Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 13:15

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Μετωπική σύγκρουση για την πιάτσα ταξί στην Κυπαρισσία

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Μετωπική σύγκρουση για την πιάτσα ταξί στην Κυπαρισσία

Μετωπική σύγκρουση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης σημειώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας για τη μεταφορά της πιάτσας ταξί στην Κυπαρισσία.

Τη μεταφορά της κλήθηκε να εγκρίνει το Συμβούλιο, αφού έχει ήδη γίνει χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη κυκλοφοριακή μελέτη χωροθέτησης. Έτσι σύσσωμες οι παρατάξεις των αντιπολιτεύσεων αν και επισήμαναν ότι δεν διαφωνούν με τη μεταφορά, τόνισαν πως δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους κάτι που δεν έχει γίνει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες καταλογίζοντας στη δημοτική αρχή ότι για ακόμη μία φορά παρανομεί και καλώντας την να κάνει όλες τις νόμιμες διαδικασίες πρώτα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας Αντώνης Βλάχος που δέχθηκε και τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι έχει προηγηθεί απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και η μελέτη που απαιτείται θα ετοιμαστεί, ενώ υπογράμμισε πως τη νέα θέση την επέλεξε η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών ταξί. Παραδέχθηκε ότι οι πινακίδες απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο τμήμα που είναι η πιάτσα είναι παράνομες και θα απομακρυνθούν, όπως και το κουβούκλιο που δεν αφήνει το προβλεπόμενο ελεύθερο πεζοδρόμιο ώστε να φτιαχτεί άλλο.

Οι επαγγελματίες από την άλλη βρέθηκαν στη μέση να δηλώνουν στην πλειοψηφία τους ικανοποιημένοι για το νέο χώρο, αλλά και να θέλουν μια απόφαση νομιμοποίησης της νέας πιάτσας.

Τις έντονες διαμαρτυρίες του εξέφρασε και κάτοικος της περιοχής, ιδιοκτήτης επαγγελματικής στέγης, μέσω της δικηγόρου του Τίνας Λέφα, για τις μη νόμιμες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη μεταφορά της πιάτσας, αλλά και για το γεγονός ότι δεν τον έχει δεχθεί ο δήμαρχος στο γραφείο του, υπογραμμίζοντας πως εκεί υπάρχουν επιχειρήσεις και οικίες που έχουν αποκλειστεί. Επισήμανε την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τη δημιουργία πιάτσας ταξί, η οποία δεν ακολουθήθηκε από το δήμο, αφού δεν έκανε κυκλοφοριακή μελέτη χωροθέτησης και τόνισε τα προβλήματα που δημιουργούνται. 

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε ότι υπάρχει μια νόμιμη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και δεν έχει ακολουθηθεί. Υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή είχε όλο το χρόνο μέχρι να σκαφτεί το Open Mall να κάνει τις νόμιμες διαδικασίες για τη μεταφορά της πιάτσας και την κάλεσε να ακολουθήσει αυτά που ορίζει ο νόμος.

Ο πρώην πρόεδρος των Αυτοκινητιστών Ταξί Κυπαρισσίας Κώστας Κάππος επισήμανε πως μόνο η σημερινή δημοτική αρχή στα τόσα χρόνια είναι αυτή που ασχολήθηκε με τα προβλήματά τους, εξέφρασε το παράπονο - διαμαρτυρία τους πως για το Open Mall δεν ρωτήθηκαν καθόλου και αδιαφόρησαν για 17 επαγγελματίες ταξιτζήδες. Σημείωσε πως ο σημερινός δήμαρχος τους ζήτησε να προτείνουν θέση για το πού θέλουν να πάνε και οι 15 από τους 17 πρότειναν την οδό Νοσοκομείου όπου και πήγαν, λέγοντας μάλιστα πως δεν περίμεναν να δουν τέτοια έργα εκεί. Κλείνοντας, αν και έκανε πολλές παρεμβάσεις στις ομιλίες δημοτικών συμβούλων, ζήτησε να πάρουν απόφαση «για να τελειώνει το παραμύθι» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου επισήμανε προς τους ταξιτζήδες να μην έχουν αυταπάτες, γιατί αν δεν υπήρχε το έργο του Open Mall δεν θα τους πλησίαζε: «Η δημοτική αρχή βρέθηκε μπροστά σε μια ανάγκη λόγω των έργων και αναγκάστηκε να τους ρωτήσει». Επισήμανε και τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν από κατοίκους σημειώνοντας πως έστω και ένας να υπάρχει πρέπει να τον ακούσουν. Επιτέθηκε στη ΔΑ ρωτώντας αν θέλει να είναι νόμιμη ή όχι και αν ήταν τόσο δύσκολο να ακολουθήσει τη νομοθεσία και να κάνει μια κυκλοφοριακή μελέτη όπως απαιτεί ο νόμος. 

