Κυριακή, 07 Μαϊος 2023 09:05

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ακης Κατρίτσης στην «Ε»: «Ανησυχώ για το μέλλον της Τριφυλίας»

Γράφτηκε από την
Ο υποψήφιος δήμαρχος Ακης Κατρίτσης στην «Ε»: «Ανησυχώ για το μέλλον της Τριφυλίας»

 

«Ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να είναι ισχυρός, διεκδικητικός, παρεμβατικός» σημειώνει ο υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης σε συνέντευξη του στην «Ε».

Τονίζοντας ότι θέτει υποψηφιότητα με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, και μόνη φιλοδοξία να προσφέρει  καλές υπηρεσίες στην Τριφυλία, έχοντας την ωριμότητα, την αποφασιστικότητα, τις δυνατότητες και το όραμα.

Αναφερόμενος στη σημερινή Δημοτική Αρχή επισημαίνει «Αποδείχθηκε ανίκανη και επικίνδυνη να υπηρετήσει τις ανάγκες και την προοπτική της Τριφυλίας με αποτέλεσμα να είναι επιζήμια». Συμπληρώνοντας πως «Ο κ. Λεβεντάκης και η Δ.Α. είδαν την Τριφυλία ως μια “Φεουδαρχία” με τον φεουδάρχη ηγέτη λες και είμαστε στο Μεσαίωνα. Οδήγησαν την Τριφυλία στην απαξίωση και στη χλεύη, οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έγιναν περίγελος της Αυτοδιοίκησης, έγιναν viral πανελλήνια».

Μιλώντας για τις προτεραιότητες του επισημαίνει ότι «Πρώτη μου προτεραιότητα είναι να καλέσω σε ανοιχτή δημόσια και δημοκρατική διαβούλευση, στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους φορείς και ενεργούς πολίτες του Δήμου μας και σε 15 μέρες να καταλήξουμε σε ένα δεσμευτικό, σοβαρό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα, που θα είναι οδηγός για τη νέα Δημοτική Περίοδο».

  

Τι σας έκανε να θέσετε υποψηφιότητα για το Δήμο Τριφυλίας;

Η ανυπόκριτη αγάπη μου για την Τριφυλία μας ξεκάθαρα! Στην Τριφυλία μας και στην πόλη μου, τους Γαργαλιάνους, έζησα και ζω. Εδώ έκανα οικογένεια και μεγάλωσα τα παιδιά μου. Εδώ επένδυσα και ασκώ τις επαγγελματικές μου δραστηριότητες, ό,τι έχω το έχω εδώ. Την γενέτειρά μου, με την αγάπη και την εμπιστοσύνη των συνεργατών μου και των συμπολιτών μου, υπηρέτησα από 23 χρονών στο αξίωμα του Δημάρχου Γαργαλιάνων για 12 συνεχή χρόνια. Παράλληλα κ. Μπούρα ανησυχώ για το μέλλον της Τριφυλίας γιατί βλέπω – όπως κι εσείς και όλοι – τις ευκαιρίες και τα χρόνια να περνούν και ο Δήμος μας να μην παίρνει το δικό του μερτικό στον ήλιο της ανάπτυξης και προόδου, με φωτεινή εξαίρεση την ιδιωτική πρωτοβουλία. Υπηρετώντας τους συμπολίτες μου ως Δήμαρχος Γαργαλιάνων, με τους συνεργάτες μου, δημιουργούσα ευκαιρίες, δεν περίμενα να μου τις προσφέρουν. Έφερα το πρώτο Leader στην Τριφυλία και τη Δυτική Μεσσηνία, αξιοποίησα κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία, υλοποίησα έργα όπως την Ύδρευση των Γαργαλιάνων, το Λουτροθεραπευτήριο Βρωμονερίου (αφού εξασφάλισα με Προεδρικό Διάταγμα την χρήση από τον ΕΟΤ), το Κέντρο Υγείας, το Κλειστό Γυμναστήριο, το Λύκειο, την κεντρική πλατεία. Ξεκίνησα το σχεδιασμό της Αποχέτευσης και του Βιολογικού, της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης Γαργαλιάνων και τόσα άλλα. Δεν μπορώ να βλέπω απαθής τη φυγή νέων ανθρώπων και επιστημόνων (brain drain προς αστικά κέντρα και εξωτερικό) αναζητώντας καλύτερο μέλλον, την πληθυσμιακή – δημογραφική συρρίκνωση και γήρανση, τα «λουκέτα» σε υπηρεσίες και επιχειρήσεις, την ερημοποίηση χωριών και κεφαλοχωρίων, ακόμα και των πόλεών μας. Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, μόνη φιλοδοξία μου είναι να προσφέρω καλές υπηρεσίες στην Τριφυλία μας, έχοντας την ωριμότητα, την αποφασιστικότητα, τις δυνατότητες και το όραμα, αφού έχω ολοκληρώσει τον ρόλο μου ως επιχειρηματίας.

