Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022 08:29

Αντιπλημμυρική προστασία Παμίσου: Εγκρίθηκε η μελέτη, αναζητούνται τα 45 εκ. ευρώ για υλοποίηση

Γράφτηκε από την

 

Σε πανηγυρικό κλίμα παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης η υπεύθυνη μελετητική ομάδα τις προμελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία του Παμίσου και τις σχεδιαζόμενες αναπλάσεις στην παρόχθια ζώνη του ποταμού.

Έργα που εφόσον βρεθούν τα 40-45 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν, θα δώσουν αναπτυξιακή προοπτική στην πόλη της Μεσσήνης. Ωστόσο, η προσωπική αντιπαράθεση του τ. δημάρχου Γιώργου Τσώνη και του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου δυναμίτισε το κλίμα, ενώ ακούστηκαν βαρείς χαρακτηρισμοί ένθεν και ένθεν. Αφορμή στάθηκε η “παράλειψη” στην προμελέτη της κατασκευής μια μικρής μαρίνας για την πρόσδεση αλιευτικών και μικρών σκαφών αναψυχής στο Κουλντούκι της Μπούκας, καθώς και η κατασκευή θεάτρου 2.000 θέσεων κοντά στις εκβολές του Παμίσου. Ένα ακόμα “έλλειμμα” που επισημάνθηκε κατά την συνεδρίαση από δημοτικούς συμβούλους είναι και η σύνδεση του ποδηλατόδρομου που πρόκειται να κατασκευαστεί κατά μήκος της παρόχθιας ζώνης, με την πόλη της Μεσσήνης, αλλά και η παροχέτευση των όμβριων υδάτων από τάφρους που γειτνιάζουν με το εργοστάσιο Μαργέλη.

 

ΒΑΡΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ο κ. Τσώνης προκάλεσε το δήμαρχο να απαντήσει δημόσια “με ποιον πήγε αγκαλιά στο υπουργείο Υποδομών” για να βρει τον γενικό διευθυντή Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών Αντώνη Κοτσώνη και να ζητήσει την κατάργηση έργων από τις προμελέτες. Παράλληλα κατήγγειλε τον κ. Αθανασόπουλο ότι “έχει βάλει πωλητήριο στο δήμο” και τη δημοτική αρχή εν γένει “για πολύ σκοτεινά παιχνίδια”. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε “λαϊκιστή και συκοφάντη” τον κ. Τσώνη, μιλώντας για σπέκουλα του τ. δημάρχου.  

 

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Μια σύντομη παρουσίαση της προμελέτης για το αντιπλημμυρικό έργο και τις αναπλάσεις έκανε στο Σώμα η μελετήτρια της 4μελούς ομάδας, Ιωάννα Ζαλαχώρη. Η μελετήτρια ανέπτυξε συνοπτικά τα έργα που προβλέπονται, ενώ κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο και τους φορείς της πόλης να καταθέσουν τις διορθωτικές τους προτάσεις, ώστε να προχωρήσει η επόμενη φάση που είναι αυτή της σύνταξης των οριστικών μελετών.

Ξεκινώντας επεσήμανε ότι λήφθηκαν υπόψη τα πλημμυρικά φαινόμενα του 2016 αποτυπώνοντας τα αδύναμα σημεία και τον κίνδυνο πλημμύρας. Στην προμελέτη που παρουσίασε η κ. Ζαλαχώρη προβλέπεται μεταξύ άλλων η διευθέτηση της κοίτης με συρματοκιβώτια και διαπλατύνσεις, ώστε να αυξηθεί η παροχετευτικότητα. Επίσης, σημαντικές παρεμβάσεις προβλέπονται και για το φράγμα του Άρι. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των αναπλάσεων στην παρόχθια ζώνη και τις εκβολές του Πάμισου, η μελετήτρια είπε ότι προβλέπεται πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος κατά μήκος του Παμίσου, χώροι ναυταθλητικών δραστηριοτήτων στις εκβολές και κατασκευή πεζογέφυρας, καθώς και ανακατασκευή του προσήνεμου μόλου.

Ν.Κ.