Τετάρτη, 08 Μαρτίου 2023 08:13

Συνεδρίαση παρωδία για λεωφορειακή σύνδεση Θουρίας: Μετά από 3,5 ώρες αποφάσισαν αναβολή!

Γράφτηκε από την

Ούτε ανάκληση, ούτε αναστολή και αναβολή για επανεξέταση της απόφασης επέκτασης της αστικής περιοχής στη Θουρία, το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, μετά από συζήτηση με ένταση και αντιπαραθέσεις 3,5 περίπου ωρών.

Τελικά μετά από κωμικοτραγικές καταστάσεις αποφασίστηκε διακοπή της συζήτησης μέχρι και ένα μήνα για να γίνουν διαβουλεύσεις επανεξέτασης, μήπως και ικανοποιηθεί και δώσει λύση το Υπεραστικό ΚΤΕΛ και δεν βλαφτούν και οι άλλες κοινότητες της περιοχής, με την απόφαση της επέκτασης να παραμένει σε ισχύ, χωρίς, όμως, να προωθείται στα υπερκείμενα όργανα για υλοποίηση, με σχετικό έγγραφο του δημάρχου στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Και όλα αυτά γιατί κυρίως από τη δημοτική αρχή μετρήθηκε το πολιτικό κόστος, μέτρησαν οι ψήφοι της Θουρίας και των άλλων κοινοτήτων, που βρέθηκαν να τίθενται αντιμέτωπες.

Το Δ.Σ. άφησε ανοιχτές την αίτηση θεραπείας και την προσφυγή του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, καθώς και το αίτημα προέδρων 13 κοινοτήτων για επανεξέταση της απόφασης επέκτασης της αστικής περιοχής, καθώς θα ζημιωθούν τα χωριά τους.

Στο Συμβούλιο παραβρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι της Θουρίας και υπήρξε ισχυρή εκπροσώπηση από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ.

Αναλυτικά, η αντιδήμαρχος Μαρία Αγγελή εισηγήθηκε “να επανεξετάσουμε το θέμα, για να υπάρξει διαβούλευση για επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση όλων των περιοχών.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στάθηκε στο αίτημα 13 προέδρων και υποστήριξε πως “κανείς δεν μιλάει για ακύρωση της απόφασης, μιλάμε για επανεξέταση του θέματος. Θα ακούσουμε τους προέδρους, το Υπεραστικό και το Αστικό ΚΤΕΛ. Αλλο η ακύρωση, άλλο η επανεξέταση”. Ισχυρίστηκε ότι λόγω της πανδημίας και της καραντίνας δεν έφερε στο Συμβούλιο το αίτημα της Κοινότητας Θουρίας (είχε υποβληθεί από το 2019), υπηρεσία είπε ότι επειδή σέβονται τις διαδικασίες εξέφρασαν επιφυλάξεις στην ομόφωνη απόφαση της επέκτασης και πρότεινε να συζητηθεί διεξοδικά, να συζητηθούν όλες οι προτάσεις και να ξανάρθει το θέμα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος μίλησε για ένα έγγραφο που ο ένας πρόεδρος κοινότητας υπογράφει μετά τον άλλον κι έκανε λόγο για μεθόδευση και αναρωτήθηκε “ποιος καθοδήγησε και ποιος μεθόδευσε” και δήλωσε ότι “το έγγραφο δεν συντάχθηκε από τους προέδρους”. Επεσήμανε ότι “την απόλυτη ευθύνη για τη μη διαβούλευση την έχει η δημοτική αρχή”, στηλίτευσε την υπηρεσία που δεν λέει ποιες είναι οι προϋποθέσεις που δεν εκπληρούνται με την επέκταση και αναρωτήθηκε “να επανεξετάσουμε τι, να αλλάξουμε την άποψή μας ότι η περιοχή είναι αστική;”.

“ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΗΜΕΡΕΣ”

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης επεσήμανε ότι “είναι πολύ λυπηρό να γνωμοδοτεί το Δημοτικό Συμβούλιο για την επέκταση της αστικής περιοχής και να έρχεται μετά από 15 ημέρες θέμα για επανεξέταση”. Επέκρινε τη δημοτική αρχή “δεν ξέρατε τι αποφασίζατε την προηγούμενη φορά; Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με επιφύλαξη. Η δημοτική αρχή βάζει σε αντιπαράθεση μια κοινότητα με άλλες” και παρατήρησε πως “δεν υπάρχει υποχρέωση γνωμοδότησης της υπηρεσίας”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου ανέφερε ότι “ήρθα για να γίνει αναβολή του θέματος” και πρόσθεσε πως ο πρόεδρος και η Θουρία όφειλαν να δώσουν μια ευκαιρία στο Υπεραστικό.

