Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 08:09

Τίμησαν το Μακεδονομάχο Καπετάν Τέλλο Άγρα

Γράφτηκε από τον
Τίμησαν το Μακεδονομάχο Καπετάν Τέλλο Άγρα

 

Επετειακές εκδηλώσεις για τον Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχο Σαράντο Αγαπηνό (Καπετάν Τέλλο Άγρα) πραγματοποίησε ο Δήμος Τριφυλίας στους Γαργαλιάνους το απόγευμα της Κυριακής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στο χώρο του ανδριάντα του ήρωα με παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλης, της Φιλαρμονικής και των χορευτικών τμημάτων του Πολιτιστικού και Χορευτικού Ομίλου Καρυδιάς «Άγρας-Μίγγας», του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. Τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, τον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο εκ μέρους της Βουλής, τον διοικητή της 4ης Μεραρχίας Πεζικού υποστράτηγο Δημήτριο Σκουφίδη εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, τον δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου, τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Καπέλιο εκ μέρους της Περιφέρειας, τον διοικητή του ΑΤ Γαργαλιάνων Κωνσταντίνο Καράμπελα, τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων αντιπύραρχο Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων Βασίλειο Αγγελόπουλο, από μαθητές του Γενικού Λυκείου, του Γυμνασίου, του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, τον Χρήστο Σφεκτό εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυδιάς Έδεσσας, την Ελένη Τσαγκάρη πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και τη Σπυριδούλα Καλκαβούρα πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων.

Ακολούθησε παρέλαση και μετάβαση στην πλατεία όπου συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις.

Σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους λέγοντας: «Τιμάμε τον ήρωα και πατριώτη μας, να μαθαίνουμε και να θυμόμαστε για να μη χάσουμε τα βήματά μας και την ιστορία μας».

Ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος τόνισε ότι «τιμάμε την ιστορία μας και τους αγωνιστές μας, αυτούς που θυσιάστηκαν, που έδωσαν το αίμα τους, που πήγαν εθελοντές στη Μακεδονία όπου κινδύνευε ο ελληνισμός από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. Ο Τέλλος Άγρας καθάρισε το βάλτο της Έδεσσας, μπορεί να τον σκότωσαν αλλά δεν τον νίκησαν, προετοίμασε το έδαφος για να έρθει ο ελληνικός στρατός το ‘12-‘13 και να γράψει λαμπρές σελίδες» αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι σε αυτές τις μάχες συμμετείχε και ο παππούς του. Συμπλήρωσε πως «σήμερα η πατρίδα μας πάλι δέχεται απειλές, αλλά δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, η απάντησή μας είναι η ενότητα. Έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που τις εξοπλίζουμε με σύγχρονα μέσα, χτίζουμε συμμαχίες με άλλα κράτη, είμαστε ενωμένοι».

Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος υπογράμμισε ότι «τιμάμε έναν σπουδαίο ήρωα, τιμάμε όλα τα παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους. Πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι στις επάλξεις, αν χρειαστεί να κάνουμε το ίδιο».

Ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ευγνώμονες που ένα δικό σας παιδί θυσιάστηκε για να είμαστε ελεύθεροι. Δεν μπορώ να ξεχάσω τους αγώνες που δώσαμε να μην ξεπουληθεί η Μακεδονία και αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο. Αλλά και πόσο άδικο είχαν αυτοί που υπέγραψαν και αυτοί που βολεύτηκαν».

Η Μαρία Κ. Λιακάκη, διδάκτωρ Βυζαντινής Ιστορίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας μίλησε με θέμα «Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πατρίς. Το παράδειγμα των δύο ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα Σαράντου Αγαπηνού (Καπετάν Τέλλου Άγρα) και Αντωνίου (Τώνη) Μίγγα» και αναφέρθηκε στη ζωή και τον αγώνα τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού και Χορευτικού Ομίλου Καρυδιάς «Άγρας-Μίγγας», του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας κ.ά.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER