Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 20:36

Τριφυλία: Ο Δριμής για έκπτωση σε έργο ύδρευσης

Γράφτηκε από την
Τριφυλία: Ο Δριμής για έκπτωση σε έργο ύδρευσης

 

«Πανελλήνια πρωτιά» της διοίκησης Λεβεντάκη και συνοδοιπόρων χαρακτηρίζει την ανάδειξη αναδόχου με ποσοστό 2,5% για το έργο «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλλος Άγρας”», ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δριμής, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του έργου είναι 8.470.000 ευρώ και η προσφορά της εργοληπτικής επιχείρησης είναι 8.256.646,93.

Συμβουλεύει μάλιστα τη δημοτική αρχή να μην προβεί στην υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης με τόσο χαμηλό ποσοστό έκπτωσης και με μόνο τρεις διαγωνιζόμενους.

Αναλυτικά ο κ. Δριμής σημειώνει: «Στις 22 Νοεμβρίου η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το έργο "Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης υδραγωγείου Συνδέσμου Ύδρευσης “Καπετάν Τέλλος Άγρας”" με ποσοστό έκπτωσης 2,52%!!! Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος τρεις εργοληπτικές επιχειρήσεις. Η πρώτη έδωσε έκπτωση 9,07%, η δεύτερη 2,52% και η τρίτη 1,52%! Προσωρινός ανάδοχος αναδείχθηκε η επιχείρηση με έκπτωση 2,52%! Το έργο έχει προϋπολογισμό 8.470.000,00 € και η προσφορά της εργοληπτικής επιχείρησης είναι 8.256.646,93 €!

Έχουμε αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα του έργου και υποδεχτήκαμε με ικανοποίηση την ένταξή του στο πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" (υπενθυμίζουμε, βέβαια, πως οι πόροι του προγράμματος είναι δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).

Η δημοτική αρχή Λεβεντάκη και συνοδοιπόρων οδήγησαν στην ελάχιστη συμμετοχή και στο μικρότερο ποσοστό έκπτωσης πανελληνίως. Το κατόρθωσαν με τους πρόσθετους όρους και το σύστημα βαθμολόγησης που επέβαλαν, όπου η οικονομική προσφορά είναι το 30% και το 70% είναι τα "ειδικά κριτήρια". Αναζητώντας στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) έργα ύδρευσης με προϋπολογισμό άνω των 2 εκατ. ευρώ, διαπιστώνει κανείς πως ανάμεσα σε 20 και πλέον συμβάσεις πανελλαδικά, το 2,52% είναι το μικρότερο ποσοστό έκπτωσης. Οι συμβάσεις και οι διαγωνισμοί που έχουν διενεργηθεί εντός του 2022 (με όλες τις ειδικές συνθήκες: πόλεμος, ενεργειακή κρίση, αύξηση τιμών κ.λπ.) κυμαίνονται από 10% έως και 26,55%. Ο Δήμος Τριφυλίας παραμένει «πρωτοπόρος».

Ξεκίνησαν το 2019 μετατρέποντας έκπτωση 55% σε 5% για έργο ύδρευσης στα Φιλιατρά. Μετέτρεψαν το Δήμο Τριφυλίας σε πρωταθλητή στις ακυρώσεις διαγωνισμών από κάθε αρμόδια αρχή και υπηρεσία λόγω των "πρόσθετων όρων" που κολλάνε στους διαγωνισμούς. Σε πρωταθλητή στις απευθείας αναθέσεις έργων - υπηρεσιών και προμηθειών. Σε πρωταθλητή των πληρωμών με "εντέλλεσθε". Σε πρωταθλητή στις εκτελέσεις έργων χωρίς μελέτες. Εκτόξευσαν από 2 εκ. ευρώ σε 4,5 εκ. ευρώ το χρέος της αμαρτωλής ΔΕΥΑΤ και αυτοθαυμάζονται οι "μόνο εμείς μπορούμε" για τις αόρατες δωρεές τους.

Συμβουλεύουμε τη δημοτική αρχή Λεβεντάκη και συνοδοιπόρων να μην προβούν στην υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης με τόσο χαμηλό ποσοστό έκπτωσης και με μόνο τρεις διαγωνιζόμενους. Να ακυρώσουν το διαγωνισμό και να προχωρήσουν σε επαναδημοπράτηση του έργου, αφαιρώντας τους πρόσθετους και μεγάλης, τουλάχιστον, έμπνευσης(!) ειδικούς όρους και το σύστημα της βαθμολόγησης. Αυτό επιβάλλει, κατά τη γνώμη μας, ο σεβασμός του δημόσιου χρήματος. Ο σεβασμός στους πολίτες της Τριφυλίας και της χώρας, που δοκιμάζονται από την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση και την ανέχεια. Η ευθύνη και η πρόνοια να μην οδηγηθεί η τοπική μας κοινωνία σε "περίεργες σκέψεις"».


NEWSLETTER