Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 21:11

Ζημιές σε καλλιέργειες από χαλάζι στο Χατζή

Γράφτηκε από την
Ζημιές σε καλλιέργειες από χαλάζι στο Χατζή

 

“Οι καταστροφές από την έντονη χαλαζόπτωση στην περιοχή του Χατζή σε πολλά στρέμματα καλλιέργειες σταφίδας, ελιάς, αμπελιού, αλλά και κηπευτικών, επιβεβαιώνουν ότι οι αγρότες είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα ανά πάσα στιγμή όλο το χρόνο, ακόμα και λίγο πριν τη συγκομιδή της σοδειάς τους”.

Αυτό σημειώνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας: “Όλοι οι κόποι της χρονιάς μπορεί να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν πραγματοποιήσει πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια τους. Επιπρόσθετα οι παραγωγοί σταφίδας πλέον έχουν πληγεί διπλά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν υποστεί μια κοροϊδία από κράτος και εμπόρους άνευ προηγουμένου με αποτέλεσμα να έχουν δώσει το προϊόν πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής”.

Αφού αναφέρει ότι “το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της Ε.Ε.” καλεί τους αγρότες να οργανωθούν, να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν: “ Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να αλλάξει ο αναχρονιστικός και αντιδραστικός  κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις. Αντιχαλαζική προστασία, με εναέρια και επίγεια μέσα, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους. Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων, των ασφαλιστικών εισφορών, ώσπου να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων”.

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER