Πέμπτη, 07 Απριλίου 2022 00:58

Μεσσήνη: Κατεδάφιση ορόφου του διατηρητέου κτηρίου Τσερπέ

Μεσσήνη: Κατεδάφιση ορόφου του διατηρητέου κτηρίου Τσερπέ

Σε κατεδάφιση ορόφου του κτηρίου Τσερπέ στην ανατολική είσοδο της πόλης της Μεσσήνης προχώρησε την Τετάρτη ο δήμος χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση συλλογικού οργάνου αλλά και χωρίς, όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, να έχουν ενημερωθεί οι ιδιοκτήτες του.

Η αφορμή για την απόφαση κατεδάφισής του ήταν η κατάρρευση τμήματος της οροφής του διώροφου κτηρίου και μέρους του πέτρινου τοίχου του πρώτου ορόφου. Μάλιστα οι πέτρες και τα κεραμίδια απέκλεισαν μερικώς την κυκλοφορία στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Καπετάν Κρόμπα.

Το οίκημα παλιά στέγαζε στο ισόγειο εμπορικό κατάστημα, αλλά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες και από τα χρόνια είχε υποστεί εκτεταμένες φθορές και θεωρείτο ετοιμόρροπο.

Ωστόσο, πρόκειται για ένα οίκημα χαρακτηρισμένο ως μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ με απόφασή του στις 24 Αυγούστου 2016 ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς εγκρίνει «το χαρακτηρισμό του ως μνημείου, διότι διαθέτει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά και αποτελεί τεκμήριο για τη μελέτη της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής της Μεσσήνης το 19ο αιώνα».

Ο Δήμος Μεσσήνης πάντως είχε ξεκινήσει ενέργειες από το Φεβρουάριο 2017, με ομόφωνη τότε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον αποχαρακτηρισμό και την κατεδάφιση του διατηρητέου Τσερπέ. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση του Σώματος, το κτήριο δεν έφερε στοιχεία που να δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του ως μνημείου και, παράλληλα, είχε ήδη χαρακτηριστεί από το 2009 ως επικίνδυνα ετοιμόρροπο κτίσμα, που εγκυμονεί κινδύνους για περαστικούς και οχήματα.