 

Πώς θα χαρακτηρίζατε σήμερα την εικόνα του Δήμου, αλλά και την πορεία της Δημοτικής Αρχής; 

Ο Δήμος Τριφυλίας, με τη σημερινή Δημοτική Αρχή, απλώς κινείται σε «ρηχά νερά». Δεν μπορεί να ηγηθεί ενός συνεκτικού και μακρόπνοου σχεδιασμού, με φορείς και πολίτες ενεργά συμμέτοχους, για την πρόοδο και την ανάπτυξη. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής. Δεν μπορεί ή δεν θέλει να λύσει προβλήματα. Δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες και το σήμερα. Να ρωτήσω πότε συζήτησαν για τις χρήσεις γης, για επεκτάσεις σχεδίων πόλεων και οικισμών; Ποια προγράμματα δεν εκμεταλλεύτηκαν; Να ρωτήσω τι διεκδίκησαν; Αλλά και πόσες φορές στα τέσσερα χρόνια καθάρισαν τις δεξαμενές ύδρευσης; Πόσες φορές καθάρισαν τις παραλίες μας; Για αντιπυρικές ζώνες; Να μιλήσω για τη μηδενική προετοιμασία στη διαχείριση των σκουπιδιών, για την ύδρευση π.χ. της Κυπαρισσίας, για την αποχέτευση π.χ. Μαραθόπολης, Καλού Νερού, Ελαίας, αλλά και την καθυστέρηση του έργου αποχέτευσης των Γαργαλιάνων ή την κακή λειτουργία σε Φιλιατρά και Κυπαρισσία, για τη σχολική στέγη, την πολιτιστική δραστηριότητα, τις αθλητικές υποδομές, την αγροτική οδοποιία, τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων; Πόσες φορές στα τέσσερα χρόνια είδαν στις Κοινότητες τον Δήμαρχο; Όχι τώρα, προεκλογικά, για ταξίματα και ρουσφέτια ψηφοθηρίας.

Για την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, τα έχω πει και τα έχω γράψει πολλές φορές. Στην αρχή μάλιστα συμβουλευτικά, αλλά με τα «δείγματα γραφής» που έδινε, ο λόγος μου έγινε κριτικός και επικριτικός. Κατέληξα έγκαιρα ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι καρπός ή φαινόμενο, αν θέλετε, μιας συγκυρίας που η τοπική κοινωνία με θυμό και απόγνωση (λόγω άλλων παραγόντων όπως η οικονομική κρίση, τα Μνημόνια, ο «Καλλικράτης» και ο «Κλεισθένης») αναζήτησε λύσεις, όπως λέω, «εκτός πλαισίου», μη πολιτικές, εκτός κανόνων και αρχών. Αποδείχθηκε ανίκανη και επικίνδυνη να υπηρετήσει τις ανάγκες και την προοπτική της Τριφυλίας με αποτέλεσμα να είναι επιζήμια. Με την απερχόμενη Δ.Α. έχω ριζικές, καταστατικές διαφορές. Διαφορές αξιών και αρχών, πολιτικές και πολιτισμικές, διαφορές παιδείας, αγωγής και αισθητικής λόγου και πράξεων. Ο κ. Λεβεντάκης και η Δ.Α. είδαν την Τριφυλία ως μια “Φεουδαρχία” με τον φεουδάρχη ηγέτη λες και είμαστε στο Μεσαίωνα. Αλλά και αφορίζουν τους πάντες για τα πάντα, για να φανούν ως Μεσσίες. Οδήγησαν την Τριφυλία στην απαξίωση και στη χλεύη, οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου έγιναν περίγελος της Αυτοδιοίκησης, έγιναν viral πανελλήνια. Όποιος είχε άλλη άποψη, είτε ήταν αιρετός, είτε ήταν υπηρεσιακός, είτε ήταν πολίτης ή επιχειρηματίας, καθαιρέθηκε, σπιλώθηκε, διώχθηκε, μηνύθηκε. Τα ζήσατε κ. Μπούρα και στην προ ημερών, κατ’ επίφαση, συνέντευξη Τύπου του κ. Λεβεντάκη, όπου αναλώθηκε σε ψέματα και στοχοποίηση λοιδορώντας αντιπάλους του.

