Πέμπτη, 25 Μαϊος 2023 20:26

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας

 

Κατά πλειοψηφία -με 9 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 2 λευκά- το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας ψήφισε τον προϋπολογισμό του δήμου για το 2023 και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 31.820.919,19 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε στην 3η κατά σειρά έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ενώ πλησιάζουμε σχεδόν στο μέσο του οικονομικού έτους.

Από την αντιπολίτευση υπήρξε κριτική για την καθυστέρηση με την οποία ήρθε το θέμα, έγινε λόγος για πλασματικό προϋπολογισμό που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ επισημάνθηκε ότι στα ταμεία του δήμου λιμνάζουν χρήματα από ΣΑΤΑ παρελθόντων ετών που η δημοτική αρχή είναι ανίκανη να αξιοποιήσει.

Από την πλειοψηφία τονίστηκε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα εργαλείο για τη λειτουργία του δήμου, ότι είναι ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός και θα είχε ψηφιστεί νωρίτερα αν οι αντιπολιτεύσεις συμμετείχαν στα Δημοτικά Συμβούλια, ενώ επισημάνθηκε ότι έχουν γίνει έργα και φυσικά υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησής του για να γίνουν περισσότερα.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν, ο Γιάννης Μερκούρης επεσήμανε ότι «για άλλη μια φορά η δημοτική αρχή δεν έχει κατανοήσει ή δεν θέλει να κατανοήσει τη δυσχερή οικονομική θέση που με δική της αποκλειστική ευθύνη έχει οδηγήσει το δήμο. Αυτός ο προϋπολογισμός ούτε αξιόπιστος είναι, ούτε αληθινός. Δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Δεν υπάρχει όραμα και ανάπτυξη μέσα από το σχέδιο του προϋπολογισμού που φέρνετε για ψήφιση. Δεν προσεγγίζονται προτεραιότητες και ανάγκες των δημοτών. Δεν τακτοποιούνται θέματα που αφορούν υποχρεώσεις δημοτών προς το δήμο (π.χ. απαλλαγή από δημοτικά τέλη πλατειών λόγω πανδημίας). Δεν προβλέπεται καμία πρόνοια για τα σχολεία, τα αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους. Δεν γίνεται αναφορά για τις ανείσπρακτες οφειλές της ΔΕΥΑΤ προς το δήμο. Καταψηφίζω, διότι δεν επιθυμώ η ψήφος μου να γίνει αίσθημα συμμετοχής άρα και συνενοχής σε λανθασμένες και αδιέξοδες πολιτικές».

Η Μαρία Πανουσιοπούλου καταθέτοντας μια σειρά από ερωτήσεις κατέληξε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τα ανείσπρακτα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών  αγγίζουν τα 4.500.988,83 €. Θριαμβολογούσατε ότι όλα θα τα εισπράξετε και ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή αδιαφορούσε. Μάταια όμως όλοι αυτοί οι εντυπωσιασμοί και η παραπληροφόρηση». Σημείωσε επίσης ότι οι χρηματοδοτήσεις παρελθόντων οικονομικών ετών είναι 3.081.000 €, ποσό που αναλύεται σε ΣΑΤΑ 1.740.000 €, ΣΑΤΑ σχολικών κτηρίων 190.000 €, πυροπροστασία 207.000 €, διάφορες χρηματοδοτήσεις Covid 190.000 € και ενεργειακό κόστος 71.278 €.

«Γιατί κύριοι αυτά τα χρήματα λιμνάζουν στο ταμείο του δήμου; Γιατί δεν χρησιμοποιήσατε τη ΣΑΤΑ για τον σκοπό που χορηγείται; Γιατί κ. πρόεδρε απουσιάζει από την κορυφαία αυτή συνεδρίαση του προϋπολογισμού ο δήμαρχος και δεν έχετε καλέσει τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους οποίους παραπληροφορήσατε σε προηγούμενο Δ.Σ. ότι η αντιπολίτευση δεν σας αφήνει να παράξετε έργο, όταν στο ταμείο του δήμου λιμνάζουν 190.000 € από ΣΑΤΑ σχολικών κτηρίων; Ποια μελέτη συντάξατε για επισκευή σχολείων; Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα των λοιπών χρηματοδοτήσεων. Ανακεφαλαιώνω ότι 3.081.000 ευρώ λιμνάζουν στο ταμείο του δήμου και η απραξία σας στο μεγαλείο της. Η ευθύνη καθυστέρησης Τ.Π. και προϋπολογισμού είναι απόλυτα δική σας, διότι αν και έχετε 6 ειδικούς συνεργάτες και μία Γενική Γραμματέα που κοστίζουν στον δήμο 140.000 € περίπου ετησίως και διανύετε το 4ο έτος της δημαρχοντίας σας, δεν μάθατε ότι το Τ.Π. και ο προϋπολογισμός ψηφίζονται μέχρι 31/12 τρέχοντος έτους για το επόμενο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Σταματία Αλεξοπούλου σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός του 2023 είναι πλασματικός και μη πραγματοποιήσιμος και ψηφίζω κατά».

Ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε πως ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του δήμου θέτοντας το ζήτημα απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από τον κορονοϊό. Όπως είπε, αν και έγιναν αιτήσεις στη σχετική πλατφόρμα που υπήρχε, η ένδειξη είναι ότι βρίσκονται υπό επεξεργασία. Αναρωτήθηκε αν ασχολείται κανένας από το δήμο με αυτό ή απλά πάρθηκε μια απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για απαλλαγή και μετά δεν έγινε τίποτα.

Ο Σωτήρης Μπακούρος επεσήμανε ότι «όλοι έχουν ευθύνες που έφτασε Ιούνιος και δεν έχει προϋπολογισμό ο δήμος», τον οποίον χαρακτήρισε ως ένα εργαλείο για να λειτουργήσει ο δήμος.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος παρατήρησε πως «έστω και σε αυτά τα λίγα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός δεν υπάρχει ισοκατανομή, ο δήμος σταματά στη γέφυρα στο Καλό Νερό». Αναρωτήθηκε ποιες νέες μελέτες έχει κάνει η δημοτική αρχή και επεσήμανε πως δεν τον ψηφίζει, καλώντας τη ΔΑ να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να μαζέψει όσο μπορεί τα νούμερα για να παραδώσει αξιοπρεπώς στο τέλος της θητείας της.

Ο Σαράντος Κουκούμης σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός «είναι αντιλαϊκός, φορομπηχτικός, δεν δίνει προτεραιότητες σε βασικές ανάγκες της κοινωνίας, όπως η σχολική στέγη, αλλά και μη υλοποιήσιμος ως προς τα έργα που έχει ανάγκη η Τριφυλία. Υπάρχουν λεφτά στα ταμεία του δήμου, έπρεπε να τρέξετε να κάνετε μελέτες, να αξιοποιηθούν».

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τσακανίκας αν και ψήφισε τον προϋπολογισμό επισήμανε πως είναι ευθύνη της ΔΑ που έρχεται Ιούνιο και ότι τον ψηφίζει με επιφυλάξεις, καθώς η κατανομή δεν έχει γίνει σωστά.

Κ.Μπ.