Εκεί απάντησε ο κ. Βλάχος πως δεν χρειάζεται μελέτη γιατί έγινε με αυτεπιστασία, για να αντιδράσει η κ. Παναγιωτοπούλου λέγοντας: «Τα μπερδεύετε τα έργα με τη μετακίνηση της πιάτσας». Συνέχισε λέγοντας πως η ΔΑ λειτουργεί με προχειρότητα και προσπαθεί να πουλήσει υποχρέωση στους ταξιτζήδες. Την κάλεσε να κάνει τα νόμιμα ώστε να ψηφιστεί το θέμα -«συμφιλιωθείτε με τη νομιμότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά- και ζήτησε την αναβολή της ψήφισης μέχρι να έρθει νόμιμα με την κυκλοφοριακή μελέτη.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς σημείωσε πως η μεταφορά πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο και νόμιμα: «Κανείς δεν λέει ότι ο χώρος δεν έγινε ωραίος, αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο».

Ο Δημήτρης Δριμής τόνισε πως αυθαίρετα μετέφεραν την πιάτσα και διαμόρφωσαν τον χώρο: «Κατόπιν εορτής και αφού εκθέσατε το δήμο στους πολίτες και τις αρχές έρχεστε στο Δημοτικό Συμβούλιο απροετοίμαστοι και με μοναδικό σκοπό να μεταφέρετε τις δικές σας ευθύνες στο Σώμα. Παραβιάζετε αυθαίρετα και συστηματικά την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και την εγκεκριμένη και δημοσιευμένη σε ΦΕΚ κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης και σε πολλά σημεία της πόλης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικινδυνότητες, για τις οποίες είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι». Πρότεινε δε να επανεισαχθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προβλέπεται από το νόμο.

Ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως όλες οι προϋποθέσεις που έχει ο νόμος έχουν τηρηθεί στο έπακρο. Μίλησε για πολιτικό στρουθοκαμηλισμό και τόνισε πως το έργο το έχει εγκρίνει ο κόσμος και οι επαγγελματίες, σημειώνοντας πως οι προηγούμενες ΔΑ κορόιδευαν τους ταξιτζήδες. «Η πιάτσα -είπε- είναι άριστη και όσες μελέτες και να φέρουμε αυτό θα λένε, απλώς η μελέτη θα περιβάλει με νομιμότητα αυτό που έγινε». Και ζήτησε να υπάρξει συνεργασία με την κ. Λέφα ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έστω και ενός κατοίκου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τοποθέτηση του κ. Μπακούρου υπήρξε έντονη λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Τσαφαρά.

Ο Σαράντος Κουκούμης επισήμανε στον κ. Μπακούρο πως συνήθως φωνάζει εκείνος που έχει άδικο -«ούτε η φωνή κατοχυρώνει την αλήθεια»- και σημείωσε πως όταν ξεκίνησε το Open Mall έπρεπε να ξεκινήσει η μελέτη για τα ταξί αφού θα μετακινούνταν. «Εκ των υστέρων θέλετε νομιμοποίηση» είπε, καταλήγοντας πως θα το ψηφίσει μόλις έρθει η μελέτη.

Ο Γιάννης Μερκούρης επισήμανε προς τη ΔΑ πως είναι κατηγορούμενοι, για αυτό θέλουν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Γιάννης Κατσούλας τόνισε πως ψήφισε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής να πάει εκεί η πιάτσα, αλλά στο ΔΣ είναι θέμα νομιμότητας και η ΔΑ πρέπει να κάνει τα δέοντα και να το νομιμοποιήσει. 

Ο Παναγιώτης Αλευράς ζήτησε να επανεισαχθεί το θέμα όπως ορίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το σχετικό ΦΕΚ.

Κ.Μπ.