Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023 08:30

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Οι αντιπολιτεύσεις ψήφισαν ξανά το δικό τους τεχνικό πρόγραμμα

 

Η ίδια εναλλακτική πρόταση του τεχνικού προγράμματος που έχει κατατεθεί από τις αντιπολιτεύσεις και τις προηγούμενες δύο φορές, υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας στην προχθεσινή του συνεδρίαση.

Η πρόταση έχει ψηφιστεί ήδη δύο φορές από το Δημοτικό Συμβούλιο και αντίστοιχες φορές έχει ακυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια. Ωστόσο σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έχουν προσφύγει στην Επιτροπή του άρθρου 152 κατά αυτής της ακύρωσης.

Έτσι το ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης συνεχίζεται και «μήλον της έριδος» αποτελεί η εγγραφή του κωδικού με συμμετοχή ιδίων πόρων του δήμου στο έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων. Από τη μία η συμπολίτευση επιμένει στην εγγραφή του συγκεκριμένου κωδικού, έχοντας και τη σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και από την άλλη η αντιπολίτευση επιμένει στη μη εγγραφή έχοντας την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, που έκρινε μη σύννομη την απόφαση της Αποκεντρωμένης, όπως και την προσωρινή διαταγή από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μη κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων και τη μη υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Πάνω σε αυτό το μοτίβο για ακόμη μία συνεδρίαση συμπολίτευση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Η δημοτική αρχή καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι στόχος της είναι να βάζει εμπόδια και να μη γίνεται τίποτα στο δήμο, τονίζοντας ότι κινδυνεύουν να χαθούν έργα και χρηματοδοτήσεις λόγω αυτή της καθυστέρησης. Η αντιπολίτευση με ομαδικά πυρά καταλόγισε ανικανότητα και εμμονές στη δημοτική αρχή, όπως και το γεγονός ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στη δημοτική αρχή, καθώς θα έπρεπε να είχε φέρει το τεχνικό πρόγραμμα προς ψήφιση πριν τη λήξη του 2022.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο αντιδήμαρχος Αντώνης Βλάχος επισήμανε πως ο δήμος δεν έχει τεχνικό πρόγραμμα και υπάρχει και η σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας που ακυρώνει την προηγούμενη. «Πρέπει να συμμορφωθούμε στις αποφάσεις των υπερκείμενων οργάνων» είπε και κάλεσε τους συμβούλους να ψηφίσουν τη σχετική πρόταση της δημοτικής αρχής, συμπληρώνοντας πως χωρίς τεχνικό πρόγραμμα θα χαθούν τα 2 εκ. ευρώ που είναι για αναπλάσεις, καθώς η προθεσμία λήγει στις 5 Μαΐου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Κατσίβελας καταλόγισε στον κ. Βλάχο ότι βάζει εκβιαστικά διλήμματα στο Σώμα. Σημείωσε πως η δημοτική αρχή ξεκίνησε τη θητεία της με συνεργασίες και είχε πλειοψηφία, η οποία κατέρρευσε τον πρώτο χρόνο και αναρωτήθηκε αν είναι η αντιπολίτευση που τους σαμποτάρισε. Μίλησε για ανικανότητα της δημοτικής αρχής τονίζοντας: «Δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν, οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης έχουν πάει σε ανώτερα όργανα για έλεγχο».

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου τόνισε πως «για ακόμη μια χρονιά φτάνει ο Μάιος και ο δήμος δεν έχει τεχνικό πρόγραμμα. Η ΔΑ είχε την ευκαιρία να διοικήσει το δήμο με 3 συνεργαζόμενες παρατάξεις, την ευκαιρία αυτή όμως την πέταξε στο καλάθι των αχρήστων. Η δυσλειτουργία του δήμου οφείλεται στη ΔΑ, αυτή έχει την ευθύνη, η αλαζονεία τού "μόνο εγώ μπορώ" έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ζητάτε σήμερα. Οι μηνύσεις, ο διασυρμός, οι συκοφαντίες δεν δίνουν σε κανέναν το δικαίωμα να κατηγορήσει τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Έχει δημιουργηθεί εμπλοκή με τον κωδικό της πλατείας Γαργαλιάνων, γνωρίζετε την απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, γνωρίζετε την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, βρείτε τρόπο απεμπλοκής και αφήστε την προβοκατόρικη δουλειά να κατηγορείτε τον έναν και τον άλλον στα καφενεία». Και σημείωσε πως δεν εκβιάζονται και θα εμμείνουν στην προηγούμενη απόφασή τους.

