Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 09:21

Καλαμάτα: Σύμβαση για αρχαία Υπαπαντής

Καλαμάτα: Σύμβαση για αρχαία Υπαπαντής

 

Αλλαγές που σχετίζονται με την ταχύτερη υλοποίηση του έργου της ανασκαφής περιλαμβάνονται στην τροποποίηση - συμπλήρωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας, για τη σωστική ανασκαφή της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής, που ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του δήμου στην τελευταία της συνεδρίαση.

Οι αλλαγές, που αφορούν εργασίες και πρόσληψη προσωπικού, σχετίζονται με το χρονοδιάγραμμα εργασιών και τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό ανά είδος εργασίας.

Στη σύμβαση επισημαίνεται ότι “οι ανασκαφικές εργασίες θα περιοριστούν στα σημεία που έχουν ήδη ανασκαφεί κατά το παρελθόν και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα επεκταθούν πέριξ αυτών, προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάσταση διατήρησης των αρχαίων λειψάνων και η έκταση των ήδη αποκαλυφθέντων οικοδομημάτων. Επιπλέον, θα επεκταθεί η ανασκαφική έρευνα επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, όπου είχαν κατά το παρελθόν αποκαλυφθεί οικοδομικά λείψανα, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις απαιτούμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Μετά την ολοκλήρωση των ερευνών, θα υποβληθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στις συναρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟ πρόταση διαχείρισης των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων, προκειμένου να εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟ”.

Στο ίδιο κείμενο καταγράφεται πως “το 1960 κατά τη διάρκεια σωστικών ανασκαφικών εργασιών υπό τη διεύθυνση του τότε Εφόρου Αρχαιοτήτων Νικολάου Γιαλούρη, στο πλαίσιο εκτέλεσης έργων για την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής αποκαλύφθηκαν τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα ενός κτηρίου που, πιθανότατα, ανήκε στην αγορά των αρχαίων Φαρών και που ο Γιαλούρης τοποθετεί στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. Το δημόσιο αυτό οικοδόμημα χωροθετείται στα νότια της πλατείας εντός της σημερινής οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, καθώς και στην περιοχή της συμβολής της με την οδό Φάριος, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται ο χώρος του υφιστάμενου πάρκινγκ και το πεζοδρόμιο ανατολικά αυτού”.

Οσον αφορά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης αναφέρεται ότι “η παρούσα προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης θα έχει χρονική διάρκεια 9 μήνες, έως το πέρας του έργου, η δε ισχύς της αρχίζει από την υπογραφή της. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου συμπίπτει με τη χρονική διάρκεια της σύμβασης. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 182.000 ευρώ και δύναται να αυξηθεί με κοινή απόφαση των δύο συμβαλλόμενων πλευρών έως το 10% του αρχικού προϋπολογισμού, μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Παρακολούθησης του άρθρου 9 της παρούσης και εφόσον απαιτείται, προκειμένου να αποφευχθεί καταχρηστική αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού. Οι πόροι χρηματοδότησης του έργου προέρχονται αποκλειστικά από πιστώσεις του Δήμου Καλαμάτας”.

 

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ

Τέλος, διευκρινίζεται ότι “στο πλαίσιο της παρούσας προγραμματικής σύμβασης θα υλοποιηθούν από το ΥΠΠΟ διά της ΕΦΑ Μεσσηνίας απολογιστικά και με αυτεπιστασία οι ακόλουθες εργασίες: Α) Εργασίες αποχωμάτωσης με μηχανικά και χειρωνακτικά μέσα και λοιπές χωματουργικές εργασίες στον προς έρευνα χώρο στη νότια/νοτιοανατολική περιοχή της πλατείας Υπαπαντής. Β) Τοπογραφική, σχεδιαστική και φωτογραφική τεκμηρίωση των ευρημάτων. Γ) Φωτογραμμετρική αποτύπωση των ευρημάτων. Δ) Παρακολούθηση και επίβλεψη από την ΕΦΑ Μεσσηνίας των εκσκαφικών εργασιών στον χώρο της πλατείας. Ε) Εκτέλεση όλων των άλλων αναγκαίων αρχαιολογικών εργασιών (πλύσιμο, καταγραφή, συντήρηση, τακτοποίηση ευρημάτων κλπ.), που συνεπάγεται η ανασκαφή και για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται μετά το πέρας αυτής. ΣΤ) Οργάνωση του εργοταξίου. Ζ) Ανάθεση μελετών για τη διαχείριση/ανάδειξη των αποκαλυφθεισών αρχαιοτήτων. Η) Διαχείριση - ανάδειξη των αρχαιοτήτων κατόπιν της έγκρισης των μελετών που θα εκπονηθούν στο πλαίσιο του έργου της παρούσας προγραμματικής σύμβασης από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟ”.