 

 

Σίγουρα πρόκειται για ένα μεγάλο Δήμο και με αρκετές ιδιομορφίες, έχοντας τρεις μεγάλες πόλεις, για πολλούς είναι δύσκολο να αποκτήσει ενιαία οντότητα αυτός ο Δήμος, αλλά και να διοικηθεί. Εσείς τι πιστεύετε; 

Η σύσταση του Δήμου Τριφυλίας δεν προέκυψε ύστερα από διάλογο, αλλά με την κοινωνία να αντιδρά και να είναι απέναντι, αφήνοντας στους πολίτες αίσθημα αδικίας και πικρίας. Έγινε στη δίνη των Μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, με προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο και υποστελέχωση υπηρεσιών. Πρόκειται για τεράστιο σε έκταση (πάνω από 600.000 στρέμματα) Δήμο που το ένα άκρο από το άλλο απέχει πάνω από 60 χιλιόμετρα, με 52 Κοινότητες και πάνω από 100 οικισμούς. Όμως αυτά δεν τα θεωρώ, κατ’ ανάγκη, προβλήματα και εμπόδια. Στην εποχή μας που οι αποστάσεις μηδενίζονται, η επικοινωνία και η πληροφορία ταξιδεύουν σε χρόνο μηδέν, στην εποχή της 4ης Επιστημονικής και Τεχνολογικής Επανάστασης, είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να κοιτάξουμε στο μέλλον. Με συνέργειες, με διάλογο και σεβασμό στην άλλη άποψη, με ενθάρρυνση πρωτοβουλιών και σύνθεση, με όραμα και αποτελεσματικότητα, με οργάνωση και προγραμματισμό, με αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, μπορούμε να κάνουμε ένα Δήμο πρότυπο, που θα συμπληρώνει ο ένας τον άλλον για καλύτερο μέλλον, το μέλλον που αξίζουμε! Ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να είναι ισχυρός, διεκδικητικός, παρεμβατικός. Ο τοπικισμός, που εκφράζει την επιδίωξη για καλύτερη τοπική ζωή, δεν είναι κατ’ ανάγκη πρόβλημα, αλλά με την έννοια της αγάπης στην πατρογονική εστία μπορεί να μετατραπεί σε δημοτικό πλούτο για την τοπική ανάπτυξη, χωρίς διακρίσεις αλλά με δικαιοσύνη και ορθολογισμό. Ξέρετε, εδώ και χρόνια παρακολουθώ «τις καλές πρακτικές» άλλων Δήμων και δεν σας κρύβω ότι ζηλεύω πολλούς απ’ αυτούς συγκρίνοντάς τους με τον δικό μας Δήμο.     

 

Ποια πιστεύετε είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του Δήμου;

Τα μειονεκτήματα, θα έλεγα, είναι δημιουργήματα δικά μας, δεν θεωρώ πως είναι γενετικές “ατέλειες”. Και συναρτώνται με την αντιμετώπισή μας από την Πολιτεία. Η έλλειψη οράματος, σχεδίου, προγράμματος, διεκδίκησης, η δημογραφική κατάρρευση είναι αποτελέσματα και δικών μας αδυναμιών. Όλοι όσοι μας επισκέπτονται λένε ότι η Τριφυλία είναι παράδεισος. Οι παραλίες μας και ο ορεινός μας όγκος όμως δεν έχουν τύχει της φροντίδας που πρέπει. Έχουμε αρχαιολογικούς χώρους και θρησκευτικά μνημεία, απίστευτης αξίας φυσικούς, περιβαλλοντικούς, πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς πόρους, άρα και δυνατότητες ανάπτυξης. Έχουμε ιστορία και πολιτισμό, ανθρώπους με αξία, ανθρώπους του μόχθου και της προόδου. Για παράδειγμα, οι καινοτόμες θερμοκηπιακές και βιοτεχνικές μονάδες είναι στην πρωτοπορία της χώρας μας, ο τουρισμός – με τη ναυαρχίδα που αποτελεί η Costa Navarino και την οποία δεν έχουμε “εκμεταλλευτεί” όπως έπρεπε και δεν έχουμε αυξήσει την προστιθέμενη αξία που μένει στην Τριφυλία αλλά ούτε κι έχουμε από κοινού προωθήσει μαζί της αναπτυξιακές δράσεις. Ο τουρισμός λοιπόν και η τουριστική ανάπτυξη, με εναλλακτικές μορφές όλο το χρόνο, και η αγροτική παραγωγή, ο πλούτος της γης μας, συνιστούν ισχυρές βάσεις προοπτικής με ανάπτυξη παντού, σε όλες τις περιοχές του Δήμου, προκειμένου να συγκρατήσουμε και να προσελκύσουμε νέο πληθυσμό και νέες επενδύσεις, αλλά και να αντιμετωπίσουμε και εσωτερικές ανισότητες. Για αυτά βέβαια απαιτούνται συνέργειες, σχέδιο και διεκδίκηση.

