Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 20:51

Καλαμάτα: Ικανοποίηση για την εξασφάλιση των 8 εκατ. ευρώ για τις αστικές αναπλάσεις (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Χρηματοδότηση ύψους 8 εκ. ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος Καλαμάτας από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για αστικές αναπλάσεις σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σήμερα σε πανηγυρική συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και συνεργάτες του εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, “καθώς μια ακόμα διεκδίκηση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας στέφθηκε με επιτυχία”.

Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι “πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στις επιτυχημένες διεκδικήσεις αυτής της δημοτικής αρχής. Έργα εκατομμυρίων ευρώ που έχουμε σχεδιάσει και διεκδικήσει, έχουν πλέον εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τρέχουν οι διαδικασίες για να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί τους και να μπουν σε τροχιά υλοποίησης”.

Με βολές κατά της μειοψηφίας ανέφερε πως “το έργο των αστικών στρατηγικών αναπλάσεων, που τόσο πολεμήθηκε από κάποιους, που ακόμα κι όταν υποβάλαμε τις οριστικές μελέτες με το σύνολο των εγκρίσεων που απαιτούνταν, αμφισβητήθηκε ότι θα λαμβάναμε χρηματοδότηση. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πρόοδο και την ευημερία του δήμου και των δημοτών μας”.

Ανέφερε πως “η δικαίωση δεν είναι προσωπική, προφανώς, είναι για την πόλη” και είπε ότι “καλύπτεται, ως επιλέξιμη δαπάνη, το κόστος των μελετών. Δηλαδή, ο δήμος Καλαμάτας εξασφάλισε τη χρηματοδότηση έργων 8 εκ. ευρώ, χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από δημοτικούς πόρους καθώς, μαζί με την έγκριση έρχονται και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις μελέτες”.

Επίσης, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι “η πρότασή μας έλαβε έγκριση χρηματοδότησης και σε συνδυασμό με όλα τα επερχόμενα οφέλη από την ένταξη της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έρχεται να προσδώσει στην Καλαμάτα την ταυτότητα που της αξίζει και στους δημότες μας την ποιότητα ζωής που τους αξίζει.

“ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ”

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι η χρηματοδότηση αυτή “αποτελεί δικαίωση για όλους εμάς που πιστέψαμε και οραματιστήκαμε μια καλύτερη πόλη”. Παρατήρησε πως “με όλα τα έργα που προωθεί η δημοτική αρχή προσθέτουμε αξία στην πόλη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης ανέφερε ότι το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια πολλών έργων που ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια στην πόλη και πρόσθεσε: “Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα των 100 πόλεων, θα καταφέρουμε η Καλαμάτα σε λίγα χρόνια να είναι αγνώριστη και αυτό οφείλεται σε πολλή δουλειά, μεγάλη προσπάθεια και βέβαια, το οφείλουμε συνολικά σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου που έχουν κοπιάσει και στην δημοτική ομάδα με επικεφαλής τον δήμαρχο. Έρχονται και άλλα”.

Ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, πολιτικός μηχανικός Βασίλης Κουτραφούρης επεσήμανε ότι “η χρηματοδότηση αφορά παρεμβάσεις σε έκταση περίπου 30.000 τ.μ. του κεντρικού αστικού πολεοδομικού ιστού. Θα ενοποιήσει λειτουργικά, αισθητικά και αρχιτεκτονικά το σύνολο του κεντρικού τομέα της πόλης, αλλά και τις παρακείμενες γειτονιές, βελτιώνοντας παράλληλα τη ζωή των χρηστών και των κατοίκων. Επίσης, θα βελτιώσει αισθητά και τις συνθήκες προσβασιμότητας των πεζών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συνθήκες κίνησης και προσβασιμότητας των εμποδιζομένων ατόμων”.

Τέλος, ανέφερε ότι “το έργο θα κατασκευαστεί από βιοκλιματικά υλικά, θα ενισχυθεί το πράσινο και το υδάτινο στοιχείο, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην περιβαλλοντική απόδοση της πόλης”.