Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023 09:05

Πιλοτική επέκταση της παρουσίας ναυαγοσωστών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Πιλοτική επέκταση της παρουσίας ναυαγοσωστών στην Καλαμάτα

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα ξεκινήσει φέτος η ναυαγοσωστική κάλυψη στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Τουρισμού της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Καλαμάτας Νίκο Γιαννακόπουλο, μπορεί η ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων ακτών του Δήμου Καλαμάτας τις τελευταίες καλοκαιρινές περιόδους, να αφορούσε το διάστημα από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, ωστόσο φέτος το πλάνο διαφοροποιήθηκε, με στόχο την προσέλκυση και την ασφάλεια του κόσμου, στο πλαίσιο του ανοίγματος της σεζόν.

 

ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ ΑΠΟ 1η ΜΑΪΟΥ

«Φέτος θα έχουμε ναυαγοσώστες από την 1η Μαΐου σε δύο σημεία της Ανατολικής Παραλίας με τους αντίστοιχους πύργους, σε ύψη κατά μήκος της που θα ανακοινωθούν, κάτι που προβλέπεται από τη σχετική σύμβαση. Η πρωτοβουλία αυτή θα λειτουργήσει δοκιμαστικά, με στόχο μεταξύ άλλων να τονωθεί η επισκεψιμότητα της πόλης και να διευρυνθεί η κολυμβητική περίοδος, γνωρίζοντας οι λουόμενοι πως θα υπάρχει η ανάλογη εποπτεία συγκεκριμένες ώρες της μέρας. Στη συνέχεια, από τον Ιούνιο θα τοποθετηθούν οι υπόλοιποι πύργοι ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες του δήμου» σημείωσε στην “Ε” ο κ. Γιαννακόπουλος, τονίζοντας πως στην κατεύθυνση αυτή ενδέχεται να κινηθούν και τα Seatrac, ώστε να τοποθετηθούν νωρίτερα. Αλλωστε, για φέτος προβλέπονται 3 νέα Seatrac, καθώς και η αναβάθμιση αυτού που βρίσκεται κοντά στο “Φιλοξένια”. Τα νέα Seatrac θα τοποθετηθούν στη Μικρή Μαντίνεια -230 μέτρα νότια του “Τουριστικού”-, στο πάρκο του Αλμυρού και στον Κορδία στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας. 

«Πρόκειται μεταξύ άλλων για μια πρόκληση ώστε οι ντόπιοι να κατέβουν νωρίτερα στη θάλασσα, καθώς πέρα από τον τουρισμό που στοχεύει ο δήμος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι παροχές αφορούν και τους κατοίκους της πόλης» συμπλήρωσε. Σε ερώτηση για το αν ενδέχεται να ανακοινωθεί και παράταση της ναυαγοσωστικής κάλυψης μετά το Σεπτέμβριο, ο κ. Γιαννακόπουλος διευκρίνισε πως λόγω των καιρικών συνθηκών είναι δύσκολη η διαχείριση του εξοπλισμού και η διαδικασία της κάλυψης, υποστηρίζοντας πως στην παρούσα φάση θα δοθεί προτεραιότητα στο ξεκίνημα, δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο μερικής παράτασης μελλοντικά, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ανάδοχο που θα αναλάβει την κάλυψη, ενημέρωσε πως ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σύντομα.

 

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Σχετικά με τις Γαλάζιες Σημαίες, τα τελευταία δύο χρόνια είχε ξενίσει το γεγονός πως οι παλιές παρέμεναν στη θέση τους και τη νέα χρόνια, αναγράφοντας την περσινή. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπενθύμισε πως βάσει πρωτοκόλλου όταν τελειώνει η θερινή περίοδος πρέπει να κατεβαίνουν και να τοποθετούνται οι καινούργιες με το ξεκίνημα της νέας. «Λόγω της πανδημίας κάποιες προγραμματισμένες ενέργειες σαν αυτή έμειναν πίσω, γι’ αυτό και πέρυσι άργησαν να αποσυρθούν οι Σημαίες, ωστόσο φέτος με το πέρας της σεζόν αυτές κατέβηκαν στο χρόνο που ορίζει το πρωτόκολλο» κατέληξε.


NEWSLETTER