 

Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα που θα θέσετε αν εκλεγείτε Δήμαρχος;

Σίγουρα η πρώτη μου προτεραιότητα δεν θα είναι να τάξω «καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς», να τάξω laptops, κινητά, επιδόματα ή security, που δεν θα υλοποιήσω όπως έκανε ο κ. Λεβεντάκης. Πρώτη μου προτεραιότητα είναι να καλέσω σε ανοιχτή δημόσια και δημοκρατική διαβούλευση, στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους φορείς και ενεργούς πολίτες του Δήμου μας και σε 15 μέρες να καταλήξουμε σε ένα δεσμευτικό, σοβαρό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα, που θα είναι οδηγός για τη νέα Δημοτική Περίοδο. Ένα πρόγραμμα που θα αφορά σε υποδομές, αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, επίλυση αναγκών και προβλημάτων, και σε διεκδικήσεις. Θα συγκροτηθεί η Επιτροπή Διαβούλευσης που θα συνέρχεται σε τακτά διαστήματα και θα αποτελεί βήμα διαλόγου, σύνθεσης, προγραμματισμού και δημόσιας λογοδοσίας. Αμέσως θα συνεργαστώ με τις Υπηρεσίες του Δήμου, το έργο των οποίων τιμώ και θα τιμήσω, για αποτύπωση και αξιολόγηση της κατάστασης του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών, οικονομική (υποχρεώσεις προς πολίτες και επιχειρηματίες, απαιτήσεις Δήμου και ΔΕΥΑΤ). Εννοείται πως για οτιδήποτε δεν ακολουθήθηκαν νόμιμες διαδικασίες, για οτιδήποτε υπάρχει ένδειξη κακοδιαχείρισης, αυτό θα εξεταστεί και χωρίς τυμπανοκρουσίες θα οδηγηθεί στον κατά νόμο έλεγχο (ΣΔΟΕ, Υπ. Οικονομικών, Ελεγκτικό Συνέδριο, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Δικαστήριο). Από την πρώτη κιόλας μέρα θα υπάρξει φροντίδα για την καθημερινότητα όλων των πολιτών και όχι επιλεκτικά και ρουσφετολογικά. Η ύδρευση και αποχέτευση, η καθαριότητα, ο δημοτικός φωτισμός, η αγροτική και δημοτική οδοποιία, τα σχολεία και οι αθλητικοί χώροι, η πολιτιστική δράση, η κοινωνική μέριμνα, είναι υποχρεώσεις του Δήμου προς τους πολίτες.

 

Τι χρειάζεται ο Δήμος και η περιοχή για να κινηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά;

Σίγουρα δεν είναι ζήτημα μάγων ή μαγικών ικανοτήτων και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί η Τριφυλία να πορευτεί με φεουδάρχες. Για να αλλάξει η Τριφυλία, για να γίνει ο Δήμος ένας σύγχρονος, δημοκρατικός και αποτελεσματικός Δήμος, για να αποκτήσουμε όσα έχουμε στερηθεί και όσα δικαιούμαστε και αξίζουμε, απαιτούνται αρχές και αξίες, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, διάλογος και σύνθεση, συνεκτικό σχέδιο, πρόγραμμα και διεκδίκηση. Και βεβαίως άνθρωποι με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, που ξέρουν τι λένε και ξέρουν να ακούνε.   

 

Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες της Τριφυλίας θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ αρκετών υποψηφίων δημάρχων. Τι θα λέγατε σε ένα πολίτη για να τον πείσετε να σας επιλέξει;

Η εμπειρία και η γνώση, η προσωπική και των συνεργατών μου, νυν και πρώην αυτοδιοικητικών και των νέων ανθρώπων της κοινωνίας με φρέσκιες ιδέες και διάθεση προσφοράς, το όραμά μας για την Τριφυλία, οι αρχές και αξίες μας, η βούλησή μας: -να ενώσουμε δυνάμεις και να συνεργαστούμε με φορείς και συλλογικότητες, -να πορευτούμε σεβόμενοι τη θεσμική λειτουργία του Δήμου, -να πράττουμε με νομιμότητα, διαφάνεια και λογοδοσία, με δημιουργικό και αποτελεσματικό δημοκρατικό προγραμματισμό, διεκδικώντας ό,τι αξίζει και ό,τι έχει στερηθεί η Τριφυλία, -να δημιουργήσουμε ένα Δήμο Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης για τους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη, για τα ΑμεΑ, την Τρίτη Ηλικία, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, της κοινωνικής και ενδοοικογενειακής βίας και των διακρίσεων, αποτελούν την εγγύηση για ένα καλύτερο μέλλον! Να μας εμπιστευθεί σίγουρος ότι δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη του αλλά θα την τιμήσουμε. Εμείς δεν εξαπατούμε και δεν χωρίζουμε τους Τριφύλιους. Η Τριφυλία μάς ενώνει!


NEWSLETTER