Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 08:09

Ρύπανση ξανά στο χάνδακα Μουτελάκη

Ρύπανση ξανά στο χάνδακα Μουτελάκη

 

Ρύπανση υπάρχει στον αποστραγγιστικό χάνδακα Μουτελάκη στον Μπουρνιά της Καλαμάτας.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν, των δειγμάτων που ελήφθησαν  από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, γύρω στις 19 - 20 Νοεμβρίου, έδειξαν πως τα νερά βρίσκονται πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, δικαιώνοντας τις διαμαρτυρίες παραγωγών κι επιχειρηματιών της περιοχής για την εικόνα ρύπανσης και για την έντονη και ανυπόφορη, για κάποιες ώρες, δυσοσμία.

Ωστόσο, όπως μας επισημάνθηκε, αυτοί οι έλεγχοι δεν μπορούν να δείξουν από ποια δραστηριότητα ή από ποιες μονάδες προέρχεται η ρύπανση. Μας επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι κάθε χρόνο παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα στου Μουτελάκη και ευρύτερα και τονίστηκε πως πρόκειται για αποστραγγιστικό χάνδακα, στον οποίο μαζεύονται όλες οι δραστηριότητες της περιοχής, “πέφτουν όλα εκεί”.

Μας υπενθύμισαν ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις σε μονάδες της περιοχής, έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει διορθωτικές κινήσεις.

Μας ξεκαθαρίστηκε, επίσης, με κατηγορηματικό τρόπο, ότι απαγορεύεται η άρδευση των κτημάτων της περιοχής από του Μουτελάκη, καθώς πρόκειται για αποστραγγιστικό χάνδακα και πως πρέπει να γίνεται από το αρδευτικό κανάλι, τον τσιμενταύλακα που υπάρχει στον Μπουρνιά.

Γ.Σ.