Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 08:30

Εργο εξοικονόμησης ενέργειας στη ΔΕΥΑΚ

Εργο εξοικονόμησης ενέργειας στη ΔΕΥΑΚ

 

Τη σύμβαση με τον ανάδοχο για το έργο παρεμβάσεων και δράσεων για τη βελτίωση διαχείρισης ενέργειας στις υποδομές ύδρευσης και λυμάτων της  ΔΕΥΑΚ προϋπολογισμού άνω των 2,3 εκ. ευρώ, υπέγραψε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της επιχείρησης Θανάσης Βασιλόπουλος.

Εκτίμησε ότι “είναι έργο που φέρνει την επιχείρηση στη νέα εποχή” και πληροφόρησε πως αφορά προμήθεια κι εγκατάσταση εξοπλισμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κι εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης και λυμάτων της ΔΕΥΑΚ, ενώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.

Ακόμα, ο δήμαρχος υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, με τον πρόεδρό της - περιφερειακό σύμβουλο Τάσο Σαρδέλη, για την ενίσχυση - υποστήριξη της ΔΕΥΑΚ με κατάλληλο κι εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της.

Με την ευκαιρία, ο κ. Βασιλόπουλος παρατήρησε πως “η ΔΕΥΑΚ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί δεκάδες έργα και αντέχει παρά την κρίση. Πρωταγωνιστεί στην εκτέλεση έργων, υλοποιώντας ένα τεχνικό πρόγραμμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ”.

Οσον αφορά την υλοποίηση σημαντικών έργων, ενημέρωσε ότι: “Βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο παραγωγής ενέργειας 2 μεγαβάτ, προϋπολογισμού 1,4 εκ. ευρώ. Η προμήθεια κι εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου διαρροών, τηλεέλεγχος - τηλεδιαχείριση σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς σχεδόν ολοκληρώθηκε. Για τον αγωγό Φ800 μεταφοράς νερού, αρχές χρόνου θα ξεπεραστούν τα προβλήματα στο κυρίως υλικό. Η δεξαμενή στον Αγιάννη Καρβούνη που καταφέραμε κι ενισχύσαμε τον προϋπολογισμό με 1 εκ. ευρώ, είναι σε διαγωνιστική διαδικασία. Ολοκληρώνεται η β’ φάση αντικατάστασης αγωγών ύδρευσης στον κεντρικό ιστό της πόλης, περίπου 26 χιλιόμετρα. Είναι έτοιμη να ξεκινήσει η γ’ φάση αντικατάστασης, άλλα τόσα χιλιόμετρα. Μελετητικά ώριμη είναι η δ’ φάση και αναζητείται το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση. Με την ολοκλήρωσή τους θα έχει αντικατασταθεί το σύνολο των αγωγών της πόλης, που σημαίνει υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής”.

Τέλος, ανέφερε ότι “η ΔΕΥΑΚ ετοιμάζεται να περάσει στην ψηφιακή εποχή και θα κληθεί να προσαρμοστεί στις πράσινες πολιτικές στα θέματα κλιματικής αλλαγής”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, είπε ότι “θα επαναπροκηρύξουμε το έργο της αποχέτευσης λυμάτων σε Λέικα και Θουρία”, όπου ο ανάδοχος κηρύχθηκε έκπτωτος.

Για τον αγωγό ομβρίων στην Ευριπίδου, προϋπολογισμού 6,5 εκ. ευρώ, ενημέρωσε πως “ολοκληρώσαμε τις μελέτες, έχουμε πάρει όλες τις αδειοδοτήσεις. Περιμένουμε να ανοίξει μια πρόσκληση για χρηματοδοτικό εργαλείο ή από το υπουργείο Ενέργειας ή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου”.

Σε άλλη ερώτηση για τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης λυμάτων μέχρι τις Κιτριές που δεν μπορεί να λειτουργήσει στα όρια του Δήμου Δυτικής Μάνης, ο δήμαρχος απάντησε ότι “έχει ζητηθεί και θα παρέχουμε βοήθεια. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ θα κάνουν μια μελέτη για τα  αντλιοστάσια που αντιμετωπίζουν προβλήματα κι έχουν απαξιωθεί τα ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά συστήματα. Η Περιφέρεια έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσει το έργο”.

Γ.Σ.