Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 22:14

Ιστοσελίδα διαβούλευσης για κλιματικά ουδέτερη Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ιστοσελίδα διαβούλευσης για κλιματικά ουδέτερη Καλαμάτα (βίντεο)

Την ιστοσελίδα διαβούλευσης https://mission.kalamata.gr/ για το πρόγραμμα των «100 έξυπνων και κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030» παρουσίασαν χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και o προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Βασίλης Διονυσόπουλος.

Η Καλαμάτα διεκδικεί με αξιώσεις την ένταξή της στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τόνισε ο κ. Βασιλόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξήγησε ότι είναι ένα σχέδιο που καλεί τους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν τρόπους, μέσω των οποίων θα φτάσουν την πόλη και την περιοχή τους στην κλιματική ουδετερότητα. Είναι δύσκολος και απαιτητικός, ταυτόχρονα όμως και οραματικός στόχος που για το Δήμο Καλαμάτας χαρακτηρίζεται από τις λέξεις φιλοδοξία - δέσμευση - ικανότητα και συμμετοχή.

Ο Δήμος Καλαμάτας, συνέχισε ο κ. Βασιλόπουλος, ξεκίνησε από το τέλος: από τη συμμετοχικότητα. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το site. Μέσω αυτού θα μπορούν όλοι, δημότες και φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις, τις ιδέες τους για τους επτά άξονες που έχουν τεθεί. Μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης περίπτερο όπου θα παρέχονται πληροφορίες και θα κατατίθενται απόψεις.

Ακόμη κι αν η Καλαμάτα δεν ενταχθεί στο συγκεκριμένο ολιστικό πρόγραμμα «εμείς έχουμε θέσει ως περιοχή τις βάσεις, μέσα από συνεργασίες που αναπτύσσονται και μέσα από τον διάλογο που άνοιξε, ώστε να διεκδικήσουμε μελλοντικά νέα ευρωπαϊκά προγράμματα», τόνισε ο δήμαρχος προσθέτοντας: «Δείχνοντας έτσι την Καλαμάτα που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε, που θα μας δώσει νέες προοπτικές ανάπτυξης και θα τοποθετήσει την πόλη μας στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, προωθώντας το νέο, παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο που οραματιζόμαστε και τη δημιουργία συνθηκών για μια νέα κοινωνία, για μια πόλη - πρότυπο». 

ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Την παρουσίαση του mission.kalamata.gr έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης. Μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, από τον ιστότοπο mission.kalamata.gr ζητούνται μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου, οι απόψεις και οι προτάσεις κάθε ενεργού συμπολίτη και φορέα της πόλης για τους εξής τομείς:

1) Μεταφορές και αστική κινητικότητα: Ενδεικτικά προτείνεται να αναζητηθούν τρόποι για την επίλυση ζητημάτων, όπως τη μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών χωρίς ΙΧ, τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων, την κυκλοφορία και τη στάθμευση των ΙΧ, τη δημόσια συγκοινωνία και τις μεταφορές, κ.ά.

2) Κτήρια και εγκαταστάσεις: Ενδεικτικά προτείνεται να αναζητηθούν τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια και εγκαταστάσεις, απόψεις και ιδέες για την κατασκευή μη ενεργοβόρων σύγχρονων κατοικιών και κτηρίων, απόψεις για την επαναχρησιμοποίηση παλαιών κτηρίων και διατηρητέων, κ.ά.

3) Ενέργεια και περιβάλλον: Ενδεικτικά προτείνεται να καταγραφούν απόψεις και προτάσεις για την παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας, να αναζητηθούν έξυπνοι τρόποι διαχείρισης τόσο των δικτύων διανομής όσο και των καταναλώσεων, να συζητηθούν μέθοδοι για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την προστασία από τη ρύπανση, της θάλασσας και του ατμοσφαιρικού αέρα, την εξασφάλιση καθαρού και επαρκούς πόσιμου νερού κ.ά.

4) Πολεοδομικός σχεδιασμός και αστικό περιβάλλον: Ενδεικτικά προτείνεται να καταγραφούν απόψεις και προτάσεις για την πολεοδομική επέκταση της πόλης, τον επαναπροσδιορισμό των χρήσεων γης, την ανάπτυξη έξυπνων και οικολογικών περιοχών, τις βιοκλιματικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, κ.ά.

5) Κυκλική οικονομία και διαχείριση αποβλήτων: Ενδεικτικά θα αναζητηθούν λύσεις για τη μείωση των οικιακών αποβλήτων, την ευαισθητοποίηση για την επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, της διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, κ.ά.

6) Ανθεκτικότητα της πόλης και σχετικές υποδομές: Ενδεικτικά θα καταγραφούν απόψεις για την ανθεκτικότητα της πόλης σε τεχνολογικές υποδομές, σε οικονομικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και στην κατασκευή των αναγκαίων έργων προστασίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, κ.ά.

7) Οικονομία και κοινωνία: Θα αναζητηθούν τρόποι βελτίωσης της αγροτικής παραγωγής για την εισαγωγή της καινοτομίας στη μεταποίηση, για την κλιματικά ουδέτερη τουριστική επιχειρηματικότητα, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, κ.ά.

 

ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ

Τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας είναι:

A. Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα γίνει εκδήλωση-παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης και θα προταθεί το τελικό σχέδιο των αξόνων με τις θεματικές τους ενότητες.

B. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν τα θεματικά εργαστήρια ανά άξονα, στα οποία υπό την καθοδήγηση του συντονιστή θα αναπτυχθούν προβληματισμοί και θα γίνει συζήτηση και για κάθε θεματική ενότητα χωριστά.

Επιδίωξη του δήμου είναι οι συμμετέχοντες στις θεματικές διαβουλεύσεις να είναι εκπρόσωποι πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων, καταξιωμένοι επιστήμονες, επαγγελματίες και φορείς της πόλης, σχετικοί με τη θεματολογία. Κάθε εργαστήριο στο τέλος της διαβούλευσης θα καταθέτει μετά από αξιολόγηση τις προτάσεις του προς την επιτροπή.

Γ. Κλείνοντας τον κύκλο των θεματικών εργαστηρίων, περί τα τέλη Νοεμβρίου, θα υπάρξει μια νέα ανοικτή διαβούλευση για όλες τις προτάσεις.

Την παρουσίαση της λειτουργίας του mission.kalamata.gr στους δημοσιογράφους έκανε ο προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Βασίλης Διονυσόπουλος.


NEWSLETTER