Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 21:14

Δήμος Δυτικής Μάνης: Γιαννημάρας για ψήφιση προϋπολογισμού

Γράφτηκε από την

 

Απάντηση σε πρόσφατο ρεπορτάζ της “Ε” για τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού στο Δήμο Δυτικής Μάνης απέστειλε ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας.

Αναλυτικά η απάντηση:

 

“Στην έγκριτη εφημερίδα σας, στις 8 Οκτωβρίου 2021 υπήρξε αρθρογραφία από δημοσιογράφο σας, με θέμα: «Μειοψήφησε αλλά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Δυτικής Μάνης», και επειδή η Δημοτική Αρχή δεν έχει καμία ανάμειξη στο δημοσίευμα αυτό αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν προσβλητικές, κακοήθεις και υβριστικές δημοσιεύσεις από τους δύο Δημοτικούς Συμβούλους του Συνδυασμού της μειοψηφίας «Συνεργασία για τη Δυτική Μάνη» που ευτυχώς είχαν την αποδοχή από την γνωστή φιλική του εξωδημοτική ομάδα, οφείλουμε να δώσουμε τις παρακάτω εξηγήσεις-ενημερώσεις:

  1. Λόγω μεγάλης εμπειρίας, όπως αναφέρεστε, πρέπει να σας πω ότι η διοίκηση χρειάζεται γνώση, υπομονή, εμπειρία, κατανόηση των νόμων του κράτους και κυρίως σεβασμό προς κάθε κατεύθυνση.
  2. Πώς γράφετε ότι η τροποποίηση του προϋπολογισμού και του Τεχνικού

Προγράμματος μειοψήφησαν; Γνωρίζετε ότι η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου για την περίοδο covid-19 αναφέρει ότι στις συνεδριάσεις με φυσική παρουσία συμμετέχουν οι έχοντες εμβολιαστεί -νοσήσει και όλοι οι άλλοι ψηφίζουν μέσω της τηλεδιάσκεψης ή τηλεφώνου; Ενώ λοιπόν εκπρόσωπος της Δημοτικής Αρχής ζητούσε από τον αντιπρόεδρο που δεν ανήκει στη Δημοτική Αρχή και εκτελούσε χρέη προέδρου να καλέσει τους απόντες σε ψηφοφορία, αυτός, παραβαίνοντας το καθήκον του, δεν το έπραξε, αλλά ούτε και κανένας άλλος από τους αρνητές την πρόταση της Δημοτικής Αρχής το έπραξε.

  1. Σήμερα, 11 Οκτωβρίου 2021, με αρ. πρωτ. 181827 και 181826 και ΑΔΑ: Ω24ΡΟΡ1Φ-ΦΕΛ ήλθε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που αναφέρει ότι: «Οι αρ. 111/2021 και 112/2021 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης αναφορικά με τροποποίηση προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος 2021, αφού ελέχθησαν ως προς τη νομιμότητα, βρέθηκαν νόμιμες».
  2. Επειδή έχετε μεγάλη αγωνία για τη συνύπαρξη στη Δημοτική Αρχή, σας ενημερώνουμε ότι: α) Δεν χρειάζεται τόση μεγάλη ανησυχία γιατί τα ψυχολογικά θέματα δημιουργούν προβλήματα και γιατί έχετε ακόμα μπροστά σας να δείτε και το έργο που θα αφήσουν και που ήδη έχει αρχίσει να φαίνεται, και β) Κανένας από την Δημοτική Αρχή δεν προσπαθεί για προσωπική προβολή, γιατί δεν την έχει ανάγκη, σε αντίθεση με τον γράφοντα στο facebook που την επιδιώκει και μάλιστα με συνεχόμενα… αυτογκόλ.
  3. Και τώρα στο κυρίως θέμα: Τι είχαν κυρίως οι τροποποιήσεις που έφερε η Δημοτική Αρχή;

Α) α) Συντήρηση - επισκευή του λιμανιού Καρδαμύλης. β) Δύο γεωτρήσεις για ανεύρεση πόσιμου νερού. γ) Κατάργηση μικρών έργων στις τοπικές κοινότητες. δ) Αποδοχή χρηματοδότησης για πληρωμή και το ΙΚΑ οκταμηνιτών υπαλλήλων και καθαριστριών.

α) Ποία η θέση της Δημοτικής Αρχής; Πρέπει να φαίνεται σε Κ.Α. του προϋπολογισμού το χρηματικό ποσό για τη σύνταξη της μελέτης για το λιμάνι, αλλά τα χρήματα αυτά ήδη τα εξασφάλισε ο Δήμαρχος από το υπουργείο Εσωτερικών και έτσι είναι υποχρεωτική μεν αλλά στην ουσία τυπική η αναγραφή στον προϋπολογισμό του εξόδου από ίδιους πόρους του Δήμου, αφού στην ουσία δεν θα ξοδέψει δικά του χρήματα.

β) Οι γεωτρήσεις είναι ό,τι πιο αναγκαίο και σύντομο γίνεται για την εξασφάλιση πόσιμου νερού στο Δήμο, λόγω της συνεχιζόμενης λειψυδρίας.

