Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 09:22

Καλαμάτα: Αναπλάσεις χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη για να προλάβουν το Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Αναπλάσεις χωρίς κυκλοφοριακή μελέτη για να προλάβουν το Ταμείο Ανάκαμψης

 

Μελέτες για “ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων και αναβάθμισης του κεντρικού τομέα της πόλης” τρέχει να εκπονήσει ο Δήμος Καλαμάτας με προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, προκειμένου να προλάβει χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για την υλοποίηση των παρεμβάσεων αυτών.

Οι συγκεκριμένες μελέτες θα εκπονηθούν χωρίς να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη και χωρίς ουσιαστικά να λαμβάνεται υπόψη το ΣΒΑΚ που συντάσσει ο δήμος. Για το λόγο αυτό οι μειοψηφίες αντέδρασαν ασκώντας έντονη κριτική και καταψήφισαν την προγραμματική σύμβαση, που πέρασε κατά πλειοψηφία χθες στην Οικονομική Επιτροπή.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης, της εκπόνησης των μελετών από την Αναπτυξιακή είναι 199.788,80 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα 3 μήνες.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι μελέτες αφορούν “στη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, τη δημιουργία παρόδιων χώρων στάθμευσης, τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμου, την αντικατάσταση των υλικών δαπεδόστρωσης και κρασπέδων, την προσθήκη φυτεύσεων (χαμηλού πρασίνου ή δενδροστοιχιών), την εγκατάσταση οδοφωτισμού και αστικού εξοπλισμού κατασκευασμένου με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, την ανανέωση της αστικής επίπλωσης με τοποθέτηση καθιστικών σημείων, τη δημιουργία ραμπών για ευκολότερη και ασφαλέστερη κίνηση των πεζών”.

Οι οδοί παρέμβασης είναι: Κλαδά, μεταξύ Αθηνών και Αρτέμιδος. Φραντζή. Αριστοδήμου, μεταξύ Καίσαρη και Βασ. Κωνσταντίνου. Πολυχάρους, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Κ. Γεωργούλη, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βασ. Ολγας και Βασ. Σοφίας, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βαλαωρίτου, μεταξύ Ανδρέα Σκιά και Αριστομένους. Ανδρέα Σκιά, μεταξύ Βασ. Γεωργίου και Βαλαωρίτου. Ψαρών, μεταξύ Ξενοφώντος και Μακεδονίας. Μακεδονίας, μεταξύ Αριστομένους και Νέδοντος. Δ. Παπαδοπούλου, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Λυκούργου Σκιά, μεταξύ Αριστοδήμου και Κανάρη. Σιδηροδρομικού Σταθμού. Γιατράκου, Χρυσάνθου Παγώνη, Μητροπέτροβα και Αντωνοπούλου. Κεφάλα. Νέδοντος, μεταξύ Κεφάλα και Κροντήρη.

Χθες στην Οικονομική Επιτροπή, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος αντέδρασε εκφράζοντας έντονο προβληματισμό και απηύθυνε ερωτήματα, μεταξύ άλλων: “Το ΣΒΑΚ το πετάμε, πάει στον αέρα; Πρώτα κάνουμε μελέτη, τώρα πάμε ανάποδα χωρίς κανέναν προγραμματισμό. Εχουμε τη δυνατότητα για νέους πεζόδρομους ανατολικά της Αριστομένους; Πού είναι οι θέσεις στάθμευσης; Είναι περιοχές αμιγώς κατοικίας. Επεκτείνουμε την ελεγχόμενη στάθμευση;”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης στο ίδιο μήκος κύματος, ανάμεσα στα άλλα παρατήρησε: “Δεν αρκούν οι 3 μήνες για να γίνουν αυτές οι μελέτες. Αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να έχει επιτυχία. Πού μπορούμε να κάνουμε διαπλατύνσεις πεζοδρομίων; Υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη που τα έχει μελετήσει; Πριν απομακρύνουμε το αυτοκίνητο από το κέντρο, πρέπει να λύσουμε σημαντικά ζητήματα”.

Επικριτική ήταν και η τοποθέτηση του συμβούλου της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδα Λιάππα.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, μεταξύ άλλων, απάντησε ότι “το ΣΒΑΚ προβλέπει πεζοδρομήσεις και ελεγχόμενη στάθμευση” και πως υπάρχει φροντίδα για τη στάθμευση των μόνιμων κατοίκων. Υποστήριξε ότι “δεν είναι απαιτητή η κυκλοφοριακή μελέτη σε αυτή τη φάση” και πως “το μεγάλο ζήτημα πέρα από τη στάθμευση των μόνιμων κατοίκων είναι η κίνηση των ΙΧ”, ενώ ανέφερε ότι “είναι μια μεγάλη ευκαιρία χρηματοδότησης της πόλης”.

Δευτερολογώντας, ο Β. Κοσμόπουλος επεσήμανε ότι “πρώτα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη” και παρατήρησε πως “το ΣΒΑΚ δεν αναφέρεται σε καινούργιους πεζόδρομους”.

Ο Β. Τζαμουράνης σημείωσε ότι “προϋπόθεση είναι να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη” και πως “δεν γίνεται να εκπονούνται μελέτες που επηρεάζουν τη ζωή της πόλης χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER