Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 22:13

Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας να τιμηθεί ο Κώστας Γουλιάμος

Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας να τιμηθεί ο Κώστας Γουλιάμος

 

Πρόταση που έμεινε ανοιχτή, η Καλαμάτα να τιμήσει τον Κώστα Γουλιάμο, ένα άξιο παιδί της, πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αντιδήμαρχος Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

“Ο Κώστας Γουλιάμος είναι ο άνθρωπος των γραμμάτων που κέρδισε το πανελλήνιο βραβείο ποίησης «Ζαν Μορεάς» για τη συλλογή του «Υγρό Γυαλί» που έχει εκδοθεί από τον οίκο Gutenberg το 2020” είπε ο Γ. Ζαφειρόπουλος. Παρατήρησε πως “το βραβείο ποίησης, προς τιμήν του, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας, που είναι ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς ποίησης στην Ευρώπη”.

Ο αντιδήμαρχος ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι “ο Κώστας Γουλιάμος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Για πάνω από μια 30ετία συνολικά ερευνά και διδάσκει σε πανεπιστήμια της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης. Από το 2014 κατέχει τη θέση του πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2016 είναι πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων Κύπρου. Ομως, ο Κ. Γουλιάμος έχει μακρά ιστορία και στα ποιητικά δρώμενα. Μέρος του ποιητικού του έργου έχει ανθολογηθεί και μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ολλανδικά. Εχει δημοσιεύσει συνολικά 6 ποιητικές συλλογές. Μια εξ αυτών, τα «Νευρασθενικά Τοπία», επέλεξε ο Μάνος Χατζιδάκις για οπτικοακουστική παρουσίαση στο «Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής - Αύγουστος 1981». Είναι αυτός που συνέγραψε, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, το δοκίμιο «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας»”.

Στην πρόταση να τιμηθεί ο Κ. Γουλιάμος υπερθεμάτισε ο συμμαθητής του - επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος και περήφανος για τις διακρίσεις του συμμαθητή του, που είναι επιστήμονας διεθνούς βεληνεκούς.