Κυριακή, 23 Απριλίου 2023 13:00

Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας: Ανάκληση απόφασης για δημοτικό φωτισμό

Την ανάκληση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής ως προς την «έγκριση της σκοπιμότητας και της βιωσιμότητας της ενεργειακής αναβάθμισης - αυτοματοποίησης του δικτύου δημοτικού φωτισμού, με εξοικονόμηση ενέργειας, στον Δήμο Τριφυλίας, την επιλογή του βέλτιστου τρόπου χρηματοδότησης της σχετικής επένδυσης και την έγκριση της προετοιμασίας για τη διενέργεια του σχετικού διαγωνισμού και εκτέλεσης της σύμβασης» αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απόφαση ελήφθη σε μια ακόμη επεισοδιακή συνεδρίαση το βράδυ της Πέμπτης. Τη συνεδρίαση του Σώματος είχαν ζητήσει με αίτημά τους 17 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η βασική διαφωνία έχει να κάνει με το ότι το θέμα δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά μόνο από την Οικονομική Επιτροπή, αν και είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Μεγάλη κόντρα ξέσπασε και για το αν θα γίνει ενημέρωση από τους μελετητές που έκαναν την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του φωτισμού στο δήμο και εισηγήθηκαν να ακολουθηθεί η διαδικασία της σύμβασης ενεργειακής αναβάθμισης. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι το θέμα δεν είναι η μελέτη αλλά η ανάκληση της απόφασης, υποστηρίζοντας επιπλέον πως αν ήθελε η δημοτική αρχή να γίνει ενημέρωση θα έπρεπε να είχαν φέρει ήδη το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πως απαραίτητη θα ήταν και η παρουσία των προϊσταμένων της Τεχνικής και της Οικονομικής Υπηρεσίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όταν έγινε ενημέρωση από τους μελετητές οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα και επέστρεψαν στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Στην εισήγηση του θέματος που έγινε από το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Δριμή τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι «η Οικονομική Επιτροπή αναρμοδίως (η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο), και μάλιστα χωρίς εισήγηση των υπηρεσιών, έλαβε την απόφαση, η οποία πλήττει τα συμφέροντα του δήμου και πρέπει να ανακληθεί, καθώς δεσμεύει ανταποδοτικά χρήματα των δημοτών (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού), ύψους 6 εκατ. ευρώ περίπου, που επιχειρείται να εκχωρηθούν σε ιδιώτη για 12 έτη και με συγκεκριμένη για 12 έτη τεχνολογία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες, εφόσον κρίνει, και εμείς κρίνουμε πως το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Οι δυνατότητες χρηματοδότησης και υλοποίησης ενός τέτοιου έργου είναι δυνατές: είτε με χρηματοδότηση από χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε με χρήση ίδιων πόρων, είτε με δανεισμό, είτε με συνδυασμό των τριών παραπάνω, είτε με σύμβαση εκχώρησης σε ιδιώτη, με επωφελείς για το δήμο όρους. Το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έχει την αρμοδιότητα και το κύρος, θα συζητήσει και θα αποφασίσει το ίδιο τρόπο και εναλλακτικές δυνατότητες χρηματοδότησης και υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου, όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε πως η δημοτική αρχή όφειλε να ενημερώσει το Σώμα με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή, σημειώνοντας: «Εμείς οι παλαιότεροι κάτι έχουμε ψυχανεμιστεί και έχουν πάρει τα αυτιά μας πώς γίνονται αυτές οι διαδικασίες».

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου επισήμανε ότι «για ένα τόσο σοβαρό θέμα ο δήμαρχος λείπει πάλι, όταν εγκαλεί εμάς ότι λείπουμε». Συμπλήρωσε πως όλο αυτό γίνεται εν κρυπτώ και αναρωτήθηκε τι κρύβεται από πίσω. «Για να αποφασίσουμε πρέπει να υπάρχει συγκριτική αξιολόγηση» τόνισε και συμπλήρωσε πως αφού η ΔΑ νοιάζεται τόσο πολύ γιατί δεν έκανε τίποτα για τα προγράμματα που έτρεχαν μέχρι 31/12 για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Σαράντος Κουκούμης επισήμανε πως ο δήμος έχει γίνει ντίλερ των ιδιωτών αφού πρώτα απαξιώνει τις υπηρεσίες χωρίς να τις στελεχώνει με προσωπικό.

Ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, επιβεβαιώνεται πως στόχος της αντιπολίτευσης είναι οποιαδήποτε πρόταση της ΔΑ να μην περάσει, να μην κάνει κανένα έργο».

Ο Παναγιώτης Τσαφαράς επισήμανε πως «η ΔΑ δεν έκανε καμία ενημέρωση, ούτε καν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να αποφασίσουμε για το τι θα γίνει για τα επόμενα χρόνια».

Στην ενημέρωση που ακολούθησε για τη μελέτη που έχει κάνει η εταιρεία Greenesco, ο κ. Γιάνναρος τόνισε πως έχει γίνει λεπτομερής καταγραφή όλων των φωτιστικών σωμάτων του δήμου που είναι περίπου 11.000 και επισήμανε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και γενικά υπάρχει υποφωτισμός. Πρότασή τους είναι να προχωρήσει ο δήμος στην ενεργειακή αναβάθμιση με σύμβαση ενεργειακής αναβάθμισης, που έχουν κάνει πολλοί δήμοι. Τόνισε πως η αντικατάσταση των σημερινών λαμπτήρων με LED θα φέρει εξοικονόμηση ενέργειας 70%. Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα τόνισε πως το οικονομικό όφελος για το δήμο, όπως το υπολόγισε ανά έτος, θα είναι περίπου 500.000 ευρώ.

Κ.Μπ.