Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 18:41

Φόρος τιμής στον Παναγή Κουμάντο από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας (βίντεο)

Φόρος τιμής στον Παναγή Κουμάντο από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας (βίντεο)

Φόρο τιμής στον εκλιπόντα πρώην δήμαρχο Καλαμάτας Παναγή Κουμάντο, απέτισαν σήμερα το μεσημέρι, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (με ηχητικό μήνυμα), ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, οι πρώην δήμαρχοι Σταύρος Μπένος και Γιώργος Κουτσούλης, επικεφαλής κι εκπρόσωποι παρατάξεων του Συμβουλίου.

Με ομόφωνο ψήφισμά του το Δ.Σ. αποφάσισε, μεταξύ άλλων, η ταφή του να γίνει με δημοτική δαπάνη, να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες του δήμου επί τριήμερο και να δοθεί το όνομά του σε αίθουσα του δήμου και σε οδό της πόλης ανάλογη της προσφοράς και των αξιωμάτων του.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος μίλησε για την προσωπικότητα του Παν. Κουμάντου που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στο δήμο, για τον άξιο, τον εργατικό κι ενωτικό δήμαρχο με σπουδαία προφορά κι έργο, ιδιαίτερα στο πρόγραμμα σχολικής στέγης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξήρε τον μάχιμο συνδικαλιστή, τον συνετό κι εργατικό δήμαρχο, τον οικογενειάρχη, τον έντιμο κι ενάρετο, τον σεμνό και καλοσυνάτο άνθρωπο. “Θα λείψει σε όλους ο Παναγής πέρα και πάνω από κόμματα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Μ. Χρυσομάλλης είπε ότι “έφυγε ένας από τους άρχοντες της πόλης, της Μεσσηνίας, της αυτοδιοίκησης, ένας ευπατρίδης”.

Ο πρώην δήμαρχος Στ. Μπένος εξήρε τη συναίνεση, την αγωνία και τη συμβολή του Παν. Κουμάντου για τη διαφάνεια και τη συνοχή της πόλης, στη δύσκολη εποχή της ανασυγκρότησης μετά τους σεισμούς του 1986. Δήλωσε ότι τον ζήλεψε για το μεγάλο νότιο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου και πως είχε την πόλη πάνω απ’ όλα.

Ο πρώην δήμαρχος Γ. Κουτσούλης σημείωσε την συνέπεια και το πείσμα του για οτιδήποτε νόμιζε καλό για την πόλη κι επεσήμανε πως παρά τις διαφωνίες τους, υπήρχε αλληλοσεβασμός.

Για τη συναίνεση, την ευγένεια, το δημοκρατικό ήθος, την ανιδιοτέλεια, τα σημαντικά έργα και την προσφορά του Παν. Κουμάντου στην πόλη, στον πολιτισμό και την ιστορία ως συγγραφέας, μίλησαν ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Σταματόπουλος, οι επικεφαλής παρατάξεων του Δ.Σ. Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου, Ελένη Αλειφέρη, Μανώλης Μάκαρης, Δημήτρης Οικονομάκος, Δημήτρης Κουκούτσης, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μπάκας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Μπρεδήμας.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ειδικότερα, στο ψήφισμα αναφέρεται:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καλαμάτας, αφού συνήλθε εκτάκτως, μετά το άγγελμα της εκδημίας του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Χρ. Κουμάντου

Ομόφωνα ψηφίζει

1. Θεωρεί την πολυετή προσφορά του πρώην δημάρχου Παναγή Χρ. Κουμάντου στην πόλη της Καλαμάτας και από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησε (δήμαρχος, πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, δημοτικός σύμβουλος) ως απολύτως ευεργετική για το δήμο και τα συμφέροντά του.

2. Εκφράζει την ομόθυμη θλίψη των πολιτών της Καλαμάτας για την απώλεια του πρώην δημάρχου, που διακρίθηκε για στο στίβο της ζωής και της πολιτικής για το ήθος, την αξιοπρέπεια, την ευγένεια, το αίσθημα προσφοράς, την ανιδιοτέλεια, την ανθρωπιά και πάνω απ' όλα την αγάπη του προς την Καλαμάτα και τους κατοίκους της

3. Αποτίνει τιμή στο πρόσωπο, τη μνήμη και την προσφορά του αειμνήστου πρώην δημάρχου με:

α. τη δωρεάν διάθεση τάφου στο διηνεκές κατά τον Κανονισμό του Κοιμητηρίου (άρθ. 12 παρ. Α΄). β. Την ταφή του με δημοτική δαπάνη. γ. Τη διάθεση της Δημοτικής Φιλαρμονικής κατά την εκφορά της σορού του. δ. Την κατάθεση στεφάνων από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον δήμαρχο, καθώς και τη συμμετοχή του συνόλου των δημοτικών συμβούλων στην εξόδιο ακολουθία και την εκφορά της σορού του. ε. την ανάρτηση μεσίστιων των σημαιών του δήμου επί τριήμερο. στ. την ονομασία αίθουσας, σε «Αίθουσα Δημάρχου Παναγή Κουμάντου» και οδού ανάλογης της προσφοράς και των αξιωμάτων του και ζ. την οργάνωση πολιτικού μνημοσύνου στο άμεσο μέλλον για την προσφορά του εκλιπόντος πρώην δημάρχου”.