Κυριακή, 02 Απριλίου 2023 09:24

Ο Δήμος Καλαμάτας στην κορυφή, αλλά...: Σοβαρά προβλήματα στην ανακύκλωση

Γράφτηκε από τον

 

Ρεπορτάζ - Επιμέλεια: Γιάννης Σινάπης

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην ανακύκλωση του Δήμου Καλαμάτας, καθώς η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) που υλοποιεί το πρόγραμμα, δεν δίνει πλέον κάδους, για να αντικατασταθούν οι παλιοί και προβληματικοί.

Παρόλα αυτά ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας εξακολουθεί να είναι στις πρώτες θέσεις στην ανακύκλωση, 1ος η 2ος πανελλαδικά.

Το ζητούμενο είναι τα 9 ρεύματα ανακύκλωσης - θα γίνουν 10 από τον Απρίλιο, Μάιο - να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη και στα χωριά.

Για την εικόνα και την προσπάθεια της ανακύκλωσης μας ενημέρωσε η διευθύντρια Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του δήμου Κοκκωνία Γιαννοπούλου.

Ξεκινώντας από τα προβλήματα και την εικόνα με τους προβληματικούς κάδους, παρατήρησε πως “το πλαστικό έχει χρόνο ζωής. Θέλουν αλλαγή οι κάδοι της ανακύκλωσης” κι εξήγησε: “Δεν μας δίνει πλέον κάδους η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), που είναι υποχρεωμένη να μας δίνει κάδους και απορριμματοφόρα και μεις έχουμε υποχρέωση να υλοποιούμε την ανακύκλωση. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα για να κάνουν επενδύσεις. Ως δήμος έχουμε αγοράσει κι έχουμε επισκευάσει αρκετούς κάδους ανακύκλωσης. Και τώρα αν δεν μας δώσουν κάδους, θα πάμε να προμηθευτούμε. Βάζουμε και δικά μας απορριμματοφόρα, που είναι μόνο για ανακύκλωση”.

Η διευθύντρια μας πληροφόρησε ότι “με την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ανακύκλωση θα συνεχίσει να πηγαίνει στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, στη μονάδα της δίπλα στη ΜΟΛΑΚ”, αλλά επεσήμανε πως “υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ, ανάδοχο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, το συζητάει ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου”.

Η κ. Γιαννοπούλου σημείωσε ότι “είμαστε στις δύο πρώτες θέσεις πανελλαδικά, 1οι ή 2οι” και μας ενημέρωσε πως Απρίλιο - Μάιο θα ξαναμπούν οι κάδοι διαχείρισης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, που αυτή τη φορά θα έχουν μοβ χρώμα.

Ακόμα, ζήτησε οι χάρτινες συσκευασίες να διπλώνονται και να τοποθετούνται μέσα στους κάδους και ανέφερε ότι στο κέντρο της πόλης λόγω των καταστημάτων και των πολλών συσκευασιών, η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων γίνεται δύο φορές την ημέρα.

 

ΕΝΝΕΑ +1 ΡΕΥΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Ο Δήμος Καλαμάτας υλοποιεί 9+1 ρεύματα ανακύκλωσης.

1) Αυτοκινήτων, 2) ελαστικών, ορυκτελαίων και των συσκευασιών τους 3) λαμπτήρων, 4) μαγειρικών ελαίων, 5) μελανοδοχείων, 6) μπαταριών, 7) συσκευασιών, 8) συσκευών, 9) φαρμάκων και 10) ενδυμάτων - υποδημάτων από τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα.

 

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση, από τον δήμο:

1) Ανακύκλωση αυτοκινήτων

Για την ανακύκλωση του αυτοκινήτου μου αρκεί να το μεταφέρω σε οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα κέντρα Εναλλακτικής Διαχείρισης που φέρουν την πινακίδα και το σήμα της ΕΔΟΕ. Η διαδικασία γίνεται δωρεάν, εκτός αν απαιτείται η μεταφορά του από άλλο όχημα, το κόστος της οποίας επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το κόστος μεταφοράς του είναι μικρότερο από το κόστος των τελών κυκλοφορίας για ένα έτος. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας τηλ.: 27213 60858 ή επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα της Εταιρίας Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) www.edoe.gr.

