Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 08:02

“Υποβιβάστηκε” σε γραφείο το Τελωνείο Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον

 

Σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο «υποβιβάστηκε» το Τελωνείο Κυπαρισσίας και υπάγεται πλέον στο Τελωνείο Καλαμάτας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εμπορική εξαγωγική δραστηριότητα μιας περιοχής που έχει σημαντικούς εξαγωγικούς προσανατολισμούς λόγω της αγροτικής της παραγωγής.

Το γεγονός αυτό ήδη έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, τη στιγμή μάλιστα που σε λίγες ημέρες ξεκινά η συστηματική συγκομιδή καρπουζιού, ενός προϊόντος που απευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού.

Ουσιαστικά η Τριφυλία και η Κυπαρισσία «χάνουν» ακόμη μία υπηρεσία, κάτι που σημαίνει επιπλέον μετακινήσεις, κόστος και χρήμα ώστε οι πολίτες να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται. Όπως μας έλεγαν άνθρωποι του εμπορικού κλάδου, αντί να υπάρχει διευκόλυνση των διαδικασιών, τα πράγματα δυσκολεύουν για την περιοχή και όπου απαιτείται φυσικός έλεγχος του φορτιού αυτό θα πρέπει να μεταβαίνει στο Τελωνείο Καλαμάτας. Χαρακτηριστικά μας είπαν πως ακόμη και μία παλέτα φορτίου να ζητηθεί να ελεγχθεί θα πρέπει να πάει στην Καλαμάτα και να ξαναγυρίσει να φορτωθεί.

Η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ΑΑΔΕ δημοσιεύτηκε στη "Διαύγεια" στις 29 Απριλίου, οπότε άρχισε και η ισχύς της, όπου αναφέρεται: «Από της δημοσιεύσεως της παρούσας. α) Μετατρέπουμε τα Τελωνεία: …Κυπαρισσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, από Γ’ τάξεως, επιπέδου Αυτοτελούς Γραφείου, εξαρτημένο του κύριου Τελωνείου Καλαμάτας, σε Τοπικό Τελωνειακό Γραφείο (Τ.Τ.Γ.) επιπέδου Αυτοτελούς Γραφείου, υπαγόμενο απευθείας στον προϊστάμενο του κύριου Τελωνείου Καλαμάτας, Α’ τάξεως».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τελωνείο Κυπαρισσίας εδώ και χρόνια είχε την ανάγκη στελέχωσης με προσωπικό, κάτι που δεν έγινε ποτέ και ουσιαστικά είχε μείνει με μία υπάλληλο που όμως εξυπηρετούσε τις ανάγκες της περιοχής.

Πάντως πέρα από τις εξαγωγές των προϊόντων -που σίγουρα είναι μείζονος οικονομικής σημασίας- δημιουργούνται και άλλα ζητήματα. Όπως χαρακτηριστικά μας τονίστηκε ακόμη και κάτοικοι του εξωτερικού που έρχονται στην περιοχή και έχουν αυτοκίνητα τα οποία θέλουν να θέσουν σε κυκλοφορία, πλέον θα πρέπει να απευθύνονται στην Καλαμάτα. 

Κ.Μπ.