Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 08:45

Δήμος Καλαμάτας: Ενίσχυση της καθαριότητας με το χάρτινο σταχτοδοχείο (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Δήμος Καλαμάτας: Ενίσχυση της καθαριότητας με το χάρτινο σταχτοδοχείο (βίντεο)

 

Το χάρτινο σταχτοδοχείο που δημιούργησε το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Καλαμάτας, παρουσιάστηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Ζαφειρόπουλο, τη διευθύντρια Απορριμμάτων και Οχημάτων Κοκκωνία Γιαννοπούλου και τον προϊστάμενο Τουρισμού Νίκο Γιαννακόπουλο, που είναι και ο σχεδιαστής του.

Πρόκειται για χάρτινο, οικολογικό, συναρμολογούμενο κώνο και εντάσσεται στη λογική της προσπάθειας “να κρατήσουμε τις παραλίες μας χωρίς γόπες τσιγάρων”.

Ο κ. Γιαννακόπουλος ενημέρωσε ότι “ο Δήμος Καλαμάτας θα προσφέρει χιλιάδες οικολογικά χάρτινα σταχτοδοχεία που θα διανεμηθούν σε καταστήματα όλης της ακτογραμμής Καλαμάτας”, εξηγώντας παράλληλα τη χρήση του: οι καπνιστές αφού το χρησιμοποιήσουν, μπορούν στη συνέχεια ν’ αδειάσουν τα αποτσίγαρα σε κάποιον κάδο και να το επαναχρησιμοποιήσουν.

Εξήγησε, επίσης, ότι η δράση του δήμου στοχεύει στην καταπολέμηση της ρύπανσης, καθώς σε αντίθεση με το χαρτί και τον καπνό του τσιγάρου που είναι βιοδιασπώμενα, το φίλτρο αποτελείται κατά 95% από συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης, μια ουσία που διασπάται στο θαλασσινό νερό πολύ αργά (έως και 5 χρόνια), ενώ ταυτόχρονα ρυπαίνει το νερό με δηλητηριώδεις χημικές ουσίες, όπως το κάδμιο, το αρσενικό και ο μόλυβδος.

Η προσπάθεια του δήμου στοχεύει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των χρηστών τσιγάρου, αλλά και στην άμεση βελτίωση της καθαριότητας και της υγιεινής των παραλιών και των θαλασσών μας.

Τα χάρτινα σταχτοδοχεία θα διανεμηθούν επίσης σε εκθέσεις που θα συμμετέχει ο Δήμος Καλαμάτας και μέσω του “Μορέα” από τα διόδια, σε επισκέπτες της περιοχή μας.


NEWSLETTER