Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023 17:51

Νέα παράταση για κυκλικό κόμβο στην Πλαστήρα

Νέα παράταση για κυκλικό κόμβο στην Πλαστήρα

Παράταση, την 6η κατά σειρά, κατά 3 μήνες, έως τις 30 Ιουνίου, για την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, στη Δυτική Παραλία, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην τελευταία του συνεδρίαση.

Η παράταση δόθηκε για να φτιαχθεί ο κυκλικός κόμβος που προβλεπόταν από τη μελέτη στην αρχή της Πλαστήρα, στη διασταύρωση με την Αρτέμιδος.

Στην εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρεται ότι “με την υπ. αρ. 615/1.11.22 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου προεγκρίθηκε ο 1ος ΑΠΕ, αφαιρέθηκε το αντικείμενο του κυκλικού κόμβου, λόγω της αντιπλημμυρικής μελέτης και εγκρίθηκε η 1η συμπληρωματική σύμβαση (1η Σ.Σ.) (+15%). Με την υπ. αρ. 739/20.12.22 απόφαση Ο.Ε. όπου προεγκρίθηκε ο 2ος ΑΠΕ, επανέρχεται πάλι το καταργηθέν αντικείμενο του κυκλικού κόμβου και εγκρίθηκε η 2η Σ.Σ. (+22,65%). Για διαδικαστικούς λόγους δεν έχουν υπογραφεί ακόμα οι 1η και 2η Σ.Σ. λόγω του ότι αναμένονται οι σχετικές διαθέσεις πιστώσεων για το 2023 ως απαραίτητη προϋπόθεση για την
υπογραφή τους”.

Η υπηρεσία εκτιμά ότι “απαιτείται εύλογος χρόνος για την υπογραφή των Σ.Σ. και την εκτέλεση του επιπλέον φυσικού αντικειμένου, το οποίο εκτιμούμε ότι θα είναι δυνατό να ολοκληρωθεί εντός 2 ½ μηνών” κι ενημερώνει πως έχει δοθεί θετική γνωμοδότηση περί προέγκρισης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου από τη Διαχειριστική Υπηρεσία.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι είχε ζητήσει παλιότερα τα στοιχεία του έργου από τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Μπασακίδη και αναρωτήθηκε γιατί η εισήγηση δεν γράφει τη συμβατική προθεσμία. “Την κρύβουμε”, σχολίασε κι έκανε λόγο για ένα ακόμα δείγμα επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζονται πολλά πράγματα.

Επέκρινε το γεγονός ότι “στις 3 Αυγούστου πέρσι υπογράφηκε η 1η συμπληρωματική σύμβαση και χρειαζόμαστε τον προϋπολογισμό του 2023 για να πληρωθεί” και πρόσθεσε πως “η ανεπάρκεια φταίει. Το ναι το λέω για τη 2η συμπληρωματική σύμβαση”.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης είπε ότι “θετικά ψηφίζουμε, γιατί είναι το μοναδικό έργο που προχώρησε και οφείλεται στον εργολάβο”. Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, προϋπολογισμού 1.419.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, υλοποιείται από την Τσερπές - Κωτσάκης - Παπαδέας Ο.Ε με έκπτωση 57,36% και η συμβατική του προθεσμία ήταν 180 ημέρες μέχρι 30 Μαΐου 2021.

Γ.Σ.