Τετάρτη, 19 Απριλίου 2023 07:53

Το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας στηρίζει την πρωτοβουλία για νόμισμα Ντρέδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας στηρίζει την πρωτοβουλία για νόμισμα Ντρέδων

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας με ομόφωνη απόφασή του “εγκρίνει και ενώνει τη φωνή του ως θεσμικό όργανο με τη Συντονιστική Επιτροπή για την επίτευξη του κοινού πλέον στόχου, το ευρωνόμισμα των 2 ευρώ του 2024, στην ελληνική όψη να φέρει την απεικόνιση της ορκωμοσίας των Ντρέδων”.

Η απόφαση αυτή στάλθηκε στους αρμόδιους φορείς, στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στον υπουργό Οικονομικών.

Στην εισήγησή της η δήμαρχος Οιχαλίας Παναγιώτα Γεωργακοπούλου ανέφερε: “Στην εκδήλωση με θέμα "Ντρέδες: Οι ανυπότακτοι οπλαρχηγοί του Μοριά", που έλαβε χώρα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, έγινε δημόσια πρόταση στους Κοινοβουλευτικούς που είτε εκλέγονται, είτε κατάγονται από τη Μεσσηνία, στους αυτοδιοικητικούς, στις Ομοσπονδίες Συλλόγων, στο σύνολο των πολιτιστικών συλλόγων, φορέων και πολιτών του νομού, προκειμένου να συμβάλουν στην επίτευξη ενός ιερού σκοπού και οφειλόμενης υποχρέωσης στους πρωταγωνιστές της Ελληνικής Παλιγγενεσίας τους θρυλικούς Ντρέδες.

Ένα ιστορικό εγχείρημα με ισχυρό πολιτισμικό αποτύπωμα για τη Μεσσηνιακή γη, προκειμένου στο ευρωνόμισμα των 2 ευρώ του 2024, στην Ελληνική όψη να απεικονίζεται η ορκωμοσία των Ντρέδων. Πλήθος διακεκριμένων προσωπικοτήτων, συλλόγων και ομοσπονδιών ανταποκρίθηκε άμεσα στο ιστορικό εγχείρημα της νομισματικής απεικόνισης. Έτσι συστήθηκε μια Συντονιστική Επιτροπή από πρόσωπα που φέρουν Μεσσηνιακή καταγωγή, με στόχο να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Για την επίτευξη του στόχου έχει ήδη αποσταλεί επιστολή με την κατάλληλη ιστορική τεκμηρίωση στο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Από την προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να απουσιάζει ο Δήμος Οιχαλίας. Οι Ντρέδες ήταν Τριφύλιοι. Η ιστορική συμβολή των Ντρέδων στην Ελληνική Επανάσταση, αλλά και στην κοινωνική ανασύσταση του έθνους μας, υπήρξε κάτι παραπάνω από καθοριστική.

Το τιμητικό μετάλλιο με την ορκωμοσία των Ντρέδων που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη και

χαράκτη της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γεώργιο Σταματόπουλο είχε παρουσιαστεί στις 27.06.2021 από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Τριφυλίας σε συνεργασία των Επιτροπών «Ελλάδα, Τριφυλία 1821 - 2021» και «Ρίπεσι 1821 - 2021» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στην Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι). Θα είναι τιμή για το δήμο μας η όψη του μεταλλίου να λάβει νομισματική απεικόνιση και κυριολεκτικά αξία”.