Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 09:16

Καλαμάτα: Να καθιερωθεί το Φόρουμ Διπλωματίας ως μόνιμος θεσμός επιστημονικού διαλόγου

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Να καθιερωθεί το Φόρουμ Διπλωματίας ως μόνιμος θεσμός επιστημονικού διαλόγου

 

Την καθιέρωση του Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας, ως μόνιμου θεσμού επιστημονικού διαλόγου, ζήτησαν πολιτικοί και επιστήμονες κατά τη διάρκεια των εργασιών του 1ου Φόρουμ που διεξήχθη με επιτυχία την Παρασκευή και το Σάββατο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Στο 1ο Διεθνές Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας με τίτλο «Η Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821) πρώτη απελεύθερη πόλη του επαναστατημένου Ελληνισμού μέσα από το  πρίσμα της διεθνούς διπλωματίας: 200 χρόνια μετά» τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση πως στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία δεν εξελίχθηκαν μόνο τα πρώτα στρατιωτικά γεγονότα, αλλά γεννήθηκαν και οι πρώτες διπλωματικές κινήσεις που οδήγησαν στην ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη του Φόρουμ είπε:  

«Σας καλωσορίζω στην πόλη μας και στο 1ο Φόρουμ Διπλωματίας, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού του δήμου για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων το 1821. Σας καλωσορίζω στην πόλη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, στην πόλη όπου συντάχτηκαν τα πρώτα διπλωματικά έγγραφα των επαναστατημένων Ελλήνων.

Πρόκειται για την “Προειδοποίηση εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς”, που εστάλη στις 23 Μαρτίου 1821 από την Καλαμάτα, και την “Προκήρυξη προς τον Αμερικανικό Λαό” που συντάχτηκε πιθανότατα εντός του Μαρτίου, ακολούθησε τη διαδρομή μέσω του Παρισιού όπου μεταφράστηκε από τον Αδαμάντιο Κοραή, και τελικώς δημοσιεύτηκε στις 25 Μαΐου 1821.

Ως Δήμος Καλαμάτας εντάξαμε από την πρώτη στιγμή στο σχεδιασμό μας τη διπλωματία, έννοια που πηγάζει από την ίδια την “Προειδοποίηση”: το κείμενο με τις φλογερές λέξεις, με τα σπουδαία νοήματα, ένα ντοκουμέντο ιστορικής αξίας που μεταφέρει έως και σήμερα, 200 χρόνια μετά, μηνύματα διαχρονικά και αξίες πανανθρώπινες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία.

Επιθυμία μας, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις προσωρινού και μόνιμου χαρακτήρα, μέσα από εξωστρεφείς ενέργειες, να καταδείξουμε τη σημασία της και να καταστήσουμε την Καλαμάτα μας, το δήμο μας, τόπο διπλωματίας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε και εντάξαμε στις επετειακές μας δράσεις την υλοποίηση του Φόρουμ Διπλωματίας. Ένα φόρουμ που στόχος μας είναι να γίνει θεσμός, καθιστώντας την Καλαμάτα σημείο αναφοράς τα επόμενα χρόνια.

Φιλοδοξία μας, το Φόρουμ Διπλωματίας να εξελιχθεί σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, με βαρύνουσα σημασία και προσέλκυση διεθνών προσωπικοτήτων. Άλλωστε η σημασία και ο αντίκτυπος της διπλωματίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 είναι εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και για σύγχρονες δυναμικές και κριτικές αναγνώσεις στην τρέχουσα γεωπολιτική σκακιέρα.

Το 1ο Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας ως τίτλο έχει “Η Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821) πρώτη απελεύθερη πόλη του επαναστατημένου Ελληνισμού μέσα από το πρίσμα της διεθνούς διπλωματίας: 200 χρόνια μετά”. Και με την ευκαιρία αυτή να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες.

Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στην Καλαμάτα και κηρύσσω την έναρξη του 1ου Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας».

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος είπε:

«Θέλω καταρχήν να μεταφέρω το χαιρετισμό του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, τα συγχαρητήριά του προς το δήμαρχο Καλαμάτας και τη λύπη του γιατί ανειλημμένες υποχρεώσεις τον έχουν αναγκάσει να είναι εκτός Μεσσηνίας. Χαιρετίζω λοιπόν την πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας για τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας. Έχουμε την τιμή να το υποδεχόμαστε σήμερα στην πόλη μας με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία και την πρώτη απελεύθερη πόλη του επαναστατημένου ελληνισμού. Η ελληνική εθνική Επανάσταση θεωρείται, όχι άτοπα, μια νέου τύπου επανάσταση, που εγκαινίασε εκείνη την περίοδο κάτι πρωτόγνωρο και όπου είχε την αφετηρία της η επαναχάραξη των συνόρων στην Ευρώπη.

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας στις Μαρτίου 1821 ήταν ένα από τα πρώτα επεισόδια της Επανάστασης. Στην αποτίναξη του τουρκικού ζυγού συνέβαλε, εκτός από τον ορθό στρατηγικό σχεδιασμό, και η εξαίρετη και αδιάκοπη διπλωματική δράση. Μέσω αυτών των φράσεων απέτρεψαν την απομόνωση και την οριστική καταδίκη της Επαναστάσεως. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η “Προειδοποίηση εις τα Ευρωπαϊκάς Αυλάς” ήταν το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων. Το απηύθυνε από την Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821 η Μεσσηνιακή Γερουσία υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και συνιστά εθνική παρακαταθήκη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι με χαρά διαπιστώνουμε τελευταία και στην πατρίδα μας την άσκηση έντονης διπλωματίας για τα εθνικά μας θέματα. Ενισχύοντας ταυτόχρονα και την αμυντική μας ισχύ, ευελπιστούμε και ευχόμαστε στην επίλυση των προβλημάτων μας μόνο με τη διπλωματία. Καλή επιτυχία στο Φόρουμ”.

 

ΣΑΜΑΡΑΣ: "ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ"

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του τόνισε ότι η Επανάσταση ήταν εθνικοαπελευθερωτική και ότι δεν αμφισβητούσε τα συστήματα εξουσίας:

«Το συνέδριό σας, το πρώτο που οργανώνεται στην Καλαμάτα, έχει μια σημασία ιστορική. Αυτό γιατί η πρώτη διπλωματική κίνηση του ελληνικού έθνους κατά την παλιγγενεσία έγινε εδώ, στην πρώτη απελευθερωμένη πόλη του ελληνισμού, πριν από 200 χρόνια.

Η απελευθέρωση της Καλαμάτας δεν ήταν μόνο μια ενέργεια στρατιωτική. Συνοδεύτηκε και από μια έξοχη διπλωματική κίνηση, την “Προειδοποίηση εις τα Ευρωπαϊκάς Αυλάς”, την προκήρυξη της Επανάστασης των Ελλήνων, το κείμενο της Μεσσηνιακής Γερουσίας, με το οποίο γνωστοποιήθηκε στους ευρωπαϊκούς λαούς όχι μόνο η ίδια η Επανάσταση των Ελλήνων, αλλά και η αιτία της.

Διακηρύχθηκε επίσης και η αποφασιστικότητα των εξεγερμένων Ελλήνων να αγωνιστούν μέχρι θανάτου για την ελευθερία τους. Με αυτήν την επιστολή διακηρύσσεται και η ουσιώδης διαφορά των επαναστατών Ελλήνων, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εξεγέρσεις, που συνέβαιναν την ίδια εποχή. Η Ελληνική Επανάσταση δεν διεκδικεί κοινωνικά αιτήματα. Δεν αμφισβητεί συστήματα εξουσίας. Είναι εθνικοαπελευθερωτική. Μια διακήρυξη δηλαδή που στοχεύει διπλωματικά στη στήριξη της Επανάστασης από τις ευρωπαϊκές αυλές από τους ευρωπαϊκούς λαούς και όχι την αγνόησή της.

Και αν το έναυσμα της διπλωματικής δραστηριότητας του ξεσηκωμού του Γένους έγινε στην Καλαμάτα, λίγο πιο δίπλα, επίσης στη Μεσσηνία μας, συνέβη και ένα ακόμα καθοριστικό γεγονός, στρατιωτικό μεν, αλλά που άλλαξε και διπλωματικά δεδομένα. Μιλάω για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Σήμερα, που βρισκόμαστε μπροστά σε ιστορικά γεγονότα αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών και στην περιοχή μας αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, τέτοια συνέδρια είναι δύο φορές επίκαιρα. Άλλωστε, φίλες και φίλοι, την Ιστορία μας τη βιώνουμε όχι απλώς ως ανάμνηση από το παρελθόν, αλλά και ως οδηγό μας για το μέλλον.

