Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2022 09:24

Αναζήτηση τρόπου ανάδειξης των αρχαίων στην Υπαπαντή

Γράφτηκε από τον

 

Να ανοίξει σταδιακά η συζήτηση για τον τρόπο προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων στο ΝΑ τμήμα της πλατείας Υπαπαντής, προέτρεψε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ενημερώνοντας το Συμβούλιο για τα όσα έγιναν γνωστά στην επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης για την ανασκαφή των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής, επιβεβαίωσε αρχικά ότι τα πρώτα ευρήματα συμφωνούν με τα στοιχεία και τα δεδομένα της ανασκαφής του αρχαιολόγου Γιαλούρη το 1960 και πως τα αρχαία κατάλοιπα βρίσκονται σε καλή κατάσταση.

Υπενθύμισε ότι ο δήμος χρηματοδοτεί την ανασκαφή και παρατήρησε πως η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευαγγ. Μηλίτση “ήταν ξεκάθαρη ότι βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων και ότι οι παρεμβάσεις που θα χρειαστεί να γίνουν νότια της πλατείας και κάθετα της Χρυσοστόμου Θέμελη, επίσης, θα ακολουθήσουν ένα σφιχτό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με την ολοκλήρωσή του να τοποθετείται στα τέλη Δεκεμβρίου”.

Συνεχίζοντας, αφού έκανε λόγο για “καταγραφή, αποτύπωση, προστασία και κατάχωση”, ο δήμαρχος πληροφόρησε ότι έχει ζητήσει “να υπάρχει ενημέρωση. Υπάρχουν και θέματα που σταδιακά θα πρέπει να ανοίξουν ως συζήτηση για το τμήμα στο ΝΑ μέρος της πλατείας, κυρίως για τον τρόπο προστασίας και ανάδειξης. Κάτι που προφανώς θα προκύψει και από τη μελέτη των ειδικών”.

Γ.Σ.