Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 18:14

Καλαμάτα: Kαθορισμός οριογραμμών στο ρέμα Κερεζένια

Επί της μελέτης καθορισμού οριογραμμών ρέματος Κερεζένια που είναι καθοριστική για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής που διέρχεται από τα Γιαννιτσάνικα έως την Παραλία, πρόκειται να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αύριο Δευτέρα.

Η μελέτη της οριοθέτησης έγινε από τον “Μορέα” και κρίθηκε αναγκαία για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού έργου, που ήδη ξεκίνησε η κοινοπραξία στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της πόλης, κοντά στο νεκροταφείο των Γιαννιτσανίκων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι “το αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι ο καθορισμός των οριογραμμών του ρέματος Κερεζένια, στο τμήμα του από ανάντη της γέφυρας της περιμετρικής οδού Καλαμάτας του Α/Δ Μορέας, μέχρι το υφιστάμενο τεχνικό (γέφυρα) της παραλιακής οδού Ναυαρίνου, συνολικού μήκους περίπου 1.110 μέτρων. Η οριοθέτηση αφορά την υφιστάμενη κατάσταση και τη μελλοντική, με τα προτεινόμενα έργα, όπως παρουσιάζονται αναλυτικά στην ήδη εκπονηθείσα οριστική μελέτη. Στη μελέτη αυτή παρουσιάζονται λεπτομερώς οι προτάσεις των απαιτουμένων έργων διευθέτησης του ρέματος Κερεζένια.

Το προς οριοθέτηση ρέμα Κερεζένια σχετίζεται με την κατασκευή και λειτουργία υδραυλικών έργων αποκατάστασης μειωμένης παροχετευτικότητας αποδεκτών ομβρίων (αντιπλημμυρικά

έργα). Συγκεκριμένα σχετίζεται με το έργο παροχέτευσης παροχών εξωτερικών λεκανών στο ρέμα

Κερεζένια (από ρέμα Πολιταίικο έως και εκβολή ρέματος Κερεζένια) του τμήματος «Τσακώνα - Καλαμάτα», του αυτοκινητοδρόμου «Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη» (Α/Δ Μορέας).

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με την υδραυλική οριστική μελέτη, τα έργα διευθέτησης του ρέματος

Κερεζένια θα αποτελούν τον αποδέκτη για τα ρέματα Πολιταίικα 1 και 2 (συνολική έκταση

λεκάνης απορροής ~26,76 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Για την παρούσα κατάσταση και την παροχέτευση της πλημμυρικής απορροής του ρέματος Κερεζένια χωρίς την εκτροπή των ρεμάτων Πολιταίικο 1 και 2, παρατηρούνται τα κάτωθι:

Εμφάνιση κρίσιμου βάθους στο τεχνικό της οδού Λακωνικής, λόγω της στένωσης και «φούσκωμα» της πλημμυρικής στάθμης προς τα ανάντη. Για τις περιόδους επαναφοράς Τ = 50 έτη και Τ = 20 έτη, οι περιοχές ανατολικά και δυτικά του ρέματος στο τμήμα από Χ.Θ. 1+100 (200 μέτρα πάνω από τη γέφυρα) έως γέφυρα περιμετρικής οδού Καλαμάτας - Τρίπολης (Μορέας) πλημμυρίζουν. Για τις περιόδους επαναφοράς Τ = 50 έτη και Τ = 20 έτη, το πλημμυρικό φαινόμενο επεκτείνεται στο οδικό έργο, διότι αφενός 200 μέτρα περίπου δυτικά εμφανίζει χαμηλό σημείο με υψόμετρο ερυθράς +15.44 και αφετέρου προσαρμόζεται σε υφιστάμενη οδό η οποία ακολουθεί υψόμετρα ερυθράς περί το +14.00. Στο τμήμα κατάντη του τεχνικού της οδού Λακωνικής έως το τεχνικό της οδού Ναυαρίνου, πλημμυρίζουν περιοχές τοπικά, όπου οι τοίχοι στις όχθες παρουσιάζουν

ανεπαρκές ύψος ώστε να παραλάβουν την παροχή. Τέλος, ανάντη της οδού Ναυαρίνου, παρατηρείται για περίοδο επαναφοράς Τ = 50 έτη, πλημμυρική στάθμη +3.73 προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους προκύπτει η ανάγκη διευθέτησης, οριοθέτησης και προστασίας της κοίτης του ρέματος κερεζένια, για την διόδευση της παροχής του στην Παραλία της Καλαμάτας”.