Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022 08:37

Καλαμάτα: 2,70 μέτρα σε πεζούς - 3,50 για τραπεζοκαθίσματα η πρόταση για την Σφακτηρίας

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: 2,70 μέτρα σε πεζούς  - 3,50 για τραπεζοκαθίσματα η πρόταση για την Σφακτηρίας

 

Χώρος 2,70 μέτρων θα μείνει για τους πεζούς στον πεζόδρομο της Σφακτηρίας, στο κέντρο του. Τα υπόλοιπα 3,05 έως 3,5 μέτρα θα παραχωρηθούν για τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων της περιοχής.

Αυτό προβλέπει η πρόταση της κανονιστικής απόφασης για την χρήση κοινόχρηστων χώρων, που καλείται να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας μεθαύριο Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, σε μια συνεδρίαση με κυριότερο θέμα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στο Νέδοντα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο στις 27 Ιουνίου δεν κατάφερε να εγκρίνει την κανονιστική απόφαση που αφορούσε κυρίως τη λειτουργία του βόρειου διαπλατυμένου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου, στην Παραλία της Καλαμάτας, στο υπό ανάπλαση τμήμα μεταξύ Φαρών και Ακρίτα, καθώς η έγκριση της απόφασης δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία (απαιτούνται 21 ψήφοι συμβούλων συν του προέδρου της κοινότητας). Ετσι το θέμα επανέρχεται στο Συμβούλιο της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την εισήγηση, α) για τον πεζόδρομο της Σφακτηρίας: Mε υφιστάμενο πλάτος του πεζόδρομου από 5,75 μ. - 6,20 μ. ορίζεται ελεύθερη ζώνη κίνησης στο κέντρο του πεζόδρομου πλάτους 2,70 μ. Η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και των εμπορευμάτων γίνεται εκατέρωθεν της ζώνης. Με διαγράμμιση με κίτρινη γραμμή οριοθετείται η ελεύθερη ζώνη κίνησης.

β) Για τον πεζόδρομο της οδού Αναπλιώτη: Mε υφιστάμενο πλάτος στο πεζοδρομημένο τμήμα της, μεταξύ των οδών Αριστομένους και Σφακτηρίας, από 4,95 μ. - 5,10 μ. ορίζεται ελεύθερη ζώνη κίνησης πεζών στο κέντρο του πεζόδρομου πλάτους 1,80 μ.

γ) Για τον πεζόδρομο της οδού Πολυβίου: Mε υφιστάμενο πλάτος στο πεζοδρομημένο τμήμα της, μεταξύ των οδών Νέδοντος και Σφακτηρίας, από 3,75 μ. - 4,70 μ. ορίζεται ελεύθερη ζώνη κίνησης πεζών στο κέντρο του πεζόδρομου πλάτους 1,80 μ.

δ) Για τον πεζόδρομο της οδού Καπετάν Κρόμπα: Mε υφιστάμενο πλάτος του πεζόδρομου από 4,85 μ. - 6,09 μ. ορίζεται ελεύθερη ζώνη κίνησης πεζών στο κέντρο του πεζόδρομου πλάτους 1,80 μ.

Και σε αυτούς τους πεζόδρομους η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και των εμπορευμάτων γίνεται εκατέρωθεν της ζώνης κίνησης πεζών. Με διαγράμμιση με κίτρινη γραμμή οριοθετείται η ελεύθερη ζώνη κίνησης.

Σε όλους τους πεζόδρομους, περιμετρικά του παραχωρούμενου χώρου επιτρέπεται η τοποθέτηση κινητών ανεμοφρακτών χωρίς πάκτωση στο έδαφος. Το 2/3 της όψης του παραχωρούμενου χώρου προς την ελεύθερη ζώνη κίνησης θα παραμένει ελεύθερο από την τοποθέτηση ανεμοφρακτών.

Επισημαίνεται ότι στη Σφακτηρίας το πλάτος της ελεύθερης ζώνης διασφαλίζει την προσβασιμότητα όλων των ειδικού σκοπού οχημάτων. Στους άλλους πεζόδρομους η προσβασιμότητα ειδικού σκοπού οχημάτων που απαιτούν ελεύθερο πλάτος διέλευσης μεγαλύτερο του 1.80μ., σταματά στις κάθετες οδούς του κάθε οικοδομικού τετράγωνου από όπου υπάρχει απόσταση από 10 έως 17 μέτρα.

Γ.Σ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER