Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 08:47

Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας Καλαμάτας: Παραμένουν ακαθάριστα και μπαζωμένα τα ρέματα

Γράφτηκε από την
Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας Καλαμάτας: Παραμένουν ακαθάριστα και μπαζωμένα τα ρέματα

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Ο βαθμός ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων για την αντιμετώπιση πλημμυρών, εξετάστηκε χθες στη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίασης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας.

Στη συνεδρίαση του ΣΤΟ προήδρευσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου έχει προχωρήσει στην επικαιροποίηση του σχεδίου «Δάρδανος», που είναι ήδη σε ισχύ και το οποίο έχει αποσταλεί σε όλους τους εμπλεκόμενους με την Πολιτική Προστασία φορείς. Ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε και στα προβλήματα κατολισθήσεων τόσο στην εθνική Καλαμάτας -Σπάρτης, όσο και στο δρόμο Θουρία -Πολιανή, όπου ζήτησε να υπάρξει κατάλληλη σήμανση για τους οδηγούς και χρήστες των δύο αυτών δρόμων. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι εμπλεκόμενες με την Πολιτική Προστασία υπηρεσίες του δήμου έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, ενώ έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις και καθαρισμοί σε ρέματα και όπου αλλού χρειάστηκε, αλλά και στο δίκτυο απορροής ομβρίων μέσα στην πόλη. 

 

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες, οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και οι εθελοντές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί σε περιοχές του Δήμου Καλαμάτας και κατά τη διάρκεια της νέας επερχόμενης κακοκαιρίας, που αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Με παρέμβασή του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των υπηρεσιών του δήμου, που όπως είπε βρίσκονται σε μόνιμη επιφυλακή.   

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μεσσηνίας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, της 120 ΠΕΑ και της 77ης Μονάδας Επιστράτευσης, καθώς επίσης και πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, του ΓΟΕΒ και του Δασαρχείου. 

 

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκαν πέρα από τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των αρμόδιων φορέων και ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν.

Ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας επεσήμανε πως τα ρέματα στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, αλλά και παντού στη Μεσσηνία, είναι γεμάτα με σκουπίδια και μπάζα. Και ειδικά για τα μπάζα, οι πρόεδροι των κοινοτήτων θα πρέπει να φροντίσουν να τα απομακρύνουν γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης πλημμύρας.

Η πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας Μαρία Χριστοπούλου σε παρέμβασή της είπε ότι στην περιοχή τους τα ρέματα δεν έχουν καθαριστεί, ενώ 3 φρεάτια είναι “πλήρως βουλωμένα”.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας επέστησε την προσοχή για τα εγκιβωτισμένα ρέματα της πόλης και τις ποσότητες νερού που μπορούν να δεχτούν, καθώς και για τον χείμαρρο Βέλιουρα, που όπως είπε η οργιώδης βλάστηση προκαλεί μεγάλη συσσώρευση όγκου νερού σε σημεία του.

 

ΧΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο διοικητής της ΠΥ Καλαμάτας αντιπύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος ενημέρωσε ότι η υπηρεσία του γνωρίζει τα επικίνδυνα σημεία, όπου υπάρχει κίνδυνος μιας ενδεχόμενης πλημμύρας και τα έχει χαρτογραφήσει. Μεταξύ αυτών των περιοχών είναι σημεία στη Δυτική Παραλία, στις Γουλιμίδες και στο νέο Δημαρχείο, καθώς και στα Γιαννιτσάνικα. Σημείωσε δε, πως σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η υπηρεσία τους μπορεί να βγάλει έξω για αντλήσεις έως 7 συνεργεία και 3 συνεργεία το πυροσβεστικό κλιμάκιο του Μελιγαλά. Ο αντιπύραρχος επανέλαβε και το αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε περίπτωση που χρειαστεί, να είναι λειτουργικές και σε πρώτη ζήτηση οι αντλίες απάντλησης της ΔΕΥΑΚ, αλλά και αλυσοπρίονα.


NEWSLETTER