Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 21:18

Ενταση και διαξιφισμοί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Ενταση και διαξιφισμοί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

 

Πρωτόγνωρες καταστάσεις επικράτησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς να είναι δυνατή η παρακολούθησή του αλλά και η διατύπωση άποψης με σαφήνεια από τους συμβούλους.

Κυριάρχησαν παρεμβάσεις, διακοπές των ομιλητών αλλά και της συνεδρίασης και έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό «καραγκιοζάκι» της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Πανουσιοπούλου προς τον δήμαρχο σε μια διακοπή της συνεδρίασης. Στην επανέναρξή της και σε τεταμένο κλίμα ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη συνεδρίαση τονίζοντας: «Με αποκάλεσε καραγκιοζάκι η κ. Πανουσιοπούλου, της επιστρέφω τον χαρακτηρισμό, αλλά σεβόμενος την υπόλοιπη οικογένεια, σύζυγο και παιδιά, αποχωρώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τοποθετήθηκα, σας είπα, και αν δεν θέλετε να προχωρήσει ο τόπος είναι δικό σας θέμα και έχετε δικαίωμα να κάνετε τις επιλογές σας. Δεν μπορώ να καθίσω μετά από αυτή τη προσβολή, δεν ήρθα να υπηρετήσω κανέναν, δεν είμαι υπηρέτης κανενός, γι’ αυτό που έχω κάνει μέχρι τώρα το έχω πληρώσει το τίμημα και ψυχικά και οικονομικά, ήρθα να συνεργαστώ και δεν δέχομαι κάποιους γελοίους και κάποιες γελοίες». Κατά την αποχώρησή του προκλήθηκε νέα ένταση στους διαδρόμους με το σύζυγο της κ. Πανουσιοπούλου.

Λίγο αργότερα σε τοποθέτησή της η κ. Πανουσιοπούλου επεσήμανε: «Θα ήθελα να ανακαλέσω το χαρακτηρισμό προς το δήμαρχο, όμως αφορμή στάθηκε ότι ο δήμαρχος στις 24/3 στο κανάλι "Μεσόγειος" είπε ότι τα παιδιά μου είναι βολεμένα. Όλοι γνωρίζουν ότι τα παιδιά μου με πανελλήνιες εξετάσεις κατέχουν δημόσιες θέσεις. Έχω μια κόρη καθηγήτρια και δύο γιους υψηλόβαθμους αστυνομικούς, δεν βοηθήθηκαν από πουθενά και αφορμή αυτού λοιπόν απόψε ξέσπασα εναντίον του δημάρχου, γνωρίζοντας ότι μέσα στην αίθουσα ο δήμαρχος μας έχει προσβάλει πολλάκις».

Στην ουσία του Δημοτικού Συμβουλίου, για ακόμη μια συνεδρίαση συμπολίτευση και αντιπολίτευση κονταροχτυπήθηκαν για το τεχνικό πρόγραμμα, πέρα από το βασικό αγκάθι της πλατείας των Γαργαλιάνων. Πλέον στο τραπέζι έχει πέσει και η χρηματοδότηση των 2 εκ. ευρώ που αφορά τις αστικές αναπλάσεις, με το 1,5 εκ. να είναι για την ανάπλαση ΠΕ3 της Κυπαρισσίας. Ο κ. Λεβεντάκης επεσήμανε ότι τα λεφτά θα χαθούν (χάθηκαν, είπε, κάποιες φορές) καθώς η αντιπολίτευση δεν τα έχει ψηφίσει, ούτε έχει ψηφίσει τεχνικό πρόγραμμα και μέχρι τις 5 Μαΐου θα πρέπει να γίνει η διακήρυξη του έργου.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι ποτέ αυτό το έργο δεν ήρθε για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και καταλόγισε στη δημοτική αρχή πως αν και η έγκριση χρηματοδότησης έγινε στις 9/3 η αποδοχή της έγινε από την Οικονομική Επιτροπή στις 11/4, παρόλο που η πρώτη προθεσμία έληγε στις 7/4, ενώ με τη δεύτερη προθεσμία που δόθηκε, λήγει στις 5/5 (σήμερα). Παρόλα αυτά τόνισαν πως αν και μετά τις 11/4 που έγινε η αποδοχή χρηματοδότησης ακολούθησε Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα το τεχνικό πρόγραμμα, δεν υπήρξε πρόταση από τη δημοτική αρχή που να συμπεριλαμβάνει με κωδικό το συγκεκριμένο έργο, οπότε δεν μπορούν να τους καταλογίσουν ότι δεν το ψήφισαν.

Τελικά το συμβούλιο μετά από πρόταση της Χάιδως Παναγιωτοπούλου αποφάσισε ομόφωνα να γίνει αίτημα προς το υπουργείο, ώστε να δοθεί παράταση για την προθεσμία διακήρυξης του έργου.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν, ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης επεσήμανε ότι οι ευθύνες που χάνονται τα χρήματα έχουν ονοματεπώνυμο, αυτό της αντιπολίτευσης. Τόνισε ότι δεν ψηφίζεται το τεχνικό πρόγραμμα λόγω της πλατείας των Γαργαλιάνων, που όπως είπε αν είχε το δικαίωμα να κάνει δημοψήφισμα θα τους ξεφτίλιζε. Ενώ υπερασπιζόμενος το έργο της ΔΑ είπε ότι έχει φέρει πολλά στην Τριφυλία και συνέχεια τον πολεμάνε στο Δ.Σ.

Οι τόνοι ανέβηκαν στην αίθουσα τόσο από την πρόεδρο της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Σόνια Τουρκολιά όσο και από πολίτες που έχουν ιδιοκτησίες στην ΠΕ3 και ζητήθηκε να βρεθεί λύση.

Από τους δημοτικούς συμβούλους, ο Γιάννης Μερκούρης σημείωσε πως η χρηματοδότηση δόθηκε από τις 9/3 και ο δήμος δεν το έφερε ποτέ στο Δ.Σ. παρότι ακόμη και μετά την αποδοχή της χρηματοδότησης στις 11/4 ακολούθησε Δ.Σ. με θέμα το τεχνικό πρόγραμμα.

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου καταλόγισε στη ΔΑ ότι έχει ολιγωρήσει: «Έχετε κάνει μια τρύπα στο νερό και στήνετε σόου σε βάρος των Κυπαρισσιωτών».

Ο Στάθης Ανδρινόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους που δεν ψηφίζουν το τεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει την πλατεία Γαργαλιάνων λέγοντας πως υπάρχει απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 που τους δικαιώνει και προσωρινή διαταγή αναστολής του έργου από το ΣτΕ. 

Ο Σωτήρης Μπακούρος επεσήμανε ότι αυτή η εικόνα δεν περιποιεί τιμή για το Δ.Σ. και πρότεινε για να ξεμπλοκαριστεί το θέμα με το τεχνικό πρόγραμμα να προχωρήσουν σε αυτό με την πλατεία Γαργαλιάνων αφού υπάρχει εντολή προσωρινής αναστολής και ό,τι αποφασιστεί στη συνέχεια από το ΣτΕ να το πράξουν. Ενώ συμφώνησε με την κ. Παναγιωτοπούλου να πάρουν απόφαση για παράταση.

Ο Σαράντος Κουκούμης μίλησε για την αρνητική εικόνα του Δ.Σ. και τόνισε πως ο καβγάς γίνεται για την επόμενη καρέκλα: «Η ΔΑ έπρεπε να είχε τεχνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του χρόνου και όχι να έρχεται στο παρά πέντε».

Να ζητηθεί παράταση για το έργο των αναπλάσεων ζήτησε ο Γιώργος Τσακανίκας. Ο Παναγιώτης Τσαφαράς σημείωσε πως η ΔΑ για ακόμη μια φορά ρίχνει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση και 4 χρόνια δεν έχει πάρει την ευθύνη για πράγματα που της ξεφεύγουν, που δεν προλαβαίνει ή είναι ανίκανη να διαχειριστεί, συμπληρώνοντας πως το συγκεκριμένο έργο ποτέ δεν ήρθε στο Δ.Σ. για ψήφιση.

Η Μαρία Πανουσιοπούλου τόνισε πως αν και η αποδοχή χρηματοδότησης έγινε στις 11/4 δεν ήρθε ποτέ στο Δ.Σ., ενώ ανέφερε και το ζήτημα που είχε συζητηθεί στην Οικονομική Επιτροπή για τη μη άσκηση έφεσης επί της απόφασης για τον καθορισμό τιμής στα 15 ευρώ ανά τ.μ. για την εισφορά σε χρήμα αντί γης της ΤΕΜΕΣ προς το Δήμο Τριφυλίας.

Ο Γιάννης Αδρακτάς τόνισε πως η μισή αλήθεια που λέει η ΔΑ είναι ουσιαστικά ψέμα σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα.

Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Βλάχος τόνισε πως τα 2 εκ. εγκρίθηκαν στις 9/3 αλλά η μελέτη του δήμου ήταν για 2,5 εκ. και έπρεπε να κάνουν μείωση του φυσικού αντικειμένου και χρειαζόταν κάποιος χρόνος. «Από τις 11/4 που έγινε η αποδοχή της χρηματοδότησης μέχρι τις 5/5 είναι 25 ημέρες, πότε ήρθατε στο Δ.Σ.;» αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Έπρεπε να έχουν τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό για να κάνουμε διακήρυξη του έργου. Η Αποκεντρωμένη, η Οικονομική Υπηρεσία και η Τεχνική Υπηρεσία λένε ότι δεν έχετε δίκιο για το τεχνικό πρόγραμμα που προτείνετε, αλλά επιμένετε».

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Νίκος Αγγελόπουλος υποστήριξε ότι το έργο της πλατείας των Γαργαλιάνων πρέπει να γραφεί στο τεχνικό πρόγραμμα -«μπορεί να έχει παγώσει με την προσωρινή εντολή του ΣτΕ, αλλά δεν έχει ακυρωθεί» είπε. Επίσης τόνισε πως δεν μπορεί να γραφτούν μόνο οι πόροι του Πράσινου Ταμείου και όχι οι ίδιοι πόροι του δήμου, καθώς η μελέτη και ο προϋπολογισμός του έργου εντάχθηκε με τη συμμετοχή και των δύο.

Κ.Μπ.