Δευτέρα, 16 Μαϊος 2022 21:55

Στην Κυπαρισσία η εαρινή συνάντηση του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης

Γράφτηκε από την
Στην Κυπαρισσία η εαρινή συνάντηση του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης

Στην Κυπαρισσία και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τριφυλίας θα πραγματοποιηθεί από 26 έως 30 Μαΐου η εαρινή συνάντηση του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και με τη συμμετοχή 70 συνέδρων από τις 16 χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Ο CIOFF® είναι διεθνής πολιτιστικός οργανισμός, επίσημος εταίρος της UNESCO για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και με κύρια δράση του τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου διεθνών φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και λαϊκής τέχνης. Η δράση του εκτείνεται σε 112 χώρες, όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη του και πραγματοποιούνται τα διεθνή φεστιβάλ.

Φέτος επιλέχθηκε ως τόπος φιλοξενίας η Κυπαρισσία, ως έδρα του Διεθνούς Φεστιβάλ CIOFF® «Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες» και τόπος δράσης του μέλους του CIOFF® Ελλάδος, Μορφωτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας και λόγω της παρουσίας στην περιοχή του δήμου των άλλων δύο μελών του CIOFF® Ελλάδος, της Κ.Ε.Π.Π.Α.ΠΕ.ΔΗ.Τ. και του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Ήδη οι 70 σύνεδροι προγραμματίζουν τις αφίξεις τους και αναμένονται στην περιοχή στις 26 Μαΐου. Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο «Messina Resort», όπου και θα φιλοξενηθούν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Παράλληλα οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει ένα πλήρες και πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει επισκέψεις στην Άνω Πόλη Κυπαρισσίας, ξενάγηση στις εκθέσεις του Λαογραφικού Μουσείου και επίσκεψη στο Πάρκο Βλαχέρνας στα Φιλιατρά. Εκεί το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαΐου θα υποδεχθεί τους συνέδρους ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, μαζί με εκθέσεις τοπικών προϊόντων, χορευτικές εμφανίσεις και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Μάσκες του Κόσμου».

Επίσης, προγραμματίζονται ξεναγήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, στην Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Μεσσήνη, επίσκεψη στην Καλαμάτα και τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών της Β. Καρέλια.

Τέλος, την Κυριακή 29 Μαΐου προγραμματίζεται αποχαιρετιστήρια βραδιά με χορευτικές και μουσικές εμφανίσεις στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος», όπου θα παρουσιαστεί και φωτογραφική έκθεση με παραδοσιακά μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο. Η έκθεση «Μάσκες του Κόσμου» θα παραμείνει στο Πάρκο Βλαχέρνας έως τις 30 Μαΐου για να μπορεί να την επισκεφθεί το κοινό.

Στις χορευτικές και μουσικές εμφανίσεις θα συμμετέχουν ο Μορφωτικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών και προσκεκλημένοι θα είναι το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας και το Λαογραφικό Συγκρότημα Μεγάρων. Επιπλέον θα συμμετέχουν η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και η Χορωδία του Δήμου Τριφυλίας.

Τέλος, κατά την εαρινή συνάντηση του Τομέα CIOFF® Νότιας Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί έκθεση με προϊόντα αειφορικής προβολής της λαϊκής τέχνης, σύγχρονα αντικείμενα εμπνευσμένα από σχέδια και μοτίβα της παράδοσης, καθώς και διάφορα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς εγγεγραμμένα στο Εθνικό Ευρετήριο και στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.


NEWSLETTER