Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2022 18:13

Δήμος Καλαμάτας: Οριστική έκπτωση εργολάβου για ασφαλτοστρώσεις

Δήμος Καλαμάτας: Οριστική έκπτωση εργολάβου για ασφαλτοστρώσεις

 

Τις διαδικασίες για την οριστική έκπτωση του αναδόχου στο έργο ασφαλτοστρώσεων δημοτικών οδών, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Η επιτροπή αποδέχθηκε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών για “την απόρριψη της ένστασης του Χαρίτου Γεωργίου - Ε.Δ.Ε. αναδόχου του έργου κατά της απόφασης έκπτωσης”.

Η υπηρεσία ενημερώνει ότι “δεν έχει εκτελεστεί καμία εργασία” και παρατηρεί πως “ο ανάδοχος δεν έχει υλοποιήσει καμία εργασία έως σήμερα και δεν ακολούθησε τις προφορικές και έγγραφες οδηγίες της υπηρεσίας μας, προβάλλοντας το επιχείρημα οικονομικής αδυναμίας από πλευράς

του να ανταποκριθεί στην υλοποίησή του έργου, λόγω των μεγάλων αυξήσεων που προέκυψαν στα χρησιμοποιούμενα υλικά”.

Το έργο είχε δημοπρατηθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, ένα χρόνο μετά υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο, με έκπτωση 64,02% και η συμβατική προθεσμία εκτέλεσης ήταν 9 μήνες, έως τις 7 Μαΐου 2022.

Ο επιβλέπων μηχανικός της ΔΤΥ Παναγιώτης Μπίτσικας ενημέρωσε ότι στην ειδική πρόσκληση που επιδόθηκε στον ανάδοχο, του δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για να κάνει εργασίες σε 5 δρόμους, αλλά δεν ανταποκρίθηκε. Παρατήρησε ότι “δεν υπάρχει έναρξη εργασιών καθόλου, δεν έχει υλοποιηθεί καμία εργασία”, ανέφερε πως είχε προηγηθεί και μια πρώτη ειδική πρόσκληση και δήλωσε ότι περίμεναν και το νέο νόμο από την Πολιτεία που άργησε, γι’ αυτό και καθυστέρησαν τις διαδικασίες.

Ο πληρεξούσιος αντιπρόσωπος του αναδόχου Γιώργος Μαλλίρης είπε ότι “το έργο ξεκίνησε (διαγωνιστικά) το 2020, αλλά λόγω κορονοϊού η σύμβαση υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, κι έχουν επέλθει μεγάλες ανατιμήσεις”. Δήλωσε πως “μας κηρύξατε έκπτωτους στη διάρκεια της επιμήκυνσης”, πρόσθεσε ότι “η κατάσταση είναι απελπιστικά άσχημη”, υποστήριξε με υπονοούμενα πως “δεν μπορώ να ρίξω 1,5 πόντο άσφαλτο και να παραλαμβάνεται”, ρώτησε αν η υπηρεσία έχει ευρωπαϊκά πρότυπα και υποστήριξε.

Ο κ. Μπίτσικας παρατήρησε ότι ο δήμος δεν έχει σχέση με 1,5 πόντο άσφαλτο και πως “στην κρίση του Τεχνικού Συμβουλίου Δημοσίων Εργων μέτρησε η πλήρης αδράνεια, δεν είχε ενεργοποιηθεί καθόλου. Το Συμβούλιο έχει και νομικούς”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος ζήτησε να υπάρχουν τμηματικές προθεσμίες από την αρχή σε τέτοια έργα.

Παρών ψήφισαν ο Βασίλης Κοσμόπουλος και ο σύμβουλος της παράταξης Τζαμουράνη Γιώργος Σωφρονάς, υποστηρίζοντας ότι δεν απαιτείται απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και λευκό ο σύμβουλος της παράταξης Οικονομάκου Λεωνίδας Λιάππας. 

Γ.Σ.

 

(Φωτογραφία αρχείου)