Τετάρτη, 03 Μαϊος 2023 10:25

Συνάντηση στην Κυπαρισσία για τις αστικές αναπλάσεις

Σύσκεψη με συμβούλους της αντιπολίτευσης από τη Δ.Ε. Κυπαρισσίας είχε χθες το μεσημέρι το Τοπικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας και σύλλογοι της πόλης, κατά την οποία έγινε ενημέρωση για τη χρηματοδότηση ύψους 2 εκ. ευρώ, που αφορά σε αστικές αναπλάσεις.

Οι σύμβουλοι αντέκρουσαν όσα τους έχει καταλογίσει μέχρι τώρα ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης, ότι δηλαδή με δική τους ευθύνη ο δήμος δεν έχει τεχνικό πρόγραμμα και ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση θα χαθεί. Πρότειναν μάλιστα αφού ο δήμαρχος είναι διατεθειμένος να βγάλει την πλατεία Γαργαλιάνων από το τεχνικό πρόγραμμα -μιας και η συμμετοχή του δήμου με ιδίους πόρους σε αυτό το έργο έχει προκαλέσει όλη την αντιπαράθεση- στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρει έκτακτο θέμα το τεχνικό πρόγραμμα βάζοντας κωδικό για τη χρηματοδότηση των αναπλάσεων.
Όπως υποστήριξε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μερκούρης, η μελέτη και το ποσό που έχει διεκδικήσει ο δήμος έχει αλλάξει τρεις φορές μέχρι τώρα. Τόνισε ότι η έγκριση της χρηματοδότησης δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών στις 9/3 και έπρεπε μέχρι τις 7/4 να κάνουν διακήρυξη του έργου, ωστόσο την αποδοχή και τροποποίηση της μελέτης την έκαναν στις 11/4 προσαρμόζοντάς την στο ποσό της χρηματοδότησης, ενώ ενδιάμεσα, στις 28/3, είχε δοθεί παράταση μέχρι τις 5/5. Συμπλήρωσε πως από τότε έχουν γίνει δύο συνεδριάσεις του Δ.Σ. για το τεχνικό πρόγραμμα και δεν το έβαλαν. «Αν ήθελαν να το εντάξουν θα έπρεπε να δημιουργήσουν κωδικό» είπε και αναρωτήθηκε: «Σε τι μας κατηγορούν ότι δεν ψηφίσαμε, αφού δεν υπήρχε ποτέ προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Η Μαρία Πανουσιοπούλου επισήμανε ότι ούτε στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για το τεχνικό πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, συμπληρώνοντας πως η αντιπολίτευση δεν έχει καμία ευθύνη.
Η Σταματία Αλεξοπούλου τόνισε πως το συμπέρασμα είναι ένα, ότι δε φταίει σε τίποτα η αντιπολίτευση.
Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου σημείωσε πως εδώ και 2 χρόνια υπάρχει θέμα με το τεχνικό πρόγραμμα γιατί η ΔΑ επιμένει για την πλατεία Γαργαλιάνων και ας υπάρχει αντίθετη άποψη από το Δημοτικό Συμβούλιο για μη συμμετοχή του δήμου.
Στη συνέχεια για το θέμα δημιουργίας διοικητηρίου ή αθλητικού κέντρου στο οικόπεδο που παραχώρησε η Περιφέρεια, η κ. Παναγιωτοπούλου τόνισε πως από τη μελέτη που έχουν κάνει ύψους 1,3 εκ. ευρώ έχουν εξασφαλίσει μόνο τα 300.000 ευρώ. «Η μελέτη δεν είναι για αθλητικό κέντρο, όπως λέει ο δήμαρχος, αθλητικό κέντρο σημαίνει γήπεδο που θα μπορούν να γίνονται αγώνες, εδώ μιλάμε για ανάπλαση και δημιουργία αθλητικών χώρων αναψυχής. Αν θέλει αθλητικό κέντρο ας φτιάξει με 200-250.000 ένα γήπεδο μπαλόνι που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν οι ομάδες που το έχουν ανάγκη» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μερκούρης τόνισε πως η ομόφωνη απόφαση του τότε Νομαρχιακού Συμβουλίου μιλούσε για διοικητήριο, συμπληρώνοντας πως δεν είναι αντίθετοι στη δημιουργία αθλητικών χώρων και τέτοιοι προβλέπονται στην ΠΕ3.
Για το συγκεκριμένο θέμα ζητήθηκε αναβολή, καθώς δεν υπάρχει απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, κάτι που επεσήμανε και η κ. Πανουσιοπούλου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Συμβουλίου της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Σόνια Τουρκολιά και η τοπική σύμβουλος Αλεξάνδρα Σπυροπούλου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημήτρης Τερζής και Άρης Παναγιωτόπουλος αντίστοιχα, η πρόεδρος των Ξενοδόχων Γεωργία Χριστοδούλου, η πρόεδρος του Δίωνα Δήμητρα Μχαλοπούλου και ο πρόεδρος του ΑΣΤ Τάσος Τσιμπλής.
Ακολούθησε παρέμβαση του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη (με τους περισσότερους από τους συλλόγους και τους συμβούλους να έχουν αποχωρήσει), ο οποίος σε αρκετά έντονο τόνο αντέκρουσε αυτά που είχαν υποστηριχθεί λέγοντας ότι δεν ισχύουν. Τόνισε ότι η αντιπολίτευση έχει ευθύνες, ενώ είχε και έντονη αντιπαράθεση με την κ. Παναγιωτοπούλου.

Κ.Μπ.