Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2023 15:35

Μελέτες και έργα στον ποταμό Βία ζητεί ο Γιώργος Διαγούπης

Γράφτηκε από την

Ειδικοί επιστήμονες να κάνουν μελέτες και να προτείνουν τα απαραίτητα έργα στον ποταμό Βία, για να μην πλημμυρίσει ξανά και προκαλέσει καταστροφές στην περιοχή του Διαβολιτσίου, ζητεί ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας και πρώην δήμαρχος Ανδανίας, Γιώργος Διαγούπης.

Σε επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά: “Τον Σεπτέμβριο του 2016 το ποτάμι Βίας του Διαβολιτσίου ξεχείλισε και έκανε πολλές ζημιές σε σπίτια, στάβλους, αγροτικές καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Τον Αύγουστο του 2021 οι φονικές πυρκαγιές έκαψαν 60.000 στρέμματα, σύμφωνα με βεβαίωση της πυροσβεστικής. Προχθές στις 20 Ιανουαρίου του 2023, λόγω του ότι έχει καεί το μεγάλο βουνό πάνω από τον ποταμό, ο Βίας ξεχείλισε ξανά, παρασύροντας πέτρες, κορμούς δέντρων, καμμένα ξύλα, στάχτες, χώματα και κολώνες της ΔΕΗ, προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα του Διαβολιτσίου, σε δρόμους, σε στάβλους, σε κτήματα και γενικά στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Έχοντας την εμπειρία, μιας και τα έζησα όλα αυτά από την πρώτη γραμμή, ζητάμε να έρθουν γεωλόγοι, υδρολόγοι, επιστήμονες να περπατήσουν, να μελετήσουν το ποτάμι και να μας συμβουλέψουν, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα εντός του ποταμού. Δηλαδή, φράγματα, συρματοκιβώτια με πέτρες, λεκάνες ηρεμίας των υδάτων και γεφύρια ανάλογα του μεγέθους του ποταμού. Επίσης, απαιτούμε τα χρήματα που θα δοθούν για αντιπλημμυρικά έργα από το υπουργείο, την Περιφέρεια και το Δήμο Οιχαλίας να μείνουν αποκλειστικά και μόνο στις πληγείσες περιοχές (Κάτω Μέλπεια, Διαβολίτσι, Άγιοι Θεόδωροι, Μοναστηράκι, Καρνάσι και σε όποιο άλλο τοπικό διαμέρισμα έχει υποστεί ζημιές).

Τέλος, είναι μεγάλη ευκαιρία να γίνει η διάνοιξη της λιμνοδεξαμενής στο Ματάκι Διαβολιτσίου, για να παίρνουν νερό τα εναέρια και επίγεια μέσα, ώστε να μην χρειάζεται να πάνε μέχρι το Καλό Νερό, χάνοντας πολύτιμο χρόνο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Άνω Μεσσηνία, βάση εγγράφων της Πυροσβεστικής”.

Απευθυνόμενος στους συνδημότες του, ο Γ. Διαγούπης παρατηρεί πως “ήρθε η ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας, ώστε να ακουστούν για να γίνουν τα παραπάνω έργα και να ησυχάσουμε για μια ζωή. Έχουμε μείνει λίγοι στην Άνω Μεσσηνία και φυλάμε θερμοπύλες. Βοηθήστε μας για να μην αναγκαστούμε να φύγουμε και εμείς από τα σπίτια μας”.

Κλείνοντας, ευχαριστεί ιδιαίτερα “όλους όσους έσπευσαν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για να μας βοηθήσουν. Είμαστε εδώ για να το ανταποδώσουμε στο μέλλον”.