στη διετία ανακαινίστηκε και το Κλειστό Γυμναστήριο Μεσσήνης και αναμένεται στο προσεχές διάστημα η υπογραφή της σύμβασης με τον μειοδότη που θα αναλάβει την αναβάθμιση του Αθλητικού Κέντρου Λαζαρίνας στην περιοχή Αγίου Νικολάου Μεσσήνης. Μεταλλικές εξέδρες, κατόπιν συνεργασίας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα τοποθετηθούν στα γήπεδα Αγίου Νικολάου, Ανδρούσας και Βαλύρας.

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 

Στην αναφορά του στα έργα που αφορούν στον πολιτισμό, ο δήμαρχος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αλλαγή χρήσης του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης, όπου θα στεγαστεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημοτικό Ωδείο. Μίλησε επίσης και για την ανέγερση νέου μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, το οποίο θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.400 τ.μ., με 1.000 τ.μ. εκθεσιακούς χώρους, 360 τ.μ. αποθηκευτικούς χώρους ευρημάτων, 220 τ.μ. χώρους εγκαταστάσεων και υπηρεσιών φύλαξης, 100 τ.μ. αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κ.ά. Ενα ακόμα επίτευγμα για τη δημοτική αρχή σύμφωνα με τον Γ. Αθανασόπουλο, ήταν και η τριετής χρηματοδότηση του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, όπως και η ανακαίνιση του παλαιού Δημαρχείου Μεσσήνης, όπου στεγάζεται το Μουσείο «Τάκης Κατσουλίδης», που ήδη έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο απολογισμός έργου της δημοτικής αρχής αφορά ακόμα δράσεις για τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αλλά και τη θεσμοθέτηση εορτής τιμής και μνήμης στον αντιστράτηγο Ηλία Κορμά.