Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 11:05

Μερκούρης για την πλατεία Γαργαλιάνων

Μερκούρης για την πλατεία Γαργαλιάνων

Γιατί ανακαλείται απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας για την πλατεία Γαργαλιάνων εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, σημειώνοντας πως άλλα είχαν προταθεί μέσα από την εισήγηση και άλλα ενσωματώθηκαν στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Αναλυτικά ο κ. Μερκούρης τονίζει: «Η Ο.Ε. του δήμου με την αριθ.280/2022 απόφασή της (ΑΔΑ:6Ρ6ΟΩΗΕ-ΗΑ2) καθόρισε εκ νέου του όρους του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου «Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων». Ο καθορισμός των όρων ήλθε για τρίτη φορά στην Ο.Ε., μετά από δύο ακυρώσεις του διαγωνισμού από την ΑΕΠΠ λόγω των καταχρηστικών όρων που περιείχαν οι διακηρύξεις.
Στη συγκεκριμένη απόφαση στο άρθρο 22.Ε. «Πρότυπα διασφάλισης ποιότητας και πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης», περιλαμβάνονται τα εξής: «Οι οικονομικοί φορείς για την παρούσα διαδικασία σύναψης σύμβασης-συμβάσεων οφείλουν επί ποινή αποκλεισμού να διαθέτουν και να προσκομίζουν τα κάτωθι πιστοποιητικά (σ.31 της ΑΟΕ): 1.ISO… 6. Βεβαίωση σύμφωνα και με την εγκύκλιο αρ.17312/Δ9.506/4-5-20 του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας και την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού SARS-COV-2». 7. Έκθεση αξιολόγησης βιοκλιματικών παρεμβάσεων δημόσιου έργου από ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα».
Οι δύο αυτοί όροι απορρίφθηκαν από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (αριθ. απόφασης 596/20220 ως «…μη νομίμως η αναθέτουσα αρχή συμπεριέλαβε στη διακήρυξη…» και παράνομα συμπεριελήφθησαν στην απόφαση της Ο.Ε. (σ.31).
Στην εισήγηση του θέματος «Διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου», οι δύο αυτοί όροι 6 και 7 είχαν, καλώς, απαλειφθεί (σ.38) και βασιζόμενοι στην εισήγηση τα μέλη της επιτροπής ψήφισαν.
Άλλα είχαν προταθεί μέσα από την εισήγηση και άλλα ενσωματώθηκαν στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής; Εκτιμούμε από λάθος, διότι στη διακήρυξη που αναρτήθηκε στο Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. οι δύο αυτοί όροι είχαν απαλειφθεί.
Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την 14/11/22 αναδείξαμε το θέμα αυτό και καλέσαμε τον πρόεδρο της Ο.Ε. να συγκαλέσει άμεσα την Ο.Ε. και να ανακληθεί η 280/22 ΑΟΕ. Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα. Το θέμα αυτό συζητείται στην αυριανή συνεδρίαση της Ο.Ε.
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την εν γένει λειτουργία του δήμου, αναδεικνύει προβλήματα όπως: Ποιος συντάσσει τις διακηρύξεις; Ποιος τις ελέγχει; Ποιος παρακολουθεί την πορεία τους; Τόσο δύσκολο είναι να διαγράφεται από το κείμενο της διακήρυξης ό,τι είναι περιττό; Η μπλε γραμμή πάνω στο κείμενο των όρων 6 και 7 μόνο σύγχυση δημιουργεί».