Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2023 18:55

Δήμος Καλαμάτας: Εκπτωση εργολάβων για έργα αγροτικής οδοποιίας

Γράφτηκε από τον
Δήμος Καλαμάτας: Εκπτωση εργολάβων για έργα αγροτικής οδοποιίας

 

Την ολοκλήρωση της έκπτωσης των εργολάβων για τα έργα αγροτικής οδοποιίας από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” και ασφαλτόστρωσης τμήματος της οδού Ανω Αρφαρά - Πελεκητό, που είχαν δημοπρατηθεί το 2019, αποφάσισε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, κατά πλειοψηφία.

Ακόμα, αποφάσισε να προχωρήσει τις διαδικασίες του διαγωνισμού, όπως προβλέπονται, και να καλέσει τους επόμενους μειοδότες να αναλάβουν την υλοποίηση των έργων. Ομως, κάτι τέτοιο θεωρείται ανέφικτο και χάσιμο χρόνου, καθώς οι εκπτώσεις είναι κοντά ή και πάνω από 50% και στο ένα έργο δεύτερος μειοδότης είναι ο έκπτωτος εργολάβος στο άλλο, ο οποίος έχει κριθεί έκπτωτος και από άλλο έργο του δήμου, στο πρόσφατο παρελθόν!

Ειδικότερα, η οριστικοποίηση της έκπτωσης αφορά: α) Το έργο βελτίωσης της αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 1.062.000 ευρώ, που δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Εκπτωτος είναι ο αείμνηστος εργολάβος Γιάννης Ηλιόπουλος, που ήταν ανάδοχος με έκπτωση 56,20%. Επόμενος μειοδότης που καλείται να αναλάβει το έργο, είναι ο έκπτωτος στο έργο Ανω Αρφαρά - Πελεκητό Γεώργιος Χαρίτος, με έκπτωση 52,05%. Και τρίτος μειοδότης η εργολάβος  Αγγελική Μπαρούνη με έκπτωση 50,64%

β) Το έργο ασφαλτόστρωσης τμήματος της οδού Ανω Αρφαρά - Πελεκητό, προϋπολογισμού

250.000 ευρώ. Εκπτωτος είναι ο εργολάβος Γ. Χαρίτος, που ήταν ανάδοχος με έκπτωση 58,27%.

Επόμενος μειοδότης είναι ο εργολάβος Παρασκευάς Καλλιντέρης με έκπτωση 48,80% και τρίτος ο Γιάννης Αργυράκης με έκπτωση 47,07%.

Με τη διαδικασία διαφώνησε ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης, ο οποίος πρότεινε την επαναδημοπράτηση των έργων μετά από επικαιροποίηση των μελετών, καθώς και ο 2ος και ο 3ος μειοδότης έχουν δώσει μεγάλες εκπτώσεις. Για το λόγο αυτό καταψήφισε, ενώ λευκό ψήφισε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κανάκης.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο πρόεδρος της Κοινότητας Αλαγονίας Γιώργος Καζάκος, που διαμαρτυρήθηκε ότι η αγροτική οδοποιία στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Η απάντηση από αντιδημάρχους ήταν ότι η Αλαγονία και άλλα χωριά του Ταϋγέτου δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την εργολαβία της αγροτικής οδοποιίας, αλλά σε άλλη για τη Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας, που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER