Σάββατο, 06 Μαϊος 2023 18:32

Δριμής για αντιπυρική προστασία: “Απροετοίμαστος και ανοχύρωτος o Δήμος Τριφυλίας”

Δριμής για αντιπυρική προστασία: “Απροετοίμαστος και ανοχύρωτος o Δήμος Τριφυλίας”

 

Απροετοίμαστος και ανοχύρωτος μπαίνει στην αντιπυρική περίοδο ο Δήμος Τριφυλίας, αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δριμής.

Και αναφερόμενος στη δημοτική αρχή τονίζει: «Οι άνθρωποι δεν μπορούν να σχεδιάσουν, να εμπνεύσουν, να διοικήσουν. Έχουν άλλες προτεραιότητες, άλλες ικανότητες. Διαπρέπουν στις ύβρεις, στις συκοφαντίες, στην παραπληροφόρηση, στο βούρκο».

Αναλυτικά αναφέρει: «Ευθύνη και υποχρέωση του δήμου είναι η ανάπτυξη δράσεων πολιτικής προστασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών, που απειλούν την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες των πολιτών, το περιβάλλον. Ο θερινός σχεδιασμός του Δήμου Τριφυλίας πρέπει να εστιάζει παντού. Με προτεραιότητα στις μεγάλες αγροτικές και δασικές εκτάσεις του δήμου, που περιλαμβάνουν παραγωγικές ζώνες αλλά και ζώνες προστασίας της φύσης και είναι μακριά από τους σταθμούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μαΐου. Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί, οι πολίτες ανησυχούν, τα ερωτήματα είναι εύλογα.

Η δημοτική αρχή Λεβεντάκη και οι κατά καιρούς συνοδοιπόροι της οφείλουν να απαντήσουν: 

  1. Οι πυροσβεστικοί κρουνοί, που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του Δήμου Τριφυλίας λειτουργούν; Ναι ή όχι;
  2. Τα πυροσβεστικά οχήματα του δήμου έχουν αναπτυχθεί σε επίκαιρα σημεία του δήμου; Ναι ή όχι;
  3. Οι αντλίες των πυροσβεστικών οχημάτων λειτουργούν; Ναι ή όχι;
  4. Οι δεξαμενές πυρόσβεσης είναι λειτουργικές, γεμάτες νερό και εύκολα προσβάσιμες; Ναι ή όχι;
  5. Οι αγροτικοί και δασικοί δρόμοι έχουν συντηρηθεί και είναι προσβάσιμοι; Ναι ή όχι;
  6. Έχει συγκροτηθεί και έχει συνεδριάσει το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), όπως προβλέπεται; Ναι ή όχι;
  7. Έχει συνταχθεί Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης Συνεπειών για φυσικές, τεχνολογικές καταστροφές και λοιπές απειλές, όπως προβλέπεται; Ναι ή όχι;
  8. Έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και επιμόρφωσης πολιτικής προστασίας στελέχη του δήμου μας, όπως προβλέπεται; Ναι ή όχι;
  9. Έχουν οργανωθεί και λειτουργούν εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας; Ναι ή όχι;
  10. Τα πυροφυλάκια στα όρια του δήμου είναι προσβάσιμα, λειτουργικά και στελεχωμένα; Ναι ή όχι;

Οι απαντήσεις, δυστυχώς, είναι όχι. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να σχεδιάσουν, να εμπνεύσουν, να διοικήσουν. Έχουν άλλες προτεραιότητες, άλλες ικανότητες. Διαπρέπουν στις ύβρεις, στις συκοφαντίες, στην παραπληροφόρηση, στο βούρκο.

Ο δήμος μπαίνει στην αντιπυρική περίοδο απροετοίμαστος, ανοχύρωτος.

Καλώ τη δημοτική αρχή, έστω και τώρα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, που συνεχώς απαξιώνει, να οργανώσουν στοιχειωδώς την αντιπυρική προστασία. Ο Δήμος Τριφυλίας έχει ανάγκη σοβαρότητας, γνώσης, σχεδιασμού, διαφάνειας, κοινωνικής ηρεμίας, αίσθησης δημόσιας ευθύνης, αυτοδιοικητικής αντίληψης. Οι δημότες, πλέον, γνωρίζουν!».