Η Σταματία Αλεξοπούλου τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν έχει την ευθύνη η αντιπολίτευση για αυτή την κατάσταση συμπληρώνοντας πως εμμένουν στην εναλλακτική πρόταση.

Η Μάγδα Καμπύλη σημείωσε πως για τη ΔΑ για όλα φταίει η αντιπολίτευση, παρατηρώντας όμως πως ήδη έχουν κάποια συμπεράσματα και αυτά είναι η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152, στην οποία έχουν προσφύγει εκ νέου, και οι τωρινές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος τόνισε πως το τεχνικό πρόγραμμα ήρθε με καθυστέρηση από την αρχή -«εμείς και παρόντες είμαστε και πρόταση έχουμε» είπε.

Ο Σωτήρης Μπακούρος επισήμανε ότι βασικός υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση είναι ο εκλογικός νόμος: «Πρέπει όμως να βρεθεί μια λύση, ας αναλογιστούν αντιπολίτευση και συμπολίτευση τις ευθύνες που έχουν αμφότεροι. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα, πρέπει να βρούμε λύση, να ρίξουμε νερό στο κρασί μας, ας καθίσουμε στο τραπέζι να ρίξουμε προτάσεις, να βρούμε λύσεις».

Ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε πως «ακόμη μια φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές» και καταλόγισε στη ΔΑ πως αν και γνωρίζει τις διαφωνίες για το συγκεκριμένο έργο επιμένει να το φέρνει, τονίζοντας: «Επικεντρώνεστε στο συγκεκριμένο όταν υπάρχουν δεκάδες εκκρεμότητες».

Ο Γιώργος Τσακανίκας τόνισε πως αυτός που διοικεί έχει την ευθύνη και ότι θα ψηφίσει το πρόγραμμα που εισηγείται η ΔΑ.

Ο Γιάννης Μερκούρης σημείωσε πως δεν μπορούν να ρίχνουν ευθύνες στην αντιπολίτευση όταν άρχισαν να ασχολούνται με το τεχνικό πρόγραμμα τέλος Ιανουαρίου. Τους κάλεσε δε να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις των υπερκείμενων οργάνων.

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς επισήμανε πως έχουν ψηφίσει τεχνικό πρόγραμμα από την πρώτη φορά, «δεν το θέλετε όμως, εμμένετε για την πλατεία των Γαργαλιάνων και η όλη καθυστέρηση οφείλεται εκεί, μη βάζετε την αντιπολίτευση μπροστά και μην κατηγορείτε αυτή».

Ο Αγγελής Κοροβίλας τόνισε πως «τεχνικό πρόγραμμα έχει ψηφιστεί, τροποποιήστε τον κωδικό για την πλατεία και φέρτε προϋπολογισμό».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, αρχικά ο πρόεδρος του Σώματος Χαράλαμπος Αυρηλιώνης έθεσε προς ψήφιση μόνο την πρόταση της δημοτικής αρχής που πήρε 9 ψήφους, χωρίς να θέσει σε ψηφοφορία την εναλλακτική της αντιπολίτευσης λέγοντας πως είναι η ίδια που έχει δύο φορές ακυρωθεί στην Αποκεντρωμένη. Ακολούθησε μικρή ένταση, με τον κ. Κατσίβελα να του καταλογίζει ότι αυτό που πάει να κάνει είναι πραξικόπημα και υποκλοπή της ψήφου. Η κ. Παναγιωτοπούλου ζήτησε να μπει η εναλλακτική που εκ νέου είχε κατατεθεί, διαφορετικά τα πρακτικά του Συμβουλίου την επόμενη ημέρα θα πήγαιναν στην Εισαγγελία.

Τελικά μετά τη μικρή διακοπή μπήκε σε ψηφοφορία η εναλλακτική, που πήρε 13 ψήφους και υπερψηφίστηκε.

Κ.Μπ.