Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2022 16:00

Σε ημερίδα για την κυκλική οικονομία ο Βασιλόπουλος

Σε ημερίδα για την κυκλική οικονομία ο Βασιλόπουλος

Επιμορφωτική ημερίδα με θέμα “Κυκλική οικονομία και διαχείριση απορριμμάτων, οργάνωσε χθες στην Τρίπολη, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και δήμαρχοι,μεταξύ των οποίων και της Καλαμάτας και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε ότι “η κυκλική οικονομία είναι η απάντηση στην ανάγκη για εξοικονόμηση φυσικών πόρων και αειφόρο ανάπτυξη” και υπογράμμισε πως “η Καλαμάτα έχει ως βασικό άξονα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία στο κλιματικό συμβόλαιο το οποίο συντάσσει στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Αποστολής των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.

Ακόμα, παρατήρησε πως “η κεντρική διαχείριση είναι η μόνη λύση που γρήγορα, περιβαλλοντικά ορθά, και με σχετικά χαμηλό κόστος, μπορεί να διαχειριστεί το σύνολο των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μπορούμε όμως εμείς, έχοντας εξασφαλίσει την κεντρική διαχείριση, να υλοποιήσουμε πολιτικές μείωσης του όγκου των απορριμμάτων μέσω της διαλογής στην πηγή. Με ανάκτηση, ανακύκλωση, επαναχρησιμοποίηση, με πράσινα σημεία, με δίκτυο βιοαποβλήτων, με οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση, με το πρόγραμμα του υπουργείου «πληρώνω όσο πετάω» και πολλά άλλα που σχεδιάζονται από τη γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων”.