Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 07:51

Δήμος Καλαμάτας: Ενστάσεις για υποστήριξη με υπαλλήλους μέσω Αναπτυξιακής

Γράφτηκε από τον
Δήμος Καλαμάτας: Ενστάσεις για υποστήριξη με υπαλλήλους μέσω Αναπτυξιακής

 

Είναι μεγάλες οι ελλείψεις του Δήμου Καλαμάτας σε προσωπικό, ιδιαίτερα τεχνικό.

Και για να καλυφθούν προσωρινά οι ελλείψεις αυτές, η δημοτική αρχή προχωράει σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, “για την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης στην προετοιμασία, ωρίμανση και ολοκλήρωση των μελετών”, για ένα χρόνο, καταβάλλοντας 257.424 ευρώ.

Τη σύναψη της συγκεκριμένης σύμβασης ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή του δήμου στην τελευταία της συνεδρίαση, όπου ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης άσκησε έντονη κριτική, εξαπολύοντας πυρά και για λογαριασμό άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας.

Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι η προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας γίνεται για συμβουλευτικές υπηρεσίες, για να ολοκληρώσει μελέτες του δήμου. Εξήγησε πως “έχουν αποχωρήσει πολλοί μηχανικοί από το δήμο, και με την Covid δημιουργήθηκαν κενά στη λειτουργία του δήμου ανά διαστήματα”. Υποστήριξε ότι το μέγεθος των έργων που υλοποιείται στο δήμο είναι πολλαπλάσιο, πως περιμένουν άλλα 22 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και ότι “τα έργα που υλοποιούνται και που είναι στη διαδικασία χρηματοδότησης ξεπερνούν τα 80 εκ. ευρώ”. Διευκρίνισε ότι “η Αναπτυξιακή θα καλύψει τις ανάγκες μας από το μητρώο της, με 9 μηχανικούς ΠΕ, 1 μηχανικό πληροφορικής και γεωπόνους” και ανέφερε μεταξύ άλλων και τη βοήθεια στο υπαίθριο Πάρκο Ελιάς για μελέτες.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Β. Τζαμουράνης είπε ότι “είναι μια προσωρινή λύση που δεν λύνει τα ζητήματα. Οσο καλός σύμβουλος και να είναι, δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο δυναμικό του δήμου”. Αναρωτήθηκε “γιατί τα δίνουμε στην Αναπτυξιακή, αφού μας φέρατε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του δήμου «Αειφόρος Καλαμάτα», δεν θα λειτουργήσει αυτό το σχήμα; Και παρατήρησε “κάτι άλλο συμβαίνει, μιλάμε για παράλληλο μηχανισμό”.

Ο κ. Τζαμουράνης ρώτησε “τι θα προσφέρει ο σύμβουλος για τα έργα της Υπαπαντής, της «Ηλέκτρας» και της Ναυαρίνου; Θα μας υποστηρίξει για διαγραμμίσεις, συντηρήσεις αγροτικής οδοποιίας;” – και σχολίασε ότι “αν δεν είναι περσινή η εισήγηση, είναι προκλητική”.

Ρώτησε, ακόμα, “πώς προέκυψε το ύψος της αμοιβής”, προσθέτοντας ότι “στον προϋπολογισμό δεν αναφέρεται από πού θα πληρωθεί η δαπάνη”. Και συνέχισε: “Για υποστήριξη μελετών του Πάρκου Ελιάς, τι είδους σημαντικές μελέτες θα γίνουν; Είμαι απόλυτα αντίθετος σε αυτού του είδους τις προγραμματικές συμβάσεις, υπάρχει απόλυτο καθεστώς αδιαφάνειας. Δεν εμπιστευόμαστε τον τρόπο που υλοποιούνται οι προγραμματικές συμβάσεις. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι άλλες μειοψηφίες, και αν ήταν εδώ θα καταψήφιζαν”.

Απαντώντας, ο Ν. Μπασακίδης είπε ότι “συμφωνούμε να είναι μόνιμο προσωπικό. Θα φτάσουμε μετά το Πάσχα για Αναπτυξιακό Οργανισμό. Οι Διευθύνσεις είπαν ότι τις θέλουν. Και η Υπαπαντή και η «Ηλέκτρα» και η Ναυαρίνου θέλουν επίβλεψη. Δεν υπάρχει προσωπικό. Ο υπολογισμός αμοιβών έγινε με κλίμακα τιμών ανά μήνα. Στην πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2022 θα μπει όλο το ποσό. Εχει ειδικές μελέτες το Πάρκο Ελιάς (μουσειακές, αρχιτεκτονικές). Το σύνολο των αμοιβών για το πάρκο είναι 42.000 ευρώ”.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας είπε ότι “τρέχουν μελέτες που πρέπει να γίνουν”.

Ο Β. Τζαμουράνης καταψήφισε, αναφέροντας ότι “δεν μπορώ να δεχθώ έναν παράλληλο μηχανισμό στο δήμο”.

Γ.Σ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER