Τρίτη, 04 Απριλίου 2023 10:41

Πρόβλημα έφερε η απόσυρση των κάδων απορριμμάτων από εθνικό και επαρχιακό δίκτυο

Πρόβλημα έφερε η απόσυρση των κάδων απορριμμάτων από εθνικό και επαρχιακό δίκτυο

 

Σοβαρό ζήτημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών σε χωριά του Δήμου Καλαμάτας δημιουργείται με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, για την εφαρμογή ΦΕΚ, σύμφωνα με τα οποία στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο δεν επιτρέπεται στα απορριμματοφόρα οχήματα η στάση και στάθμευση για αποκομιδή απορριμμάτων.

Δεκάδες κάδοι σκουπιδιών και ανακύκλωσης καταργούνται και ο δήμος ζητεί τη βοήθεια της Περιφέρειας για τη δημιουργία ειδικών εσοχών στο οδικό δίκτυο, ώστε να τοποθετηθούν ξανά οι κάδοι και η αποκομιδή να γίνεται με ασφάλεια.

Ο Δήμος Καλαμάτας καλεί του δημότες να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στον πλησιέστερο στην κατοικία τους κάδο και όχι χύμα, υπενθυμίζοντας την απειλή προστίμου.

Αναλυτικά, η Διεύθυνση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων του Δήμου Καλαμάτας, αφού ενημερώνει για την απόφαση του περιφερειάρχη, για συμμόρφωση με ΦΕΚ του 2007 και του 2011, ότι στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο δεν επιτρέπεται στα φορτηγά απορριμματοφόρα οχήματα η στάση και στάθμευση για αποκομιδή απορριμμάτων, αναφέρει: “Επειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι στη διοικητική περιφέρεια του δήμου, οι προς απομάκρυνση κάδοι σε συμμόρφωση με  την ως άνω απόφαση καταγράφονται καταρχάς: Καλαμάτα - Αλμυρός - Κάμπος - Καρδαμύλη προς Αερόπολη 14 γκρι κάδοι, 11 κάδοι ανακύκλωσης, 2 υπόγειοι κάδοι.

Θουρία - Πολιανή προς Δυρράχιο 6 γκρι κάδοι. Θουρία - Μικρομάνη - Άρις - Τρίοδος 7 γκρι κάδοι, 8 κάδοι ανακύκλωσης. Αγιος Κωνσταντίνος - Αρφαρά - Πήδημα 7 γκρι κάδοι, 3 κάδοι ανακύκλωσης. Καλαμάτα - Σπάρτη - τμήμα της Ε.Ο. 82 μέσω Ταϋγέτου, 12 γκρι κάδοι, 4 κάδοι ανακύκλωσης. Καλαμάτα - Μεγαλόπολη - Τρίπολη Τμήμα της Ε.Ο. 7, 20 γκρι κάδοι, 10 κάδοι ανακύκλωσης. Δηλαδή, συνολικά οι προς κατάργηση κάδοι από το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι: 66 γκρι κάδοι, 36 κάδοι ανακύκλωσης και 2 υπόγειοι κάδοι. Σημειώνεται ό,τι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης κάδων σε άλλο σημείο πλησίον της ανωτέρω αρχικής θέσης. Επειδή σύμφωνα με την ως άνω απόφαση απαγορεύεται η αποκομιδή απορριμμάτων και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η παραμονή των κάδων στις άνω θέσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε άμεσα στην απομάκρυνση τους.

Είναι κατανοητό ό,τι έπειτα από την απομάκρυνση των κάδων θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην δυνατότητα διάθεσης/προσωρινής αποθήκευσης των  απορριμμάτων από τους δημότες που εξυπηρετούνται από τους συγκεκριμένους κάδους”.

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας παρατηρεί πως “για τους λόγους αυτούς έχουμε ζητήσει την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην αντιμετώπιση των σοβαρότατων ζητημάτων που θα ανακύψουν μέσω της επέμβασης στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς της, ώστε να δημιουργηθούν ειδικές εσοχές για την τοποθέτηση των κάδων απορριμμάτων που στην παρούσα φάση απομακρύνονται, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής στάση και φορτοεκφόρτωση των απορριμμάτων τόσο από τους δημότες όσο από τα συνεργεία αποκομιδής”.

Τέλος, καλεί τους δημότες “μέχρι την επανατοποθέτηση των κάδων που αποσύρονται, σε ασφαλή σημεία, πλησίον των αρχικών θέσεων σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν ανωτέρω, να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στον πλησιέστερο προς την οικία τους κάδο”, επισημαίνοντας: “Απαγορεύεται η χύδην απόρριψη των απορριμμάτων επί των σημείων που βρίσκονταν τοποθετημένοι οι κάδοι στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου ή σε άλλο σημείο. Οι παραβάτες θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο από 100 έως 200 ευρώ για κάθε παράβαση”.