Τετάρτη, 17 Μαϊος 2023 08:48

Παράταση μέχρι το 2025 για αρχαία Υπαπαντής

Παράταση μέχρι το 2025 για αρχαία Υπαπαντής

 

Την παράταση της προγραμματικής σύμβασης για την ανασκαφή των αρχαίων στην πλατεία Υπαπαντής έως τις 6 Μαρτίου 2025, για να συνεχιστούν οι εργασίες και στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη, στη ΝΑ πλευρά της πλατείας, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Δευτέρας.

Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη γιατί είναι ανενεργή η ανασκαφή εδώ και καιρό και γιατί δεν έγιναν έγκαιρα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Χρυσοστόμου Θέμελη για να προχωρήσουν οι ανασκαφικές εργασίες, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επέρριψε ευθύνες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας που καθυστέρησε να απαντήσει στο ζήτημα ανανέωσης της προγραμματικής σύμβασης.

Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι ο Δήμος Καλαμάτας χρηματοδοτεί και την ανασκαφή και την ανάδειξη και ανέφερε πως “δίνουμε μεγάλη παράταση για να ολοκληρωθεί το έργο”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος επεσήμανε ότι “μας ενδιαφέρει να γίνει το έργο” και υπενθύμισε την αρχική πρόταση που χαρακτήρισε σωστή, αλλά δεν έγινε αποδεκτή, για χρηματοδότηση της αρχαιολογικής έρευνας από τα υπόλοιπα του έργου ανάπλασης της πλατείας, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αφήνοντας αιχμές κατά της περιφερειακής αρχής. Σημείωσε, επίσης, ότι η αρχαιολογική έρευνα “θα αναδείξει την περιοχή όπως πρέπει και θα μας θυμίσει την ιστορία της πόλης”.

Ο Β. Τζαμουράνης ζήτησε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ανασκαφή και να υπάρξει στενή παρακολούθηση και πίεση στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για να γίνουν γρήγορα οι εργασίες.

Στην εισήγησή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας σημειώνει:

“Κατά την υλοποίηση της προαναφερόμενης προγραμματικής σύμβασης και εντός του 2022 ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη των αρχιτεκτονικών καταλοίπων κάτω από τη ΝΑ γωνία της πλατείας Υπαπαντής. Ωστόσο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά και λόγω των φερτών ασταθών επιχώσεων με τις οποίες είχαν καλυφθεί τα αρχαία μετά την ανασκαφή του 1960, διαμορφώθηκαν δυσμενείς συνθήκες που έπρεπε άμεσα να αντιμετωπισθούν προς όφελος της προστασίας των αρχαιοτήτων, της ευστάθειας των πρανών και της ασφάλειας του εργοταξίου.

Ως εκ τούτου, προέκυψε η ανάγκη για την εκτέλεση επιπλέον εργασιών που αυξάνουν το φυσικό αντικείμενο του έργου. Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών στο νότιο τμήμα της πλατείας, εφόσον κατά το φθινόπωρο του έτους 2022 δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την εφαρμογή των απαραίτητων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ώστε να ερευνηθούν τα αρχαία οικοδομικά λείψανα κάτω από το οδόστρωμα της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη. Εκκρεμεί επίσης η ολοκλήρωση των λοιπών εργασιών για την τεκμηρίωση, την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στη ΝΑ γωνία της πλατείας Υπαπαντής.

Ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας προγραμματικής σύμβασης ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 182.000 ευρώ. Για τις ανάγκες του έργου η αρχική προγραμματική σύμβαση έλαβε παράταση για χρονικό διάστημα 6 μηνών, με τροποποίηση του άρθρου 4 αυτής, ώστε να ισχύει μέχρι την 07.03.2023. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώθηκαν για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου, κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω συνέχεια του ανασκαφικού έργου και των εργασιών τεκμηρίωσης, προστασίας και ανάδειξης των αρχαιοτήτων στα νότια της πλατείας Υπαπαντής. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η παράταση του χρονοδιαγράμματος του έργου μέχρι και 24 μήνες μετά τη λήξη ισχύος της ενεργής προγραμματικής σύμβασης, όπως έχει τροποποιηθεί. Για την εκτέλεση των εργασιών απαιτείται η έγκριση χρηματοδότησης του ποσού που υπολείπεται της αρχικής χρηματοδότησης δηλαδή του ποσού των 131.889,33 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%«”.

Γ.Σ.