Τρίτη, 12 Ιουλίου 2022 08:35

Εξηγήσεις και βολές από Λύρα μετά την συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας για το αντιπλημμυρικό

Γράφτηκε από τον

Εξηγήσεις για τη στάση του στο θέμα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα”, μετά και τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ο δήμαρχος στη δήλωσή του, δίνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Χαρακτηριστικά διευκρινίζει: “Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, της Παρασκευής 8.7.2022, συμμετείχα ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας και τοποθετήθηκα για το σοβαρό θέμα του αντιπλημμυρικού του Νέδοντα. Ως πρόεδρος ενός σώματος που αποτελεί ενδοδημοτική αποκέντρωση και όχι προέκταση της δημοτικής αρχής για να «μετράει κουκιά» και να μας υπολογίζει στο άθροισμά της, αλλά και ούτε σαν βατήρας των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δήμου για να γίνει η Κοινότητα Καλαμάτας από συνεργάτης όλων για το καλό των συνδημοτών μας, σε τεταρτημόριο εντυπώσεων, αθροίσεων και λοιπών μειωτικών για εμάς μεθόδων”.

Υπενθυμίζει ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσε αυτολεξεί: «Ως Κοινότητα Καλαμάτας αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του θέματος και δεν αποτελεί μέθοδο και τακτική μας ούτε να αποσιωπούμε, ούτε να μεγεθύνουμε την εικόνα. Υπεύθυνα επιλέξαμε να μην προηγηθεί (όπως συνήθως γίνεται) η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας που συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου με πρώτο θέμα στη ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο θέμα. Έχουν δε προσκληθεί και τους καλωσορίζουμε και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να διευκρινίσουν επί μέρους ζητήματα και ως εκ τούτου να γίνουμε όλοι καλύτεροι γνώστες του θέματος και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι!».

Και συνεχίζει: “Δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν αφού ενημερωθούν, εμείς οι τοπικοί σύμβουλοι να ψηφίζαμε χωρίς εξειδικευμένη ενημέρωση; Χωρίς επίλυση αποριών; Ο,τι να ‘ναι; Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας σε προηγούμενη συνεδρίαση της παρέπεμψε το θέμα λόγω σοβαρότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό αποτελεί μια «καλή δικαιολογία», ενώ θα μπορούσε άνετα να έχει ένα πρώτο - θετικό αποτέλεσμα για το εν λόγω θέμα λόγω της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής στο εν λόγω όργανο αλλά το καιροπέταξε….

Στην ίδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε προγενέστερη συνεδρίαση της αντιδήμαρχος με δυνατή τη φωνή και ανοιχτά τα πρακτικά μας έλεγε κατάμουτρα… «εντάξει τώρα πάμε παρακάτω γνωμοδοτική είναι η Κοινότητα να περάσουμε το θέμα» Τι όχι;

Θα μπορούσαμε και να μη συνεδριάσουμε και να το παραπέμψουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έκανε και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής… Εύκολο και βολικό! Αλλά η στάση μας είναι υπεύθυνη με άποψη, με θέσεις, με ζήλο για την πόλη. Ορκίστηκα δεν διορίστηκα πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας.

Ακόμα και αυτήν την ώρα κάνω έκκληση σε όλους για μια σύμπραξη με αιχμή τον τόπο μας. Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του δημάρχου μας να ανατεθεί μια μεγάλη περιβαλλοντική μελέτη σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα η οποία να γίνει ο μπούσουλας και η πορεία πλεύσης μας, ένα επιστημονικό εγχειρίδιο, ένας χάρτης πορείας για την πόλη που αξίζουμε, για την πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο των «100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030».

Το έργο που η πολιτεία με παρεμβάσεις του δημάρχου Καλαμάτας πρόκειται να υλοποιήσει δεν μπορεί να μείνει με αστερίσκους, με αμφιβολίες, με πολιτικές στοχεύσεις.

Η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας είμαστε όλοι εμείς, όχι εμείς και οι άλλοι!”.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

 

Θετική γνώμη για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στο Νέδοντα, εξέφρασε χθες, ετεροχρονισμένα, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση δια περιφοράς (με email)το Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμάτας, με 10 ψήφους υπέρ και 3 κατά.

“Ωστόσο η εν λόγω απόφαση ελήφθη με καθυστέρηση κι αφού είχε προηγηθεί η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο”, αναφέρεται σε ανάρτηση του Δήμου Καλαμάτας, δείχνοντας τη δυσαρέσκεια της δημοτικής αρχής, που με τη θετική ψήφο της Κοινότητας, θα άλλαζε το αποτέλεσμα και θα επιτύγχανε θετική άποψη του Συμβουλίου για τη ΜΠΕ, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο Δ.Σ.

Αυτό, άλλωστε, ξεκάθαρα, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος που στη δήλωσή του το απόγευμα, κατά των μειοψηφιών και υπέρ της υλοποίησης του αντιπλημμυρικού έργου, υποστήριξε: “Καμία η δικαιολογία για την Κοινότητα Καλαμάτας που δεν συνεδρίασε νωρίτερα, που τάχθηκαν, όμως, υπέρ της ΜΠΕ για το έργο, αλλά με καθυστέρηση. Γιατί σήμερα θα είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέναντι στην άρνηση και το όχι της αντιπολίτευσης”.

Το θέμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Κοινότητας έθεσε χθες το μεσημέρι, στη συνέχιση της διακοπείσας συνεδρίασης του Δ.Σ., ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης. “Με έκπληξη είδα σήμερα κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας”, είπε και σχολίασε: “Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς έγινε, δεν καταλαβαίνω το λόγο”.

Στο τέλος του Δ.Σ. κι ενώ είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι σύμβουλοι, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Λύρας απάντησε ότι “τοποθετηθήκαμε την Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συνεδριάσαμε μετά την ενημέρωση από τους μελετητές και το υπουργείο. Ημασταν υποχρεωμένοι να συγκληθεί το Συμβούλιο και να αποφασίσει”. Συμπλήρωσε πως “η κοινότητα υπηρετεί το λαό και συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή και τις μειοψηφίες” και υπενθύμισε ότι στο Συμβούλιο πρότεινε “να βρεθεί κοινή πορεία πλεύσης”.

Γ.Σ.