Συγχαίρω λοιπόν τον αγαπητό δήμαρχο και όλους τους συμμετέχοντες, για αυτή τη λαμπρή πρωτοβουλία και εύχομαι από καρδιάς η πρωτοβουλία αυτή να μετατραπεί σε θεσμό σταθερό».

 

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης στο χαιρετισμό του είπε:  

«Ειλικρινά είμαι πολύ χαρούμενος που παρευρίσκομαι σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση το 1ου Διεθνές Φόρουμ Διπλωματίας στην Καλαμάτα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι αυτός ο θεσμός θα γίνει ένας μόνιμος θεσμός για την πόλη, και θέλω πραγματικά να δώσω τα συγχαρητήριά μου στους εμπνευστές του. Εύχομαι να εδραιωθεί και να μακροημερεύσει αυτός ο θεσμός και να γίνει ένα εργαλείο ακαδημαϊκής εξερεύνησης της διπλωματίας, η οποία αποτελεί ένα κρίσιμο εργαλείο για τις διεθνείς σχέσεις και έναν σημαντικό παράγοντα για την πορεία και τη θέση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Γνωρίζουμε όλοι ότι η Καλαμάτα δεν αποτέλεσε μόνο τον τόπο στον οποίο έλαβαν χώρα στρατιωτικές δράσεις κατά την έναρξη του απελευθερωτικού μας αγώνα του 1821. Αποτέλεσε τον τόπο στον οποίον έλαβαν σημαντικές επίσης διπλωματικές δράσεις, και αυτό δείχνει την επίγνωση που είχαν οι πρόγονοί μας ότι η διπλωματία αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, χρήσιμο για την πορεία του αγώνα και χρήσιμο για την πορεία του έθνους.

Είναι γνωστό ότι η “Προειδοποίηση εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς” είναι το πρώτο διπλωματικό κείμενο από τη Μεσσηνιακή Γερουσία. Το πρώτο διπλωματικό κείμενο του νεότερου τότε κράτους, στο οποίο ανακοίνωνε τις προθέσεις του. Μάλλον ανακοίνωνε ότι ξεκινά ένας απελευθερωτικός αγώνας. Και, όχι με συναισθηματικό τρόπο, αλλά με λόγια που στηρίζονται στην ορθότητα, προσκαλούσε την ευρωπαϊκή βοήθεια – τονίζοντας όμως ότι ο αγώνας θα ξεκινήσει και ότι οι πρόγονοί μας είναι διατεθειμένοι είτε να ελευθερωθούν είτε να αποθάνουν, ανεξάρτητα των προθέσεων των ευρωπαϊκών δυνάμεων τότε, που διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης τον 19ο αιώνα

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε το κείμενο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη μερικούς μήνες αργότερα, η Προκήρυξη προς τον Αμερικανικό Λαό που με συναισθηματικό τρόπο τότε προσκαλούσε σε βοήθεια τον αμερικανικό λαό, που και αυτός είχε τότε πολεμήσει για την ανεξαρτησία του, με εκφράσεις αδελφότητας και ευγνωμοσύνης. Και μάλιστα όχι μόνο τον προσκαλούσε, αλλά δεν δίστασε να γράψει στο κείμενο για "την αξιοκατάκριτον αδιαφορίαν ή μάλλον πολυχρόνιον αχαριστίαν τινών Ευρωπαίων".

Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτά τα δύο κείμενα, με τον τρόπο τους και με διαφορετικό περιεχόμενο ως προς το ύφος τους, αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο της διπλωματικής παράδοσης για το νεότερο κράτος. Θα ήθελα σε αυτό να προσθέσω πως κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ ότι πάνω σε αυτόν το θεμέλιο λίθο και σε αυτή την παράδοση στηρίχθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, γέννημα θρέμμα της Μεσσηνίας, 60 χρόνια μετά, έχοντας διαμορφωθεί κατά τα πρώτα του χρόνια από το κλίμα του αγώνα, και χρησιμοποίησε τη διπλωματία ώστε το 1881 να μεγαλώσει την πατρίδα μας κατά 14.000 τετραγωνικά μέτρα και κατά 400.000 κατοίκους με την αναίμακτη προσάρτηση, μέσω των έξοχων διπλωματικών κινήσεων που έκανε, της Θεσσαλίας και μέρους της Ηπείρου

Είμαι περήφανος ότι από εδώ ξεκίνησε η διπλωματία για το νεότερο κράτος. Αν το παραλληλίσουμε με το σήμερα, το πόσο και διπλωματικές κινήσεις αλλά και οι αμυντικές συνεργασίες αναβαθμίζουν το ρόλο της χώρας, μπορούμε όλοι να καταλάβουμε τη σημασία της διπλωματίας. Κλείνοντας, εύχομαι να γίνει μόνιμος θεσμός αυτό το συνέδριο και θα συγχαρώ για άλλη μια φορά τους εμπνευστές του και τους διοργανωτές του».

