Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2023 08:12

Σύμβαση για αγωγό ύδρευσης από Αλικοντούζι (βίντεο)

Σύμβαση για αγωγό ύδρευσης από Αλικοντούζι (βίντεο)

Υπογράφηκε χθες στους Γαργαλιάνους το συμφωνητικό σύμβασης για το πολύ σημαντικό έργο που αφορά την αντικατάσταση του δικτύου υδραγωγείου του Συνδέσμου Ύδρευσης «Καπετάν Τέλλος Άγρας».

Το έργο ύψους 8.256.646,93 ευρώ θα αντικαταστήσει τον παλαιωμένο από αμίαντο αγωγό από το Αλικοντούζι μέχρι την Τραγάνα και τον Μάραθο. Πλέον η πόλη των Γαργαλιάνων και τα χωριά της περιοχής θα απολαμβάνουν ποιοτικότερο αλλά και επαρκέστερο νερό, αφού θα εκλείψουν προβλήματα βλαβών και διαρροών. Το έργο έχει συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης 24 μήνες και οι εργασίες ξεκινούν άμεσα.

Η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη, του προέδρου του Συνδέσμου Χαράλαμπου Αυρηλιώνη και του εκπροσώπου της κοινοπραξίας «Τedra - Κατασκευή ΑΤΕ» Ιωάννη Τόλιου, έγινε σε γιορτινό κλίμα παρουσία των αντιδημάρχων, προέδρων τοπικών κοινοτήτων και πολιτών.

«Ήταν μια υπόσχεση που είχα δώσει προεκλογικά και έγινε πράξη» τόνισε ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης μιλώντας για τις δυσκολίες που συνάντησαν αλλά και τα οφέλη που θα έχει για όλη την περιοχή.

Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Σήμερα για μένα, με μεγάλη συγκίνηση και χαρά, ολοκληρώθηκε ένα έργο που προεκλογικά είχα υποσχεθεί στους κατοίκους των Γαργαλιάνων. Πρόκειται για έργο μεγάλης σημασίας, υγείας και ζωής για το νερό. Είμαστε στην ευχάριστη θέση μετά από πολλούς αγώνες και πολύ τρέξιμο -που προσπάθησαν να μπουν και εμπόδια από κάποιους- καταφέραμε και ολοκληρώσαμε το έργο και το έχουμε σήμερα εδώ μπροστά μας για υπογραφή. Αυτά που είχα πει και οι δεσμεύσεις που είχα κάνει -όταν θα έρθει η ώρα να απολογηθώ σε εσάς, να τις διαβάζω μία μία- τα έχω ολοκληρώσει και κάποια προχωράνε. Την τιμή που μου κάνατε να με κάνετε άνθρωπό σας, όχι δήμαρχό σας, θέλω να είμαι ένας από εσάς. Το έργο ξεκινάει, δεν έχει ενστάσεις και αναμονές, τα ξεπεράσαμε όλα με πάρα πολύ αγώνα. Να ευχαριστήσω τον κ. Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο του Συνδέσμου «Τέλλος Άγρας» και την κ. Μίχου, η οποία ήταν πολύ δύσκολο να τεκμηριώσει ένα έργο 8,5 εκ., ήθελε πολλή δουλειά και όμως μου είπε πως "δεν είναι μόνο η εκτίμηση προς το πρόσωπό σου, το κάνω για τον τόπο μου". Ο αγωγός αυτός θα αλλάξει τον αμίαντο, που ξέρουμε τι επιπτώσεις έχει όταν σπάσει, που φεύγουν ίνες καρκινογόνες και φτάνουν στα σπίτια μας. Να ευχαριστήσω και τον κ. Πέτσα, που άμεσα ανταποκρίθηκε και με βοήθησε να το ολοκληρώσω. Το νερό θα φτάσει σε όλα τα χωριά που το έχουν ανάγκη, δεν εξαιρώ «Τέλλο Άγρα» και ΔΕΥΑΤ. Το νερό είναι αγαθό και έχουμε δικαίωμα να το έχουμε όλοι σπίτι μας καθαρό. Θα μπει μία δεξαμενή 250 τόνων στο Πυργάκι, μία 50άρα στο Φλόκα και μία 1000άρα στο Μουζάκι, ερχόμενος ο αγωγός θα συνδεθούν όλες. Εμείς πρέπει να πάμε το νερό στο σπίτι, δεν δέχομαι αυτό που λέει η ΔΕΥΑΤ». Και συμπλήρωσε: «Σ’ ένα μήνα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε και τον βιολογικό, για τον οποίο κουραστήκαμε πάρα πολύ. Δεν αφήσαμε να χαθεί μέρα και σε λίγο θα έχουμε και τον βιολογικό. Για μένα Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά, Κυπαρισσία, ορεινά χωριά, δεν υπάρχει εξαίρεση, είμαι ο δήμαρχός σας, ο άνθρωπός σας για όλη την Τριφυλία, δεν είμαι πολιτικός. Ό,τι λέω το λέω από καρδιάς, δεν έχω επιβαρύνει το δήμο ούτε μια δραχμή. Ούτε κινητό, όπως κάνανε κάποιοι που χρέωσαν με 15.000 ευρώ κινητό το δήμο, που ενδιαφέρονται για το δήμο, που ενδιαφέρονται για την πλατεία. Λένε ότι ο δήμαρχος είναι επιθετικός, έχει εξάρσεις, είναι το δίκιο που με καίει. Θέλουν να έχουν λόγο, αλλά να μην έχουν έργο, εγώ θέλω και λόγο και έργο. Συνεργάζομαι άψογα και με τους υπαλλήλους και με όλους. Δε ζητάω τίποτα παραπάνω από το να κάνουν τη δουλειά τους. Αν είχα και τη δύναμη της πλειοψηφίας του δήμου, αυτά που έχετε δει είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που θα βλέπατε».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Χαράλαμπος Αυρηλιώνης ευχαρίστησε το δήμαρχο που του εμπιστεύτηκε αυτή τη θέση. «Χωρίς τη βοήθειά του δεν θα τα είχαμε καταφέρει, με τις γνωριμίες, με τα τηλέφωνά του ολοκληρώθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τους πολίτες που τον τίμησαν στις προηγούμενες εκλογές, τους αντιδημάρχους, το τοπικό συμβούλιο και το συμβούλιο του Συνδέσμου.