2) Ανακύκλωση ελαστικών, ορυκτελαίων και των συσκευασιών τους

Τα ελαστικά βαρέων οχημάτων, αυτοκινήτων και μηχανών, τα ορυκτέλαια και οι πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες τους μπορούν να επιστρέφονται στο κατάστημα πώλησής τους προς ανακύκλωση. Στη συνέχεια, για τους επαγγελματίες, αρκεί να καλέσουν τον τοπικό συλλογέα και να ορίσουν το χρόνο περισυλλογής τους. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε και την ηλεκτρονική σελίδα της ECOELASTIKA AE www.ecoelastika.gr και της Ελληνικής Τεχνολογίας Περιβάλλοντος (ΕΛ.ΤΕ.ΠΕ.) ΑΕ www.eltepe.gr.

3) Ανακύκλωση λαμπτήρων

Όλοι οι ακέραιοι λαμπτήρες εκκένωσης αερίων ανακυκλώνονται, ενώ δεν συλλέγονται οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και αλογόνου. Πιο συγκεκριμένα, στους ειδικούς κάδους ρίχνουμε:

Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Ευθύγραμμους, κυκλικού και άλλους λαμπτήρες φθορισμού. Ατμών νατρίου χαμηλής ή υψηλής πίεσης,  ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης, ατμών υδραργύρου υψηλής πίεσης με προσμίξεις αλογονούχων μετάλλων. και γενικότερα όλους τους λαμπτήρες που έχουν στη συσκευασία τους το ειδικό σήμα του διαγραμμένου κάδου.

Οι ακέραιοι λαμπτήρες τοποθετούνται, χωρίς τη συσκευασία τους και με προσοχή για να μη σπάσουν, στους ειδικούς χάρτινους κάδους ανακύκλωσης. Οι ευθύγραμμοι, ειδικότερα, λαμπτήρες τοποθετούνται ξεχωριστά στο πίσω μέρος του κάδου σε όρθια θέση

Ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης λαμπτήρων μπορούν να βρεθούν στη Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων, στον ειδικό χώρο των συνεργείων του δήμου (τέρμα Νέδοντος, βόρεια της Κεντρικής Αγοράς),  σε καταστήματα πώλησης λαμπτήρων σε διάφορα σημεία της πόλης. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Τμήμα Ανακύκλωσης του δήμου ή επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. www.electrocycle.gr

4) ) Ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων

Όλα τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια, δηλαδή σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, βαμβακέλαιο, φοινικέλαιο), ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο κλπ., μπορούν να μετατραπούν σε βιοκαύσιμο. Για να συμμετάσχουμε και εμείς σε αυτό, αποθηκεύουμε το λάδι που δεν θέλουμε πια σε μπουκάλια νερού ή αναψυκτικού, τα οποία στη συνέχεια αδειάζουμε στις ειδικές δεξαμενές που είναι τοποθετημένες έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ ή στον ειδικό χώρο των συνεργείων του δήμου.

Οι επαγγελματίες εστίασης ειδικότερα, λόγω διαχείρισης μεγαλύτερων ποσοτήτων, μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με πιστοποιημένους τοπικούς συνεργάτες των εταιριών ανακύκλωσης ώστε να συλλέγονται τα χρησιμοποιημένα έλαια από τον χώρο τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Τμήμα Ανακύκλωσης του δήμου τηλ: 27213 60858 ή επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα των εταιριών ΣΕΛΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ www.selas.com.gr και REVIVE www.revive.gr.

5) Ανακύκλωση μελανοδοχείων

Τα άδεια μελανοδοχεία εκτυπωτών τύπου laser και inkjet συλλέγονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης που είναι τοποθετημένοι σε δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα πώλησης ειδών εκτυπωτών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε και την ηλεκτρονική σελίδα της Cartridge World www.cartridgeworld.gr

6) Ανακύκλωση μπαταριών

Μπαταρίες κάτω των 1,5 κιλών: Όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1.500 γραμμάρια συλλέγονται στις ειδικές στήλες ανακύκλωσης που έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι μπαταρίες μπορεί να είναι είτε πρωτογενείς (μίας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες), ενώ δεν έχει σημασία και από τι συσκευή προέρχονται (από κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές), αρκεί να μην είναι ενσωματωμένες στο προϊόν.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ανακύκλωση μπαταριών κάτω των 1,5 κιλών απευθυνθείτε στο Τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας τηλ. 27213 60858 ή επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα της ΑΦΗΣ http://www.afis.gr.