Επειδή είχαν Κ.Α. στον προϋπολογισμό και ήταν και στο τεχνικό πρόγραμμα αλλά δεν έφταναν τα χρήματα έπρεπε με τροποποίηση να αυξήσουμε το ποσό.

Ποιες ήταν οι αντιρρήσεις; Οτι δεν είχαμε μελέτες; Και άδειες. Ποιες οι απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής; Οτι δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε άδεια χωρίς μελέτη και υπάρχουν για την γεώτρηση των Πηγαδιών και ετοιμάζονται για της Καστάνιας, και επειδή η αγανάκτηση από τα ακούσματα των μειοψηφιών ξεπέρασε και τα όρια αντοχής του δημάρχου, είπε στο «Ποιος το λέει;» «Εγώ το λέω». Σήμερα το αναγνωστικό κοινό σας και όλους τους δημότες τους ενημερώνουμε ότι με αρ. πρωτ. 156802/23.9.2021 και ΑΔΑ: 9ΗΧΧΟΡ1Φ-14Λ, έχουμε την άδεια εκτέλεσης του έργου «αξιοποίηση υδάτινων πόρων, ανόρυξη γεώτρησης για υδρευτική χρήση του Δήμου Δυτικής Μάνης στην Τ.Κ. Πηγαδιών, αφού εξετάστηκε ο με αρ. Πρωτ. 5745/13.8.2021 ο φάκελος με τη μελέτη και όλα τα απαιτούμενα έγγραφα του Δήμου.

γ) Οταν ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του Δήμου, στο τεχνικό πρόγραμμά του και στις Τοπικές Κοινότητες μπαίνουν κάποια έργα με χρηματικό ποσό υλοποίησής τους που δεν αντιστοιχεί στην αξία των έργων, αφού τα ποσά αυτά, για μερικές κοινότητες είναι πάρα πολύ μικρά, αφού βγαίνουν με βάσει κάποια στοιχεία που αντιστοιχούν στις κοινότητες και με βάση το σύνολο των χρημάτων που υπάρχουν γι’ αυτά τα έργα.

Ποια είναι η θέση της Δημοτικής Αρχής; Καταργούμε αυτά τα έργα επειδή φτάνουμε στο τέλος του οικονομικού έτους, είχαμε προβλήματα λειτουργίας και χρόνου, λόγω Covid-19, και έλλειψη χρημάτων για την υλοποίηση της πραγματικής και συνολικής αξίας των έργων, και προτείνουμε να αυξήσουμε το συνολικό ποσό της αξίας των αναγκαίων γεωτρήσεων και τα υπόλοιπα να ετοιμάσουμε μελέτη για τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων στις κοινότητες που καταργήσαμε τα έργα.

Ποια η θέση όλων που μειοψήφησαν; Οχι στις τροποποιήσεις. Οχι στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και μέσω της δημιουργίας του λιμανιού και της εντάξεώς του στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας. Οχι στην υδρευτική απόλυτη ανάγκη των δημοτών μας. Οχι στην πληρωμή των εργαζομένων στο δήμο. Για ποιο λόγο; Για μικροπαραταξιακούς εντυπωσιασμούς για συσπείρωση φίλων τους, για να μην κάνει έργο η Δημοτική Αρχή, για προσωπικά οφέλη ή για προσωπικές εκδικήσεις; Ομως δεν υπέβαλαν καμία πρόταση δική τους σε αντιπαράθεση με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Τι μας λένε όμως οι δημοκρατικοί νόμοι του κράτους που θέλουν να υπάρχει αποτέλεσμα και έργο στην κοινωνία και τους δημότες; Ο καθένας να έχει την άποψή του και την ψήφο του και οι μειοψηφίες μπορεί να έχουν αντίθετη θέση με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής, οφείλουν όμως να έχουν σε αντιπαράθεση την δική τους πρόταση και να την ψηφίσουν. Διαφορετικά περνάει η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, και οι αρνητές θεωρούνται παρόντες ως προς την απαρτία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τι έκαναν λοιπόν; Κατέθεσαν πρόταση; Οχι!!!

Και τώρα ας απολαύσουμε μέρος του κειμένου στο προσωπικό τους facebook:

«Καλημέρα λοιπόν από την χώρα της Δημοκρατίας και του Φωτός που καταργεί την ψήφο και τη φωνή των νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένων Δημοτικών Συμβούλων!!! Καλημέρα στους υποκριτές και φαρισαίους που νομοθετούν και διοικούν με πολύ παράξενο τρόπο που μας θυμίζει σκοτεινά μονοπάτια και διαδρόμους της ιστορίας μας!!! Ντροπή και αίσχος...».

Εμείς απαντάμε: «Αν εμείς φτάναμε σε τέτοιου είδους ολίσθημα, θα πηγαίναμε στον καθρέφτη και στο είδωλό μας, θα του λέγαμε Ντροπή σου και αίσχος».

Περιμένουμε εναγωνίως μία ανάλογη πράξη. Ματαίως;... Θα το δούμε…”