Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 20:46

Καλαμάτα: Με παράταση στον ίδιο εργολάβο το έργο αγροτικής οδοποιίας εν μέσω αντιδράσεων

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Με παράταση στον ίδιο εργολάβο το έργο αγροτικής οδοποιίας εν μέσω αντιδράσεων

 

Με την έντονη κριτική και τις αντιδράσεις των μειοψηφιών η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας αποφάσισε κατά πλειοψηφία το πολύπαθο έργο της αγροτικής οδοποιίας από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” να συνεχιστεί με τον ίδιο εργολάβο και με παράταση, με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

Πρόκειται για το έργο που ο εργολάβος βρέθηκε ένα βήμα πριν την οριστική του έκπτωση και διασώθηκε με παρέμβαση του δημάρχου στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων, ενώ η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών είχε ζητήσει την έκπτωσή του.

Η πλειοψηφία αποδέχθηκε χθες την ένσταση του αναδόχου κατά της απόφασης έκπτωσης και τη χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου κατά 286 ημέρες και λήξη στις 31 Μαΐου, χωρίς μάλιστα υπαιτιότητα του αναδόχου, ενώ το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 19 Απριλίου 2021.

Λευκό για την ένσταση και την παράταση ψήφισε ο Βασίλης Κοσμόπουλος, κατά της αποδοχής της ένστασης και λευκό για την παράταση ψήφισε ο ΒασίληςΤζαμουράνης και κατά και για τα δύο ο Λεωνίδας Λιάππας, σύμβουλος της παράταξης της Μαρίας Οικονομάκου.

Στο πολύπαθο αυτό έργο της αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 1.062.000 ευρώ, ανάδοχος είναι ο εργολάβος Γιάννης Ηλιόπουλος με έκπτωση 56,20%.

Αναλυτικά, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος εισηγήθηκε την παράταση, γιατί, όπως είπε, ο ανάδοχος έδειξε τη διάθεση και θέλει να συνεχίσει το έργο.

Η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών Χριστίνα Λυκουργιά, απαντώντας σε ερωτήσεις του Β. Τζαμουράνη, είπε ότι το έργο αφορά συντηρήσεις, μικροβελτιώσεις σε αγροτικούς δρόμους πλάτους 3,5 μέτρων και όχι διαπλατύνσεις. Παραδέχθηκε ότι ο ανάδοχος μπήκε μέσα σε ιδιωτικές περιουσίες κι ενημέρωσε πως μόνο για μία περίπτωση στην Κάτω Αμφεια υπήρξε αξίωση, ενόχληση με έγγραφο, όπου ο ανάδοχος αποκατέστησε τη ζημιά και αποζημίωσε την ιδιοκτήτρια.

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης απάντησε στον Β. Τζαμουράνη ότι “δεν υπάρχει καμία συμφωνία δημοτικής αρχής κι εργολάβου” και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: “Εκείνο που έχει σημασία, είναι να γίνονται τα έργα. Οι χαμένοι από την έκπτωση είναι εκείνοι που θα ωφελούνταν, τα χωριουδάκια. Υπήρξαν δείγματα διάθεσης του εργολάβου να προχωρήσει, ο δήμος δεν απεμπολεί το δικαίωμά του. Πρέπει να ολοκληρώνουμε τα έργα, όχι σε βάρος του δήμου και των πολιτών”.

 

“ΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος μίλησε για ευτελισμό του δήμου και της Τεχνικής Υπηρεσίας. Ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της προσπάθειας για συνεννόηση, αλλά πριν την τελική απόφαση. “Δεν είναι δυνατόν να υπαναχωρείς με αυτόν τον τρόπο στο τελευταίο στάδιο, η έκπτωση είναι έκπτωση”, παρατήρησε και ανέφερε πως η δημοτική αρχή ακυρώνει το σκεπτικό της Τεχνικής Υπηρεσίας. “Αυτό δείχνει δήμο ευάλωτο, χωρίς γραμμή και πλεύση”, σχολίασε κι εκτίμησε ότι “τέτοιες συμπεριφορές θα έχουμε και στο μέλλον για έργα που είναι σε εξέλιξη, για να κερδηθεί μέρος της αναθεώρησης”.

Ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι “η δημοτική αρχή τιμά τις υπηρεσίες, συνεργάζεται μαζί τους” και πως “η πρόταση της δημοτικής αρχής για μη έκπτωση δεν σημαίνει ότι υποκαθιστά ή τσαλακώνει την υπηρεσία”.

 

“ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης υπενθύμισε ότι πρόκειται για έργο που είχε προθεσμία υλοποίησης στις 19 Απριλίου 2021 και είχε στόχο την ελαιοκομική περίοδο του 2020. Ρώτησε: “Γιατί φθάσαμε στην έκπτωση; Γιατί δεν έγινε η όποια διερεύνηση, διαπραγμάτευση έγκαιρα, μέσα στη συμβατική προθεσμία;”. Σχολίασε ότι “ο δήμος εμφανίζεται με δύο πρόσωπα, το αυστηρό η υπηρεσία, το συναινετικό η δημοτική αρχή” και σημείωσε: “Η όλη εξέλιξη δείχνει την αδυναμία της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί τα έργα. Είναι μια πραγματικότητα, ανησυχούμε και για τα άλλα έργα κι εφιστούμε την προσοχή σας. Το έργο θα υποστεί όλες τις αναθεωρήσεις, δεν ξέρω σε τι ύψος θα ανέλθουν”.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Λεωνίδας Λιάππας παρατήρησε ότι “με τις κινήσεις της δημοτικής αρχής δίνονται λάθος μηνύματα. Δίνεται το μήνυμα ότι οι εργολάβοι μας χορεύουν όπως θέλουν κι έχουμε και άλλα έργα”.

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι “ο κ. Τζαμουράνης κάνει συγκρίσεις με άλλες εποχές που δεν έχουν σχέση με το σήμερα”. Ανέφερε ότι ρόλο στα έργα παίζουν πέρα από τον δήμο η επιχειρησιακή δυνατότητα του αναδόχου, η ροή χρηματοδότησης, το οικονομικό περιβάλλον που είναι σε βάρος των ΟΤΑ σε όλη την Ελλάδα και η πανδημία, κάνοντας λόγο για “εκρηκτικό μείγμα στα χέρια μας”. Πρόσθεσε πως “τα περισσότερα έργα έχουν μελετηθεί προ 3ετίας, χωρίς Covid και υψηλές τιμές υλικών κι ενώ υπήρχαν μεγάλες εκπτώσεις” και προέτρεψε “ας δούμε τις πραγματικές αιτίες”.

Ο Β. Τζαμουράνης παρενέβη ότι “όταν έπρεπε να γίνει το έργο, δεν υπήρχε αύξηση τιμών και είχαμε ύφεση της πανδημίας”.

Τέλος, ο Σαρ. Μαρινάκης είπε ότι δημοτική αρχή και υπηρεσίες λειτουργούν συντεταγμένα κι έκανε λόγο για ηθικές δεσμεύσεις ότι το έργο θα ολοκληρωθεί.

Γ.Σ.


NEWSLETTER