Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2022 11:21

Κυπαρισσία: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (φωτό+βίντεο)

Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στην Κυπαρισσία.

Στον ναό Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως έγινε επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του ιερού κλήρου.

Μετά τη δοξολογία εκφωνήθηκε εντός του ναού ο πανηγυρικός της ημέρας από τη Δέσποινα Θεοδοσάκη, φιλόλογο του Γυμνασίου Κυπαρισσίας.

Στη συνέχεια, στον αύλειο χώρο του ναού, μπροστά από τις προτομές των ηρώων της Επανάστασης 1821 μητροπολίτου Χριστιανουπόλεως Γερμανού Ζαφειρόπουλου και πρωτοσύγκελλου Αμβροσίου Φραντζή πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο και κατάθεση στεφάνων.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης αναφέρει τα εξής σε μήνυμα του: "Η 28η Οκτωβρίου 1940, αποτελεί ημέρα ορόσημο, ως ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς, στη μακραίωνη ιστορία του Έθνους μας. Και η σημερινή, ημέρα μνήμης και τιμής για όλους εκείνους, που πολέμησαν γενναία και με αυταπάρνηση, για τα υψηλά ιδανικά και ιδεώδη της Πατρίδας μας. Όπως, και για όλους εκείνους, που έπεσαν ηρωικά, στα πεδία των μαχών και πέρασαν, με την αυτοθυσία τους, το κατώφλι της αιωνιότητας.

Θρησκευτική βάση δε, της επετείου του «ΟΧΙ», αποτελεί η θεομητορική εορτή της Αγίας Σκέπης, δηλαδή της ανάμνησης του Θαύματος της Αγίας Σκέπης, της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ. Που, σύμφωνα με μαρτυρίες, υπήρξε προστάτιδα και οδηγός των στρατιωτών μας, στην πρώτη γραμμή του πολέμου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα και την Πίνδο. Αυτό το «ΟΧΙ» μιας μικρής χώρας, με μεγάλη όμως ψυχή, ήταν η ηχηρή απάντηση της φιλοπατρίας, της ενότητας, της αποφασιστικότητας και της μεγαλοψυχίας, που επέδειξαν οι Έλληνες, τότε. Και η απόδειξη, πως: «Η Μεγαλοσύνη των λαών δε μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα.» (Κωστής Παλαμάς). Ένα «ΟΧΙ», που θα συμβολίζει, ανά τους αιώνες, την πάλη του δίκαιου με το άδικο. Όπως και την πάλη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την αρετή, για τη δημοκρατία, για την ελευθερία. Στους δύσκολους καιρούς, που διανύουμε, οφείλουμε να διαφυλάξουμε, με κάθε κόστος, εκείνο που μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας και μαχητές του Έπους του ’40. Πως, η σημαντικότερη αξία κάθε λαού είναι η Ελευθερία της Πατρίδας του.
Είναι χρέος και ιερό καθήκον, όλων μας!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, στην Ελλάδα μας!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, σε όλους τους Έλληνες!

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ, στους ήρωες της Εποποιίας του 1940!