Μπαταρίες άνω των 1,5 κιλών: Οι μπαταρίες αυτοκινήτου και γενικά οι μπαταρίες άνω των 1.500 γραμμαρίων πρέπε ...είτε να επιστρέφονται στα σχετικά καταστήματα με την αγορά καινούργιας,

...είτε να μεταφέρονται στον ειδικό χώρο των συνεργείων του δήμου.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ανακύκλωση μπαταριών άνω των 1,5 κιλών επισκεφθείτε και την ηλεκτρονική σελίδα του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών (ΣΥ.ΔΕ.ΣΥΣ ΑΕ) http://www.sydesys.gr

7) Ανακύκλωση συσκευασιών

Στους μπλε κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται κάπου κοντά μας ρίχνουμε όλες τις αλουμινένιες, λευκοσιδηρές, πλαστικές, γυάλινες και χάρτινες συσκευασίες. Πιο συγκεκριμένα, στους κάδους αυτούς μπαίνουν: Συσκευασίες από αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά. Από λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά. Από πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φιλμ περιτυλίγματος , οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά. Από γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, χυμοί, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά. Από χαρτί και χαρτοκιβώτια, π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

8) ) Ανακύκλωση συσκευών

Για την ανακύκλωση… των μικρών ηλεκτρικών συσκευών (όπως ηλεκτρικές σκούπες, καφετιέρες, υπολογιστές, τηλεοράσεις, ζυγαριές κλπ), χρησιμοποιώ τους ειδικούς πράσινους κάδους που βρίσκονται τοποθετημένοι έξω από σχολικές μονάδες, δημόσιες υπηρεσίες ή τα συνεργαζόμενα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και σούπερ μάρκετ, ενώ ...των μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών (όπως ψυγεία, πλυντήρια ρούχων, ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα κλπ.), μεταφέρω τη συσκευή στον ειδικό χώρο των συνεργείων του δήμου (τέρμα Νέδοντος, βόρεια της Κεντρικής Αγοράς) ή καλώ στο 27210 22441 για να ορίσω ημέρα και ώρα απόθεσης και περισυλλογής της. Για περισσότερες πληροφορίες για την ανακύκλωση συσκευών απευθυνθείτε στο Τμήμα Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας τηλ. 27213 60858 ή επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε. http://www.electrocycle.gr.

9) Ανακύκλωση φαρμάκων

Έξω από όλα τα φαρμακεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί ειδικοί πράσινοι κάδοι ανακύκλωσης φαρμάκων. Στους κάδους αυτούς απορρίπτονται - με τις συσκευασίες τους καλά σφραγισμένες - τα φάρμακα που έχουν καταστεί ακατάλληλα για χρήση, είτε λόγω φθορών στις συσκευασίες τους, είτε λόγω παρέλευσης της ημερομηνίας λήξης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε και την ηλεκτρονική σελίδα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας www.ifet.gr.

Τέλος, από τον Απρίλιο ή τον Μάιο επανέρχεται ηνακύκλωση ενδυμάτων - υποδημάτων με κάδους (μοβ χρώματος, ήταν κόκκινου) σε 73 σημεία της πόλης.

Στους ειδικούς κάδους με την επιγραφή RECYCOM συλλέγονται καθαρά ρούχα, ζευγαρωμένα παπούτσια, λευκά είδη (όπως κουρτίνες, σεντόνια κλπ.), τσάντες και ζώνες.

Τα λερωμένα ή βρεγμένα ρούχα, τα χαλιά και τα αποκόμματα υφασμάτων, όπως και τα αζευγάρωτα παπούτσια δεν πρέπει να ρίχνονται στους κάδους αυτούς.