Για το έργο τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο αγωγός από το 1974 ξεκινά από το Παλαιό Λουτρό και φτάνει στον Μάραθο και την Τραγάνα. Με την καινούργια μελέτη είναι 50 χιλιόμετρα, καταργούμε τον αμίαντο. Το έργο χρηματοδοτείται από το "Αντώνης Τρίτσης", ο συμβατικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 8.256.646,93 ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο αναβάθμισης του δικτύου για τους Γαργαλιάνους και τα χωριά που υδροδοτούνται από το Αλικοντούζι, αφού θα λύσει πάγια προβλήματα που σχετίζονται με συνεχείς διακοπές νερού. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, ευχαριστώ το δήμαρχο και τον υπουργό κ. Πέτσα που ανταποκρίθηκε και κατάλαβε τη σημαντικότητα του έργου».

Εκ μέρους της κοινοπραξίας ο Ιωάννης Τόλιος σημείωσε: «Το έργο το έχουμε πάρει ως κοινοπραξία δύο εταιρείες, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πάνω από 1 εκ. χιλιόμετρα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία. Το έργο έχει δυσκολίες, αλλά θα αντεπεξέλθουμε άμεσα και ποιοτικά στον χρόνο που πρέπει. Ο χρόνος κατασκευής είναι 24 μήνες και ευελπιστούμε στους 18 να είμαστε έτοιμοι. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα και μετά το Πάσχα θα είμαστε σε πλήρη ανάπτυξη».

Τέλος ο πρόεδρος της Δ.Κ. Γαργαλιάνων Βασίλης Αγγελόπουλος επισήμανε: «Είναι ένα σημαντικό έργο για την πόλη μας και τα χωριά μας, το οποίο ήταν στόχος για πολλές δεκαετίες. Το καταφέραμε, το καταφέρανε ο δήμαρχος και ο κ. Αυρηλιώνης, που από την πρώτη στιγμή το είχαν βάλει στόχο και το είχαν υποσχεθεί, ένα πολύ δύσκολο έργο. Γιατί δεκαετίες προσπαθούσαν όλοι να το λύσουν. Θα είναι πολύ καλό, αφού θα αλλαχθεί ο αμίαντος που είναι καλό για την υγεία και δεν θα λείψει το νερό από την πόλη μας. Από καρδιάς ευχαριστούμε για αυτό το μεγάλο έργο που φέρατε στην πόλη μας».

Κ.Μπ.