Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 20:49

Μέσα στο 2022 ανάδοχος για βιολογικό Κορώνης

Μέσα στο 2022 ανάδοχος για βιολογικό Κορώνης

Μέσα στο 2022 θα δημοπρατηθεί και θα έχει ανάδοχο το σπουδαίο έργο αποχέτευσης - βιολογικού καθαρισμού της Κορώνης, που η περιοχή το περιμένει εδώ και πολλά χρόνια, επεσήμανε στην “Ε” ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας.

Με αφορμή τον εορτασμό της πολιούχου και προστάτιδας της Κορώνης Παναγία Ελεήστρια, ζητήσαμε και ο δήμαρχος μάς ενημέρωσε για την πορεία των πιο σημαντικών έργων στην περιοχή, όπως η αποχέτευση, το Κάστρο, το νέο Γυμνάσιο - Λύκειο, η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης και η επέκταση του λιμενοβραχίονα.
Ειδικότερα, ο Π. Καρβέλας σημείωσε:
α) Για το Κάστρο: “Ο δήμος έχει πληρώσει 55.000 ευρώ για τη σύνταξη των μελετών και ήδη προωθείται το έργο από το υπουργείο Πολιτισμού, με σαφή διαβεβαίωση της υπουργού κ. Μενδώνη, του γ.γ. κ. Διδασκάλου και του διευθυντή Θεμιστοκλή Βλαχούλη ότι το έργο θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σε ένα μήνα, μπορεί και συντομότερα, θα έχουμε αποτέλεσμα”.
β) Για το νέο Γυμνάσιο - Λύκειο Κορώνης: “Υπήρχαν προβλήματα, αυτά που υπάρχουν με όλα τα δημόσια έργα, λόγω των υψηλών ανατιμήσεων και αστοχιών της μελέτης. Αυτά διορθώθηκαν, βρήκαμε τη φόρμουλα και το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, πάλι, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα”.
γ) Για την αναθεώρηση του σχεδίου πόλης: “Πρόκειται για εξίσου σημαντικό θέμα. Από το 2008 δεν βγαίνουν άδειες μέσα στον οικισμό της Κορώνης. Αυτή τη στιγμή εκπονείται η μελέτη. Την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει διαβούλευση των φορέων, θα παρουσιάσουμε σε ποιο σημείο έχει φθάσει η μελέτη και φιλοδοξούμε μέσα στο 2022 να έχει ολοκληρωθεί”.
γ) Για την αποχέτευση και τον βιολογικό: “Επικαιροποιείται η μελέτη. Εχει ένταξη στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Ενδεχομένως να περάσει γέφυρα στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, λόγω αύξησης του κόστους κατασκευής του έργου. Το σημαντικό είναι ότι πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχει όλες τις αδειοδοτήσεις και εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αρα, το έργο πάει στην υλοποίηση. Μέσα στο 2022 θα δημοπρατηθεί, θα έχουμε και ανάδοχο για να μπορέσει να ξεκινήσει αυτό το όραμα που είναι για όλη την περιοχή, όχι μόνο για την Κορώνη, γιατί επηρεάζει και τις γύρω περιοχές τις παραλιακές”.
Ακόμα, μας ενημέρωσε ότι την “ερχόμενη εβδομάδα θα τοποθετηθεί νέα παιδική χαρά στην πλατεία του μόλου”. Και επεσήμανε πως “είμαστε σε διαβούλευση, θα συνταχθεί μελέτη επέκτασης του υπάρχοντος λιμενοβραχίονα τουλάχιστον κατά 50 μέτρα, ώστε να διασφαλίσει τους ψαράδες, γιατί όπως ξέρετε τα έργα αυτά είναι δύσκολα. Δεν θα πάμε σε πολύ μεγάλο έργο, σε πρώτη φάση θα πάμε να διασφαλίσουμε τους ανθρώπους του μόχθου, που είναι κάθε μέρα στη θάλασσα και κινδυνεύουν κάθε φορά τα εργαλεία τους”.