Παρεμβαίνοντας ο δήμαρχος ανέφερε ότι “πρέπει να ακούσουμε τους προέδρους, την αγωνία που εκφράζουν”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Πρωτεύουσα Δύναμη” Ελένη Αλειφέρη υποστήριξε ότι “πρέπει να γνωμοδοτήσει η υπηρεσία του δήμου”. Αναρωτήθηκα αν “θα είναι βιώσιμη η γραμμή του Αστικού στη Θουρία, αν θα είναι αυτόνομη και ανέφερε πως “έπρεπε να γίνει μεγαλύτερη συζήτηση και καλύτερη εξέταση”.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε ότι “δεν υπάρχει λόγος να διαμορφωθεί μια άλλη άποψη”.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή δήλωσε ότι “γνωμοδοτώ υπέρ της αστικοποίησης της περιοχής, γιατί έχει μονάδες και σχολείο”, και μεταξύ άλλων, παρατήρησε πως “η υπηρεσία δεν εξηγεί γιατί δεν είναι αστικοποιημένη η περιοχή. Δεν καταλαβαίνω γιατί να τιμωρήσουμε τη Θουρία”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής  Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος αναρωτήθηκε “αν το κείμενο φτιάχθηκε από τους προέδρους ή από άλλο γραφείο” και σημείωσε: “Ο κόσμος πρέπει να ζητήσει περισσότερα δρομολόγια, αυτό πρέπει να κάνουν και οι άλλοι πρόεδροι. Είναι δουλειά του δήμου το πώς θα λύσει το πρόβλημα. Σύγχρονα και ασφαλή μέσα με φθηνό εισιτήριο. Να ζητήσουμε επέκταση και περισσότερα δρομολόγια”.

“ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ”

Ο πρόεδρος της Θουρίας Κώστας Κυριακόπουλος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση και να λυθεί το πρόβλημα, επέκρινε τη λογική “ψόφησε η δική μας κατσίκα να του ψοφήσει και του γείτονα” και τόνισε μεταξύ άλλων: “Οι πολίτες της περιφέρειας δεν είναι δεύτερης κατηγορίας. Το κοινωνικό συμφέρον είναι πάνω από το οικονομικό”.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Αριοχωρίου Παναγιώτης Σκούρας απάντησε ότι δεν τους έβαλε κανείς κι επέκρινε τη μειοψηφία που δεν ευαισθητοποιήθηκε για τα χωριά τους.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροπουλιάς Γιώργος Κατσιμαγκλής συμφώνησε “να πάει το Αστικό στη Θουρία, αν δεν ζημιωθούμε” κι επέκρινε επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας, ρωτώντας γιατί  πυροβολούν τους προέδρους.

Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Γιάννης Κάντζας μίλησε για παράκαμψη του φορέα που εκτελεί το συγκοινωνιακό έργο και υποστήριξε ότι του προκαλεί εντύπωση η στάση του προέδρου της Θουρίας. Ανέφερε ότι η υγειονομική και η ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει το Υπεραστικό και βεβαίωσε ότι “εφόσον γίνει η επέκταση της αστικής, θα υπάρξει αύξηση της ζημιάς που θα μας φέρει σε δύσκολη θέση να μειώσουμε τα δρομολόγια”. Είπε ότι ζήτησε διαπαραταξιακή για να καταθέσουν τις προτάσεις τους (έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Δημαρχείο) και πρόσθεσε: “Να δοθεί η ευκαιρία στο Υπεραστικό να κάτσουμε να βρούμε μια λύση και θα την βρούμε. Να περιμένει η Θουρία άλλες 10 μέρες”.

Ο νομικός σύμβουλος του Υπεραστικού Θανάσης Καράμπελας ενημέρωσε ότι “στην αστική περιοχή εκ του νόμου εξυπηρετεί το Αστικό” κι εξήγησε πως “η επέκταση σε Μικρή Μαντίνεια και νοσοκομείο δεν έχει σχέση με τη Θουρία, γιατί πρόκειται για παραθεριστική περιοχή και νοσηλευτικό ίδρυμα”. Ρώτησε “οι 13 πρόεδροι που αναφέρονται σε τριπλάσιο πληθυσμό από τη Θουρία, πρέπει να αγνοηθούν;”.

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας Θανάσης Πατικόπουλος δήλωσε ότι “εφόσον δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το Υπεραστικό, όπως λέει η Κοινότητα Θουρίας, εμείς μπορούμε να εξυπηρετήσουμε κάθε μισή ώρα”.

“ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ”

Ο εκπρόσωπος των κατοίκων της Θουρίας Βασίλης Χωραΐτης σημείωσε ότι ζητούν την επέκταση της αστικής “για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας” κι εξήγησε: “Το παιδί μου πάει με τα πόδια στην Σπερχογεία Στον εθνικό δρόμο που δεν έχει πεζοδρόμιο. εχασα τον πατέρα μου από το τρένο. Νιώθουμε ότι είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας”.

Μια γιαγιά από τη Θουρία φώναξε ότι “τα εγγόνια μου πηγαίνουν με τα πόδια στο φροντιστήριο, κινδυνεύουν” και σημείωσε: “Αν δεν θέλουμε να καταλάβουμε το πρόβλημα, ντροπή μας. 

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είπε ότι “μας αφορά όλους, όλα τα παιδιά μας να κυκλοφορούν με ασφάλεια. Μπορεί να γίνουν βήματα καλυτέρευσης”. Ανέφερε πως “κανείς δεν είπε όχι στην επέκταση της αστικής περιοχής, όχι, όμως, όπως ήρθε εκβιαστικά. Να το δούμε ολοκληρωμένα. Αν μας ακούγατε την προηγούμενη φορά, θα είχε λυθεί το πρόβλημα. Να συζητηθεί συνολικά το συγκοινωνιακό έργο. Αστικό και Υπεραστικό να καθίσουν σε ένα τραπέζι”. Ανάκληση της απόφασης για να γίνει επανεξέταση της απόφασης άμεσα”.

Η ανάκληση δεν περνούσε και αποφασίστηκε διακοπή, κάτι σαν αναβολή ενός μήνα.