 

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς ανέφερε στο χαιρετισμό του:

«Η προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας έχει μεγάλη ιστορική και πολιτική σημασία για την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι ένα μνημειώδες έγγραφο το οποίο αποδεικνύει τη δυνατότητα επικοινωνίας των Ελλήνων με τη Δύση, σηματοδοτεί την αρχή της διπλωματίας και δίνει πραγματική υπόσταση στην Επανάσταση. Η μεγάλης έμπνευσης αυτή προκήρυξη της μεσσηνιακής Γερουσίας έχει ιστορική αξία απροσμέτρητου βάρους, γιατί είναι το πρώτο επίσημο διπλωματικό έγγραφο που έχουμε στα χέρια μας από την πλευρά των αποδεκτών της και από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές αυλές, το οποίο φέρει και ιδιόχειρη υπογραφή του Πέτρου Μιχάλη, του αναγνωρισμένου αρχιστράτηγου για την Πελοπόννησο από τη Φιλική Εταιρεία και τη Μεσσηνιακή Σύγκλητο. Γεγονός που προσδίδει στο κείμενο ιδιαίτερη στρατιωτική και πολιτική βαρύτητα.

Ο Πέτρος Μαυρομιχάλης υπογράφει ως αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού Στρατού, των δυο ιστορικών λαών της Αρχαίας Ελλάδας, επισημαίνοντας τη διαχρονία και την ιστορική συνέχεια του ελληνισμού. Η Προκήρυξη καθιστούσε γνωστή όχι μόνο την έναρξη του αγώνα για ανεξαρτησία, αλλά κυρίως την ύπαρξη ενός λαού με εθνική συνείδηση. Των Νεοελλήνων. Και τη σταθερή απόφασή του να αποτινάξει τον ανυπόφορο ζυγό της οθωμανικής τυραννίας, εξηγώντας τους Ευρωπαίους και τους λόγους που οδήγησαν το έθνος σε αυτή τη ρήξη, ζητώντας εντέλει τη συνδρομή τους. Η ημερομηνία δε του εγγράφου διασαφηνίζει με το πλέον έγκυρο και αδιαφιλονίκητο τρόπο τον χρόνο και τον τόπο έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης: Καλαμάτα, 23 Μαρτίου 1821.

Ως εκ τούτου, η Καλαμάτα αναδεικνύεται ως λίκνο της ελευθερίας, αφού η Προκήρυξη αυτή γίνεται η αφετηρία της νεότερης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Το περιεχόμενο της προκήρυξης αποτυπώνει το δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων που ρέει στο αίμα μας στο πέρασμα των αιώνων σαν έμφυτο χαρακτηριστικό, αφού οι Έλληνες τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την Επανάσταση, έκαναν συνελεύσεις, ψήφισαν συντάγματα, επεδίωκαν να οργανωθούν πολιτειακά. Επιπλέον αναδεικνύει την ομοψυχία και την ενότητα του ελληνικού έθνους μπροστά στον Οθωμανό κατακτητή, καθώς οι Έλληνες ελησμόνησαν τα παλαιά πάθη, προέταξαν το συλλογικό συμφέρον έναντι του ατομικού, παραμέρισαν τις προσωπικές διαφορές και δεσμεύτηκαν με όρκο ότι με αυταπάρνηση και αυτοθυσία θα αγωνιστούν για το ιδανικό της ελευθερίας και την αποτίναξη του ζυγού της δουλείας.

Η Προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας αντικατοπτρίζει τις πολιτικές προτεραιότητες του επαναστατημένου ελληνικού έθνους, που είναι η ανάκτηση της ελευθερίας, έννοια που επαναλαμβάνεται και διαπνέει όλο το κείμενο δίνοντάς του έναν φιλελεύθερο χαρακτήρα, με σαφείς επιδράσεις από τον πολιτικό λόγο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Το κείμενο εκφράζει με ενάργεια τον διακαή πόθο των Ελλήνων για την εθνική τους ανεξαρτησία. Έναν πόθο που έχει ωριμάσει στη συνείδησή τους, αλλά και την πεποίθηση ότι η απελευθέρωση του έθνους θα επιτευχθεί με τη συνδρομή των Μεγάλων Δυνάμεων.

Η “Προειδοποίηση εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς” δείχνει την στοχοπροσήλωση των επαναστατημένων Ελλήνων προς την Ευρώπη, με την οποία επιδιώκουν μια ταύτιση πολιτισμική. Οι Έλληνες επικαλούνται τα φιλελληνικά συναισθήματα των εξευγενισμένων λαών της Ευρώπης, που πηγάζουν από το θαυμασμό κυρίως των Ευρωπαίων για το κλέος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Το κάλεσμα λοιπόν στους ευρωπαϊκούς λαούς προβάλλεται ως ηθική υποχρέωση των Ευρωπαίων προς τους Έλληνες, αφού η Ευρώπη αναγεννήθηκε πολιτισμικά και οργανώθηκε πολιτικά στηριζόμενη στις αρχαιοελληνικές αξίες και τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού.

Στην προκήρυξη αυτών προβάλλεται το όραμα της ευρωπαϊκής ενότητας, της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού, της συνεργασίας και της κοινής πορείας της ευρωπαϊκής ηπείρου. Γι’ αυτό και κλείνει με τη δέσμευση ότι οι Έλληνες εν καιρώ θα αποδείξουν έμπρακτα την ευγνωμοσύνη τους προς την Ευρώπη για τη βοήθειά τους στο δίκαιο και ιερό αγώνα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι το πρώιμο αυτό πολιτειακό κείμενο αποτυπώνει με σαφήνεια και παρρησία την προσπάθεια του ελληνικού έθνους να διεκδικήσει πολιτική ύπαρξη και ανεξαρτησία, ώστε να κατακτήσει τη θέση που του αναλογεί στο σύγχρονο κόσμο. Και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρώιμες ενέργειες του επαναστατημένου έθνους για ενεργή και αποτελεσματική διπλωματία. Μία διπλωματία που τοποθέτησε από την πρώτη στιγμή την πατρίδα μας στην πλευρά της Ευρώπης, με την οποία άλλωστε μοιραζόμαστε κοινές πολιτισμικές, κοινωνικές και θρησκευτικές αξίες.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο εντάσσεται και το Διεθνές Φόρουμ Διπλωματίας που ξεκινά σήμερα στην πόλη μας, στην Καλαμάτα. Γιατί αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση του ίδιου ιδεώδους. Δηλαδή, της ανάγκης για σύσφιγξη, ενδυνάμωση και περαιτέρω καλλιέργεια των στενών μας σχέσεων και δεσμών με τους λαούς της Ευρώπης, έτσι ώστε μέσα από την επαφή, την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, να δημιουργήσουμε μια πιο δραστήρια και πιο εξωστρεφή Ελλάδα. Μια διπλωματικά ενεργή πατρίδα, όπως ακριβώς το επεδίωξαν οι πρόγονοί μας και όπως ακριβώς το επιδιώκει και η χώρα μας σήμερα. Η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας, η οποία κυρώθηκε πριν από λίγες μέρες από τη Βουλή των Ελλήνων και επικεντρώνεται στην άμυνα και την ασφάλεια, καθώς και η πενταετής αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, διαθέτουν στρατηγικά χαρακτηριστικά και εθνικές προεκτάσεις που τις καθιστούν τεράστιες εθνικές και ιστορικές επιτυχίες. Γιατί μέσα από αυτές ενισχύονται με τον πιο σαφή τρόπο και ξεκάθαρο τρόπο τα εθνικά μας συμφέροντα, απέναντι σε έναν ασταθή και απρόβλεπτο γείτονα, αλλά και σε μια περιοχή με έντονο γεωπολιτικό ενδιαφέρον που συχνά γεννά εντάσεις και κρίσεις.

Κλείνοντας, 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, σεβόμενοι την Ιστορία μας τιμούμε τους ήρωές μας, οραματιζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Ελλάδα, έχοντας ως οδηγό τις αξίες του ελληνισμού, οι οποίες αποτελούν θεματοφύλακα πανανθρώπινων αξιών. Υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδες αρχές της ειρήνης, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, και προσδοκούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ολοκληρώσει την αποστολή της απέναντι στους λαούς, αλλά και απέναντι σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Καλή επιτυχία για το Φόρουμ Διπλωματίας, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία του δημάρχου».


NEWSLETTER